29.04.2019.

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Bit će to novi zamah samoborskom poduzetništvu

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Jedna od značajnijih gradskih investicija i projekata koji su u tijeku sigurno je i izgradnja Malog tehnopolisa Samobor, na prostoru bivše Vojarne Taborec. Ovaj bi "pogon" trebao dodatno oplemeniti već postojeći novourbanizirani kompleks, ali i potencijalnim korisnicima omogućiti lakše i jednostavnije uključivanje u svijet novih tehnologija i poduzetništva.

O tome smo porazgovarali sa zamjenicom samoborskog gradonačelnika Sanjom Horvat Iveković, koja u sklopu redovnih aktivnosti prati i nadzire realizaciju ovog projekta.

Do koje faze je došla izgradnja i uređenje budućeg Malog tehnopolisa Samobor?

U tijeku su građevinski radovi i rekonstrukcija dviju zgrada na području bivše Vojarne Taborec, u kojima će, nakon završetka radova i opremanja prostora, biti smještena buduća gradska tvrtka Mali tehnopolis Samobor. Ovaj projekt i buduće gradsko poduzeće imat će velik značaj za mlade samoborske poduzetnike, koji će sa svojim projektima i inovacijama, koje će razvijati unutar svojih tvrtki, dobiti prostor za rad u potpunosti suvremeno opremljen za područja aditivnih tehnologija, što bi im trebalo omogućiti razvoj inovativnih ideja. Već sada smo u procesu definiranja kriterija, kao i djelatnosti za mlade tvrtke, prema kojima će se one i inkubirati u taj prostor.

Koje sve djelatnosti i tehnologije će tu moći naći svoje mjesto?

Prostor će prije svega biti za mlade poduzetnike koji razvijaju nove tehnologije, start-upove i sve one koji imaju zdrave ideje, a nemaju kako započeti. U MTS-u će dobiti prostor na korištenje uz subvencioniranje, pomoć u administrativnom dijelu kroz računovodstvo za svoje tvrtke, dvorane za prezentacije i, naravno, svu potrebnu opremu na korištenje.

Tko će to subvencionirati?

U sklopu ovog projekta pregovaramo i sa Zagrebačkom županijom, koja nam je i partner, jer očekujemo da MTS postane regionalni centar malog poduzetništva pa je izvjestan dolazak i drugih tvrtki s područja županije. Jednako tako pažljivo pratimo i sve mogućnosti i dostupne natječaje za korištenje sredstava iz EU fondova, obzirom da su brojni primjeri iz prakse kojima je EU ovakvim poduzetničkim inkubatorima sufinancirala upravo početak rada, hladni pogon ili nešto drugo.

Postoji li već sada interes mladih Samoboraca, onih koji završavaju naše srednje škole?

Srednja strukovna škola nam je na neki način i partner, jer upravo se tamo obrazuju takvi kadrovi koji bi trebali pronaći svoje mjesto u Malom tehnopolisu. Iz te naše škole izašli su već brojni uspješni, vrsni majstori, obrtnici i poduzetnici, a ovo će novim generacijama biti dodatan poticaj da uđu u poduzetničke vode, jer će im MTS u samom startu ponuditi upravo ono što im nedostaje u početku – sigurnost i hrabrost za vlastiti start i daljnji razvoj. Obzirom na višestoljetnu reputaciju Samobora kao grada obrtnika i poduzetnika želimo tu tradiciju i zadržati, dati joj novi zamah, jer novi majstori ili vlasnici poduzeća ostat će tako doma i svojim radom doprinositi razvoju Grada, što nam je i krajnji cilj.

Radi li se, usporedo s ovim projektom, i na novom promišljanju školstva u Samoboru općenito?

Samobor je, kao što znamo, jedan od rijetkih gradova u kojima broj stanovnika raste, pa su potrebe, ne samo za školskim kapacitetima, sve izraženije. I tu se već pripremamo za određene pomake, jer prostora nam svakako nedostaje, pogotovo za dvije najveće gradske škole. Već su u izradi projekti i priprema dokumentacije za proširenje prostora u OŠ Samobor te preseljenje dijela škole Bogumila Tonija na prostor bivše vojarne, bilo kao njezin dio ili kao zasebna škola, o čemu čekamo smjernice resornog ministarstva. Prema tome, na užem području Grada trebali bismo izgraditi još barem dvije škole, koje onda, sukladno novim propisima, ne bi pojedinačno imale više od optimalnih 600 učenika.

(Samoborske novine)

 

Sanja Horvat Iveković, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002