14.06.2015.

Umjesto maturalca gorak okus prevare za učenike OŠ Rude

Varat će te, lagat, krasti, al Hrvatsku sine voli!

Da Bog da ti se mama crvenila na roditeljskom! Jedna od malo žešćih kletvi iz mog djetinjstva. Jer ako ti se mama crveni na roditeljskom – nešto si gadno zaribao. Na jučerašnjem roditeljskom u OŠ Rude gdje smo pozvani na hitni roditeljski sastanak u vezi maturalnog putovanja naše djece – crvenila sam se od srama i stida. Ne zato što je moje dijete nešto sfušalo, uz uspone i padove uobičajene za tu dob – dobar je dječak, odličan učenik i sportaš. Crvenila sam se jer nam je rečeno da je vlasnik agencije Express Tours iz Čakovca Tihomir Kokolek preko koje je škola – poštujući sve pravilnike i naputke resornog ministarstva - organizirala maturalno putovanje, nestao iz zemlje, da su mu računi blokirani, da je povrat uplaćenog novca upitan, da osiguranje koje smo uplatili zapravo ne vrijedi, da se maturalac otkazuje i da više manje ne možemo baš ništa poduzeti.

Plaćanje računa u našoj obitelji, a vjerujem i u obiteljima ostalih učenika našeg razreda, zadnjih se mjeseci otprilike kretalo ovim ritmom: struja, voda, maturalac. A onda sljedeći mjesec: struja, telefon, maturalac. I tako, mic po mic, rata po rata – neki su uspjeli uplatiti cijelo putovanje, neki pola, a neki dvije trećine. Neki, srećom, još nisu platili ništa. I, eto, neobičnog prsta sudbine – ponekad se isplati kasniti s plaćanjem računa. Roditelji su u prosjeku oštećeni za 1250 do 500 kuna. Jedna mama je na roditeljski zakasnila uz ispriku: Oprostite što kasnim, bila sam u pošti uplatiti za maturalac. Platila sam sve odjednom! – rekla je ponosno, a onda sjela (jer je za informaciju koja je uslijedila zbilja bilo potrebno sjesti).

Nakon roditeljskog trebalo je izaći van i reći djeci: Na maturalac ne idete, novac koji smo uplatili nestao je, kao i vlasnik agencije izabrane na javnom natječaju po preporuci Ministarstva obrazovanja i sporta i Ministarstva turizma.

Što dodati? Sorry, klinci rodili ste se u pogrešnoj zemlji!

Oba nadležna ministarstva sada peru ruke – jer, de facto i de jure – ugovor s agencijom potpisao je svaki roditelj za svoje dijete. To je ugovor između agencije i roditelja. Pravno – čisto ko suza.

Ali...jesmo li mi samoinicijativno došli na ideju da djeca na 4 dana po cijeni od 1250 kn idu u Karlobag s Agencijom Express tours iz Čakovca? Nismo! Jesmo li agenciju odabrali po rođačko-kumskoj liniji? Nismo. Agencija je odabrana sukladno Pravilniku o organiziranju višednevne terenske nastave učenika osnovnih škola.

Učenici Osnovne škole Rude nisu jedini prevareni u ovoj aferi. Ali svaki roditelj na kraju dana roditelj je samo svom djetetu. Za njega živi, za njega se bori, radi, plaća rate maturalca... i crveni ako treba i kad treba.

Djeca od 13 godina – učenici 7. Razreda OŠ Rude – kao i sva djeca te dobi u osjetljivim su godinama. Rastu, razvijaju se, maštaju o maturalcu, dobivaju loše ocjene i ispravljaju ih, buntovni su i nemirni, ali ovaj puta mogu biti buntovnici s razlogom. Jer oni sada usvajaju moralne vrijednosti i stavove za cijeli život.

Što im reći? Sine moj, more je provod, more su koke... al ti ga ove godine s razredom i učiteljicom vidjeti nećeš. Bože čuvaj Hrvatsku, odoh ja u Njemačku – vjerojatno si je mislio vlasnik agencije Express Tours iz Čakovca Tihomir Kokolek koji sada negdje tamo, tamo daleko pije koktele na račun prevarenih roditelja i učenika. Kakvu poruku šaljemo djeci? Tko zna hoće li se nekima od njih – u godinama kada se oblikuju u moralnom i svakom drugom smislu – to činiti kao dobar model? Kako da im kažemo da budu dobri, vrijedni i pametni, da poštuju pravila i ne kradu – kada sve oko njih govori drugačije? A toga nije pošteđena ni škola – odgojna ustanova. Kako bi ublažili šok i ispravili nepravdu u dogovoru s Crvenim križem Grada Samobora i Zaprešića pokušavamo organizirati ljetovanje za djecu. Nije maturalac, ali je more – u odmaralištu Crvenog križa u Selcu. Od Grada Samobora tražimo pomoć u organizaciji putovanja – točnije, da pomognu prevarenim roditeljima nadoknadom troškova uplaćenih agenciji Express Tours, a ostatak će roditelji platiti sami. Crveni križ pokazao je dobru volju i ponudio nam povoljan aranžman u drugom terminu, učenici će biti sretni ako otputuju bilo kad i bilo kako, učiteljice su voljne voditi ih i brinuti za njih.

Tim činom barem bi se djelomično ispravila nepravda nanesena učenicima i roditeljima.

U ime roditelja učenika OŠ Rude Marija Mapilele, Davidova mama

Napiši pismo

Varat će te, lagat, krasti, al Hrvatsku sine voli!

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002