18.09.2017.

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj 42. Samoborske glazbene jeseni

Kao i do sada - modularno i atraktivno!

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj 42. Samoborske glazbene jeseni

Samoborska glazbena jesen etablirani je festival ozbiljne glazbe, prepoznat ne samo u hrvatskim glazbenim krugovima, već i daleko izvan naših granica, a koji sa svakim svojim izdanjem nudi i neke novitete. O programu i koncepciji ovogodišnje 42. Samoborske glazbene jeseni, koja će trajati od 29. rujna do 8. listopada, govore izvršna direktorica festivala Renata Glojnarić i njegov umjetnički ravnatelj Srećko Bradić.

Samoborsku glazbenu jesen svi prepoznaju kao vrhunsku manifestaciju i sjajan festival ozbiljne glazbe pa joj više i ne treba novih epiteta i pohvala. Također znamo da će, kao i svake godine, ponuditi nešto novo. Što nas to očekuje ove godine?

Srećko Bradić: - Intencija nam je bila da ove godine istaknemo komorni aspekt muziciranja i, koliko je to moguće, da ga dignemo na još višu razinu. Stoga smo za ovaj festival okupili domaće i inozemne zvijezde, redom briljantne glazbenike posvećene komornoj glazbi, pa je to prvi iskorak u koncipiranju ove Samoborske glazbene jeseni. Ono što mi se čini bitnim za napomenuti je da smo, osim tog klasičnog orkestralnog izričaja, koji ćete moći čuti tijekom SGJ, uspjeli ostvariti zanimljiv projekt predstavljanja iznimno raritetnih izvedbi Bacha i Vivaldija, koje će se dogoditi u završnici festivala. Dakle, Samoborska glazbena jesen i dalje raste kvalitativno, ali i u svim drugim segmentima.

Je li Samoborska glazbena jesen dovoljno i medijski popraćena, obzirom na sve što nudi tijekom svog trajanja?

Ono što nam jako puno znači je da imamo direktan televizijski prijenos otvaranja same manifestacije, a ove godine će ga otvoriti pijanistica Martina Filjak, na čijem su repertoaru kombinacija Bacha, Liszta i Haydna, što nam garantira sjajnu promociju i praćenost svih ljubitelja klasične glazbe. Sve ostale koncerte pratit će i Hrvatski radio, što znači da će nakon svih koncerata ostati i tonski zapis svega što se događalo tijekom festivala.

Posebna pozornost već niz godina posvećuje se mladim glazbenim umjetnicima i kompozitorima pa se tako na natječaj New Note, kao i za već poznate nagrade koje se dodjeljuju na kraju SGJ, javljaju mladi glazbenici iz cijelog svijeta. Koje nove nade nam dolaze?

Renata Glojnarić: - Cijela Samoborska glazbena jesen koncipirana je zapravo modularno pa osim vrhunskih koncerata nudi i već svima znani Ivana Bilić Marimba Week, Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, te New Note, međunarodno skladateljsko natjecanje – jedino u Hrvatskoj takvog tipa. Oba su natjecanja iznimno uspješna, a i ove će nam se godine na Livadiću predstaviti 6 mladih sjajnih umjetnika. Ono što je zapravo najvažnije je to da je onim najboljima, uz novčanu nagradu naših sponzora, osiguran nastup na još 4 značajna festivala u državi i inozemstvu u narednoj godini, što je nemjerljiv doprinos i vjetar u leđa mladim glazbenicima. Dakle, oni će nastupiti na Osorskim glazbenim večerima, Festivalu Sv. Marka, WestfalenClassic u Njemačkoj i naravno, na sljedećoj Samoborskoj glazbenoj jeseni.

Što se tiče New Note-a, pobjednik je talijanski skladatelj Andrea Portera, čiju ćemo skladbu predstaviti na koncertu Zagrebačkih solista 7. listopada.

Kvaliteta i upornost rezultirali su i primanjem našeg samoborskog festivala u cijenjeno društvo sličnih europskih manifestacija. O čemu je točno riječ?

Da, za sljedeće dvije godine dobili smo ponovno EFFE titulu i tako ušli u Europsko udruženje festivala u okviru projekta Europe for Festivals, Festivals for Europe, koji svake dvije godine raspisuje natječaj za festivale i temeljem njihova programa i kvalitete određuju tko će ući u taj krug. To nam je veliko priznanje, jer smo tako, uz Dubrovnik i Varaždin, stali uz bok najboljima ne samo u državi, nego i u Europi. To nam je velika reklama što se tiče europske karte festivala, ali i Grada Samobora općenito.

Je li sve to doprinijelo boljem i značajnijem financiranju od strane onih koji bi to trebali prepoznati i sudjelovati u tome, od lokalne zajednice do državnih institucija?

S novcima je, naravno, uvijek napeto. Budžet koji uspijemo skupiti je oko 600.000 kuna, od čega otprilike jedna petina ide iz proračuna Grada Samobora, a ostalo iz drugih izvora: Ministarstva kulture, Zagrebačke županije, Hrvatske turističke zajednice, sponzora i donatora. Značajan dio prihoda ostvarujemo sami kroz kotizacije i ulaznice. Iako možda na prvu djeluje puno, to je zapravo prilično mali budžet u usporedbi sa sličnim festivalima. Valja napomenuti da se velik dio tog novca višestruko vraća u naš grad, jer dobar glas o SGJ već desetljećima se širi ne samo Hrvatskom i Europom, nego i svijetom. K tome, i ne manje važno, u Samoboru za vrijeme Glazbene jeseni uspijevamo okupiti domaću i inozemnu glazbenu elitu koja je tijekom godine razasuta diljem svijeta, rijetko se viđaju i muziciraju zajedno, ali skoro svi nam se odazovu, što posebno cijenimo i na čemu smo im zahvalni. Svi oni sudjeluju u promociji našeg Samobora kao otvorenog grada, čiju povijest, od Ferde Livadića pa do danas, obilježavaju upravo vrhunski glazbeni umjetnici.

Robert Škiljan

 

Renata Glojnarić i Srećko Bradić, izvršna direktorica i umjetnički ravnatelj 42. Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002