30.03.2014.

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

Grad Zagreb generalni pokrovitelj Salamijade

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

U subotu, 12. travnja održat će se u novoj sportskoj dvorani u Samoboru 27. Samoborska salamijada.

O detaljima organizacije govori Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba.

U tijeku su pripreme za ovogodišnju Samoborsku salamijadu. Koje novine spremate u odnosu na prošlogodišnju, a i sve dosadašnje Salamijade?

Moram reći da ove godine ima puno novina. U prvom redu je to promjena lokacije održavanja Samoborske salamijade, jer po prvi puta će se ona održati u novoj Sportskoj dvorani u Samoboru, koja će se za ovu priliku adaptirati i prilagoditi ovoj manifestaciji.

Što to točno znači organizatorima i gostima?

Preseljenjem u prvom redu dobivamo jako puno na kvaliteti – dvorana je grijana, veća je za oko 200 m2 od dosadašnjeg šatora na Trgu, ima popratne sadržaje, toalet i garderobu, a osim toga smo olakšali posao ugostiteljima, koji imaju dodatne prostore za svoju pripremu. Sve su to prednosti i za goste i organizatore, jer prošlih godina sve to nije bilo moguće organizirati u šatoru.

Nekih novosti ima i kod pokrovitelja.

Točno. Organizator je, kao i svih ovih godina, Udruga Zlatna šajba, suorganizator je Poduzetnički centar Samobor a pokrovitelji Grad Samobor i Zagrebačka županija. Generalni pokrovitelj ovogodišnje Salamijade je Grad Zagreb, na što smo posebno ponosni.

Potvrde o dolasku visokih uzvanika već stižu. Koga sve očekujete ove godine?

Unutar naše udruge ponekad nemamo jedinstvena razmišljanja o tome što Salamijada treba biti i u kojem smjeru treba ići dalje, no, sigurno je to da smo ovu manifestaciju digli na takvu razinu da, možda, samo natjecanje pada u drugi plan, iako je ono nama uvijek prioritet, cilj i svrha samog rada udruge. No, rekao sam, Salamijada je dosegnula tu razinu da brojni uglednici i uzvanici sami traže, žele i nastoje doći na našu manifestaciju. Ove godine bit će teško izostaviti nekoga prilikom uvodnih pozdrava, ali, primjerice, treći puta zaredom dolazi nam predsjednik Josipović. To nije mala stvar. To znači da ova manifestacija nešto znači i u međunarodnim okvirima. K tome, dolaze nam gradonačelnici, a ove godine svoj dolazak potvrdila su četiri ministra i velik broj veleposlanika zemalja čiji se majstori salama natječu u međunarodnoj konkurenciji, ali, na primjer, dolazi i veleposlanik SAD-a, koji teško da bi došao u Samobor da nema Salamijade. Dakle, ugostit ćemo zaista velik broj ljudi iz gospodarskih, društvenih, političkih i kulturnih krugova, ne samo lokalno, već i daleko šire.

Dan otvorenih vrata bit će, kao i do sada, na Trgu.

Da, Trg je ipak neizostavan prostor za Dan otvorenih vrata. Nisam napomenuo da ćemo ove godine vrata na Trgu otvoriti već u 9 sati, jer nam je to omogućeno upravo izmještanjem same Salamijade u Sportsku dvoranu. Sada više ne moramo pripremati šator u ranim jutarnjim satima nakon što se gosti raziđu sa Salamijade pa imamo više vremena za Dan otvorenih vrata i naše građane koji će doći na degustaciju salama. Evo, salame iz Mađarske već su stigle, a pozivamo sve građane da probaju i sve ostale salame naših natjecatelja u nedjelju, nakon Salamijade, na Danu otvorenih vrata Zlatne šajbe.

(Samoborske novine)

 

Dubravko Viduč, predsjednik Udruge Zlatna šajba

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002