30.01.2011.

Na skupštini Udruge Zlatna šajba najavljena 24. Samoborska salamijada

Salamijada u vojarni, Karlović isključen!

U poznatom samoborskom restoranu Kod špilje održana je 28. siječnja skupština Udruge Zlatna šajba, najpoznatije po organizaciji Samoborske salamijade.

Na skupštini su prihvaćena izvješća o radu u minuloj godini, izvješće o financijskom poslovanju te program rada u 2011. godini.

Podnoseći izvješće o radu u 2010., predsjednik udruge Dubravko Viduč istaknuo je uspješnu organizaciju Salamijade, putovanje članova u Francusku te daljnji rad na uspostavi robne marke Samoborska češnofka. Salamijada je, prema Vidučevim riječima, kao što je već uobičajeno, opet nadmašila prethodnu. Bilo je oko 1100 posjetitelja, broj gostiju iz inozemstva značajno se povećao dolaskom članova salamerskih udruga iz Sevnice i Bekescabe, a po prvi puta su gostovali i ugostitelji izvan Samobora - iz Zaprešića. To se pokazalo kao pravi potez i put kojim treba nastaviti. Broj uzvanika nadmašio je sve dosadašnje, a njihov interes za dolazak i dalje raste. Od propusta i nedostataka u organizaciji Viduč je istakao probleme vezane uz nastup samoborskih ugostitelja.

- Sve ono dobro što je učinjeno u njihovom nastupu obezvrijede ekscesi i problemi koje uzrokuje samovolja i nesuradnja pojedinaca - naglasio je Viduč.

Aktivnost članova udruge u proteklom razdoblju izašla je iz okvira rada u Samoboru. Intenzivirana je suradnja sa srodnom udrugom u Sloveniji – Udrugom salamarjev Sevnica, a članovi udruge sudjelovali su kao gosti na velikom festivalu salama i kobasica u Bekescabi u Mađarskoj, gdje su uspostavljeni kontakti i suradnja s proizvođačima salama u Slovačkoj i Srbiji.

Predsjednik Viduč ponovio je nezadovoljstvo pasivnošću nekih članova koji samo plaćaju članarinu te je naglasio da će se u narednom razdoblju s takvom praksom "odlučnije pozabaviti".

Najveći zadatak udruge u 2011. godini je organizacija 24. Samoborske salamijade, koja će se po prvi puta održati na prostoru bivše Vojarne Taborec, a očekuje se oko 1400 gostiju. Intenzivirat će se i rad na realizaciji projekta Samoborska češnofka, a u planu je i izrada novog Statuta Udruge Zlatna šajba.

Skupštinu su kao gosti pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos i predsjednik Udruge salamarjev Sevnica Stane Krnc. On je podsjetio na činjenicu da njegova udruga organizira već 50. salamijadu, a da u Sloveniji ima ukupno 14 takvih priredbi na kojima se natječu proizvođači salama.

Robert Škiljan

Predsjednik Udruženja obrtnika isključen iz Zlatne šajbe

Karlović vrijeđao kolege

Predsjednik Udruženja obrtnika i dugogodišnji član Udruge Zlatna šajba isključen je iz članstva zbog bezobrazluka i vrijeđanja svojih kolega. To je, u najkraćim crtama, suština zaključka predsjedništva udruge, a na prijedlog stegovne komisije. Karlović je imao pravo žalbe skupštini udruge, ali do početka zasjedanja skupštine nikakva žalba od njega nije stigla.

Samoborska salama iskliznula iz ruku Samoboraca

IGO-MAT-u koncesija na samo godinu dana

Na tržištu izuzetno dobro prihvaćena Samoborska salama rezultat je projekta koji su svojedobno pokrenuli Udruga Zlatna šajba, Grad Samobor i Zagrebačka županija. Zamišljena i projektirana kao Županijska robna marka, za sada se proizvodi samo u pogonima IGO-MAT-a u Otruševcu. No, po svemu sudeći, Zagrebačka županija "iskočila" je iz potpisanog sporazuma pokretača projekta i samovoljno produžila licencu za proizvodnju IGO-MAT-u, ali samo na godinu dana. Ne treba posebno naglašavati kakvu to nesigurnost generira kod proizvođača, koji je u pogone za proizvodnju uložio nemali novac.

Bolje upućeni sumnjaju u nakanu čelništva Zagrebačke županije da, isključivši iz odlučivanja Samoborce, proizvodnju Samoborske salame vremenom preda u ruke drugih proizvođača (PIK Vrbovec), što je, u najmanju ruku, nekorektno. No, dobra je to škola za članove Zlatne šajbe. Ovakvo izigravanje dogovora i ugovora ne bi se smjelo dopustiti kod projekta Samoborska češnofka, koji je upravo pokrenut.

Neka se "samoborsko" proizvodi u Samoboru.

 

Arhiva 2011

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002