09.04.2015.

Danijel Kalaica nije zadovoljan samoborskom gradskom upravom

Samobor - nemilosrdan primjer neuspješnosti

Iako sam dugogodišnji član jedne političke stranke, ovaj tekst je inspiriran potrebom da se kao građanin referiram na stanje u samoborskoj politici te željom da se stvari u politici konačno počnu sagledavati (a onda i politički verificirati)jedino u odnosu na stvarne ideje i gotove projekte od kojih građani imaju konkretne koristi. Pojednostavljeno, to znači da svi mi bez obzira na svoj građanski status konačno trebamo početi uvažavati stvarno i korisno, od imaginarnog i neprovedivog, iskreno i stručno, od manipulacije i mediokritetstva, osobno od javnog i pošteno od nepoštenog. To možemo samo na jedan način : uključivanjem u rad i djelovanje političkih stranaka, s jedne, i razvijanjem dijaloga baziranoga na konkretnim pokazateljima rada jedne političke strukture, s druge strane.

Primjer Samobora nemilosrdno pokazuje potrebu za razvijanjem upravo takovog dijaloga. Upravo bogati grad kao što je Samobor treba biti model za raspravu jer zorno pokazuje razliku između mogućnosti koje su velike, i razultata kojih gotovo pa nema. Iako nitko ne dovodi u pitanje legitimitet sadašnje vlasti, šest godina bez nekih rezultata daje nam za pravo propitivati smisao takvog načina upravljanja. Kako građanima objasniti da broj nezaposlenih u Samoboru ne opada, nego, naprotiv, raste, i kako objasniti da punjenje proračuna nema nikakve veze sa kvalitetom života građana, u što nas se sustavno pokušava uvjeriti. Naravno da je proračun temeljni akt svake jedinice lokalne samouprave,ali punjenje proračuna direktno je vezano uz gospodarsku situaciju i nema baš puno veze s lokalnom vlašću. Imalo bi kada bi takva vlast u okviru svojih nadležnosti (kojih ima)pomagala gospodarstvu, ali ni to u Samoboru nije slučaj. Naprotiv, otjerali smo Rimca, a i još jedno samoborsko poduzeće zbog nerazumijevanja problema gradske vlasti uskoro odlazi iz Samobora. Vjerujem da sličnih primjera ima još. Čak i oni instrumenti koje grad ima da bi građanima olakšao svakodnevni život ne koriste se, sve dok se problem ne digne na višu razinu i postane vidljiv svima.

Primjer je naplata parkiranja koja nije prepoznata kao problem dok nije javno prokazana. Tek tada se netko zapitao zašto Samobor ima najskuplji parking u Hrvatskoj, o tome progovorio i na kraju spustio cijene. Treba reći da je ovako presložen sustav naplate parkinga i dalje loš, ali je barem jeftiniji. Kako je moguće da osnovna škola Samobor već šest godina ne može dobiti dvoranu i da tek sada, na pritisak roditelja i javnosti, vlast počinje raditi svoj posao. Kako je moguće da se asfaltiranja ulica dižu na razinu projekata kao da radimo svemirski centar, kad to spada u redovitu djelatnost nadležnog gradskog odjela i komunalnog poduzeća. Odgovor glasi-zato jer pravih projekata nema!

Zašto grad Samobor odbija nove projekte u turizmu i sportu, pravdajući se da se materijalno podupiru samo već postojeći projekti (u odgovoru Samoborskog športskog saveza na konkretno pitanja)? Kako onda uopće napraviti nešto novo u Samoboru? Zašto se za te iste projekte odbija dati potrebna logistika koja grad ništa ne košta ? Odgovor glasi- zato jer ideja dolazi od osobe suprotnog političkog predznaka. To što je projekt nadstranački, odgovorne ne zanima. Kako objasniti do tada pronađenim sponzorima da je projekt prekinut u fazi visoke organizacijske gotovosti zbog "nerazumijevanja" u strukturama vlasti. Kako objasniti građanima da, ma kako dobru ideju imali, bez svrstavanja na "pravu stranu" neće postići ništa. Zar zaista mislimo da se ovdje ne može drugačije i bolje? Zar zaista imamo luksuz ostati po strani i stalno govoriti da se ne može ništa. Koga branimo i kome dajemo alibi takvim stavovima? Sebi ne - to je sigurno!

S poštovanjem,

Danijel Kalaica

Napiši pismo

Samobor - nemilosrdan primjer neuspješnosti

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002