30.09.2019.

Robert Baron, stručni voditelj Autoškole Samobor - Turist

Mi smo jedna od najvećih autoškola u Hrvatskoj

Robert Baron, stručni voditelj Autoškole Samobor - Turist

Autoškola Samobor - Turist d.o.o. osnovana je 1991. godine, nastavljajući tako dugu tradiciju Auto moto društva Samobor. Osposobljavanje vozača na motorni pogon počelo je u Samoboru davne 1973. godine, kada su došli i prvi zaposlenici – instruktori. U punih 45 godina njezinog rada osposobljeno je više od 18 200 vozača, a tijekom godina osigurani su i neophodni prostori, vježbališta i vozni park.

O tome kako danas radi i funkcionira najstarija autoškola u Samoboru govori njezin stručni voditelj Robert Baron.

Koje sve poslove radite u Autoškoli Samobor - Turist?

Po struci sam inženjer cestovnog prometa, a u Autoškoli Samobor - Turist obavljam dužnost stručnog voditelja škole te stoga odgovaram za rad škole općenito, dakle za rad instruktora, predavača i cjelokupne administracije. Uz ovu funkciju, koju obavljam već dvanaestu godinu zaredom, držim i predavanja.

Koliko polaznika godišnje prođe kroz Vašu školu?

Mi smo jedna od najjačih škola u Hrvatskoj i godišnje imamo oko petstotinjak polaznika. U Hrvatskoj su možda još dvije ili tri tako velike škole. Znam se našaliti pa reći da smo mi tvornica za vozače.

Raste li broj polaznika u odnosu na prijašnje godine?

Broj polaznika nam stalno lagano raste. Blagi pad njihovog broja osjećao se 2008. i 2009. godine, vjerojatno zbog krize.

Koje sve kategorije ispita za vozače pokrivate?

Pokrivamo sve amaterske i profesionalne kategorije za vozače, znači od motocikala do kamiona.

Kakvim ocjenjujete znanje novih generacija vozača u odnosu na one od prije deset ili više godina?

Naši stariji instruktori znaju reći da je prije bilo puno teže položiti vozački ispit. Ne bih se baš s time složio, jer danas su puno viši standardi pa su zahtjevniji i propisi i vožnja.

Koliko instruktora imate i jeste li zadovoljni njihovim radom i stručnošću?

Škola danas broji 8 instruktora, jer su nam neki otišli u mirovinu. Ne tako davno bilo ih je 12 ili 13. Teško je danas privući mladog i obrazovanog instruktora, no i sami smo uspjeli osposobiti par mladih Samoboraca i zadovoljni smo njihovim radom.

Kako se postaje instruktor vožnje? Koje škole, vještine i znanje treba imati za taj posao?

Instruktor se postaje nakon zavšene trogodišnje škole za vozača i nakon položene četvrte godine za instruktora vozača. Škola je dosta zahtjevna, jer se polaže petnaestak različitih ispita, od psihologije i didaktike do same vožnje.

Zašto nema više instruktora?

Jedan od razloga je i taj što instruktor ne možete postati prije 24. godine, a do onda se već mladi, nakon srednje škole, odluče za neku drugu karijeru. No, takva su pravila.

U Samoboru postoji još jedna autoškola. Što Vam znači konkurencija?

Mi smo navikli na konkurenciju, jer u neko vrijeme Samobor je imao čak četiri autoškole, a dovoljno vam govori podatak da nisu opstale. Kvaliteta rada uvijek je najbolja reklama pa lako podnosimo takvu konkurenciju.

Koja je perspektiva Vašeg posla? Danas gotovo svi moraju naučiti voziti pa tu nema straha, no, je li bavljenje tim poslom isplativo, ekonomično?

To nije posao uz kojeg ćete se obogatiti, jer se ne okreće velik novac. I ono što zaradite itekako je odrađeno. Što se budućnosti tiče, iz današnje perspektive, ona se čini pomalo upitnom. Dolaze nove tehnologije, automobili s autopilotima i slično. Dio našeg posla će se sigurno održati, ali nitko ne zna kako će izgledati budućnost. Već dugo se priča o odvajanju djelatnosti same škole, dakle predavanja, i privatizaciji instruktorstva, same prakse, ali to se još nije dogodilo. Postojeći sistem se stalno unapređuje i zakonski je dobro riješen pa za sada nema straha.

Robert Škiljan

 

Robert Baron, stručni voditelj Autoškole Samobor - Turist

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002