21.05.2019.

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije

Neophodne su promjene, sustav je opterećen!

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije

Hrvoje Frankić rođen je u Zagrebu 1970. godine. U Bregani pohađa osnovnu školu, nakon koje upisuje Srednju tehnološku školu u Samoboru i stječe zvanje kemijskog tehničara. Branio je domovinu na novljanskoj bojišnici kao sudionik 151. samoborske brigade, a potom se zapošljava u Plivi. Uz rad završava Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te stječe zvanje diplomiranog ekonomista.

Nakon punih 17 godina u Plivi, 2009. postaje zamjenik gradonačelnika Grada Samobora, potom i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora, a od 2017. obnaša dužnost zamjenika župana Zagrebačke županije i načelnika stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije.

Iznimno je aktivan u najvišim gradskim i županijskim tijelima Hrvatske seljačke stranke.

Oženjen je i otac troje djece. Živi u Samoboru, a slobodno vrijeme najradije provodi u krugu obitelji, volonterskom radu u udrugama i druženju s prijateljima. Istaknuti je darivatelj krvi.

Kakvim procjenjujete stanje u Zagrebačkoj županiji, prije svega gospodarski, ali i u svim ostalim segmentima?

Stanje u Zagrebačkoj županiji je dobro isključivo zahvaljujući ljudima koji u njoj žive. Moramo biti svjesni i nekih povijesnih kretanja na ovom prostoru, što znači da su se tu doseljavali ljudi koji su po svemu zapadno orijentirani i fokusirani na rad, svjesni da samo radom mogu doći do uspjeha i nekih pomaka. Što se tiče županije kao institucije i njenog funkcioniranja, odnosno pomaganja sustavu godspodarstva i svim ostalim društvenim aktivnostima, moglo bi se puno bolje i puno više. Problem je u neefikasnosti županije kao sustava, što je jedan od glavnih problema i što bih ja svakako mijenjao. Sustav funkcioniranja županije može i mora postati efikasniji, na službu svim građanima.

Postoje mišljenja da su županije administrativni višak u poveznici između lokalnih i državnih vlasti. Što o tome mislite, kakav je Vaš stav?

Kao ekonomistu i osobi koja je 18 godina radila u privredi jasno mi je da je sustav preopterećen. I vanjski stručnjaci upozoravaju i objašnjavaju kako naša država funkcionira na način koji preopterećuje gospodarstvo, kao i svaki drugi napredak. Kao bivši zamjenik gradonačelnika i pročelnik za gospodarstvo, poljoprivredu i EU fondove, mogu istaknuti da bi razdioba poreznog novca trebala biti još više u korist lokalnog proračuna, odnosno općina i gradova. Moja vizija funkcioniranja županije je u ulozi koordinatora čitavog prostora, kako bi se on ravnomjerno razvijao uz financijsku i kadrovsku pomoć pri kompletnoj pripremi, prijavi i realizaciji svih većih projekata sufinanciranih iz EU, kao i ostalih fondova.

Već dvije godine ste zamjenik župana Zagrebačke županije. Imate li podatak koliko su rasle plaće zaposlenih u županiji u tom razdoblju u odnosu na županijski proračun?

Plaće su ostale na razini od prije ili su pomaci neznatni u odnosu na cijeli proračun. Pratila su se tek inflatorna kretanja, koja su bila minimalna. Ono na što se treba fokusirati je to da bi za te novce trebali dobiti puno više. Dakle, sustav bi u određenoj jedinici vremena, odnosno razdoblju, trebao generirati više sredstava za svoje korisnike, bez obzira o kojim segmentima pričamo. Sustav treba probuditi da bi bio efikasniji.

Pojasnite nam na koji se način i iz kojih izvora financiraju županije.

Najviše novca dolazi iz poreza na dohodak, odnosno iz plaća stanovnika.

Kandidat ste Hrvatske seljačke stranke za mjesto župana Zagrebačke županije na sljedećim izborima. Kako ćete ostvariti bolje funkcioniranje županije koje zagovarate?

Prije svega treba ubrzati procese, a pogotovo se to odnosi na donošenje odluka. Puno je malih, ali važnih odluka koje bi se mogle donijeti u roku od tjedan dana, a sada se na njih čeka i po tri mjeseca. To je nedopustivo, jer događa se u svim segmentima i odjelima i to jako usporava sve procese. Da bilo koji gospodarstvenik ili privatni poduzetnik tako funkcionira, mislim da bi propao već za pola godine. A svi ti poduzetnici pune županijski proračun i s pravom očekuju i zaslužuju efikasniju upravu.

Kao Samoborac i HSS-ovac, a Samobor je najjača i najveća utvrda Vaše stranke u županiji i Hrvatskoj, kakvu podršku očekujete od svojih birača za predstojeće izbore iz ostatka županije?

Pred nama je velik posao. Do sada sam već obišao svaki kutak županije i prepoznao problematiku određenih područja. Svi mi živimo od gospodarstva i ekonomije i matematika je tu jasna. Treba odrediti u kojem području koja vrsta gospodarstva može zaživjeti i postati generator razvoja sredine pa to onda i provoditi. Naravno, o svemu tome najviše znaju jedinice lokalne samouprave, koje i same mogu donositi zaključke, a županija je tu kao poluga pomoći.

Kakav je danas status Grada Samobora u Zagrebačkoj županiji u odnosu na prijašnje razdoblje i što može očekivati ubuduće?

Samobor vrlo često i ponosno ističemo kao perjanicu Zagrebačke županije i cijele Hrvatske. Na to utječe način razmišljanja i funkcioniranja poduzetnika i samih građana. Kao takav, do sada, definitivno nije imao odgovarajuću i zadovoljavajuću poziciju u županiji. Apsolutno i neprihvatljivo je što već do sada između Samobora i Svete Nedelje i, s druge strane, zaprešićkog kraja, nije napravljena određena premosnica (most) koja bi povezala ta područja. To bi puno pomoglo, prije svega gospodarstvu, a o kulturi, sportu i svemu ostalome da ne govorim.

Kako surađujete sa županom Kožićem, obzirom na raskol unutar stranke između njega i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka, koji se dogodio na zadnjoj skupštini?

Nije tu bilo raskola. Stjepan Kožić napustio je HSS, zahvaljujući kojem je aktualni župan. I ja sam izabran za zamjenika župana voljom građana i to mi je motiv da se svakodnevno uhvatim u koštac sa svim onim što smatram da u županiji ne valja i da ponosno izađem kao kandidat na sljedeće izbore u ime onih koji žele bitne promjene u funkcioniranju Zagrebačke županije i javnog sustava općenito.

Samobor je, kao utvrda HSS-a u Hrvatskoj i koja dobro u koaliciji gospodari Gradom, također u tom slučaju zanemaren, jer nemamo više niti jednog pročelnika u županiji. Što se može promijeniti?

Sustavno distribuiram sve informacije iz županije koje se tiču građana i Grada Samobora, poput natječaja i aktualnih događanja koje utječu na život svih naših sugrađana. To radim u kontaktu s gradskom upravom, našim gospodarstvenicima, udrugama i ustanovama koje moraju imati kvalitetne informacije. Nažalost, uskraćeno mi je neposredno odlučivanje ili neki veći utjecaj sa županijske razine u svim segmentima.

Kakvo je sada stanje u HSS-u i kako ste Vi osobno prihvatili promjene u stranci, koje su se dogodile na čelu s predsjednikom Krešom Beljakom? Koja je Vaša pozicija u stranci i što očekujete na predstojećim izborima?

Ako pričamo o velikim promjenama, mi smo u samoborskom HSS-u to imali pred više od 10 godina, dolaskom Kreše Beljaka na mjesto predsjednika HSS-a Samobor. Promjena se sastojala u tome da su se svi članovi podredili cilju koji se zove jedinstveni i pravedni HSS, bez sitnih, pojedinačnih interesa. Istu stvar nastojimo preslikati i na županijskoj i na državnoj razini. Bilo bi lijepo da nam i država tako funkcionira. Moja pozicija u stranci je predsjednik asocijacije branitelja HSS-a Hrvatski sokol, na što sam iznimno ponosan, samim time član sam Proširenog predsjedništva stranke. Za nadolazeće EU izbore očekujemo dobar uspjeh, jer vjerujemo da će birači prepoznati i vrednovati ideju napredne Hrvatske, jednako dostupnu zdravstvenu skrb kao i u razvijenim zemljama EU, vraćanje dostojanstva strukovnom obrazovanju, ekološki uzgoj hrane i vraćanje dostojanstva svakoj našoj građanki ili građaninu, bez obzira živjeli oni na selu ili u gradu, kroz borbu za pravo na rad i dostojanstvenu plaću za dostojanstven život i mirovinu.

Robert Škiljan

FOTO: Hrvoje Frankić sa samoborskim ekološkim aktivistima

 

Hrvoje Frankić, zamjenik župana Zagrebačke županije

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002