27.04.2015.

Pozdravljamo napor, ali želimo i sređivanje prometnice

Uredite ulicu i zasadite drvored!

Poštovani gradonačelniče Beljak, prije par dana započeta je priprema gradilišta za novi trgovački centar iza Konzuma u Južnom naselju te pozdravljam svaki napor da se te oranice koje se nalaze u urbaniziranom dijelu grada privedu svrsi. Potaknut zabrinutošću lokalnog stanovništva koje živi u privatnim kućama u ulici uz koju će se graditi budući trgovački centar, skrenuo bih Vam pažnju na nekoliko problema i dao prijedlog kako da se riješe.

Prvo, u neposrednoj blizini stambene zone s obiteljskim kućama gradi se objekt koji će prometno bitno utjecati na kvalitetu života, a stanari ne mogu doći do informacija kako će se riješiti ulice Grgura Ninskog i Dubrovačka ulica. Prema izjavi investitora, Grad nije obavezao investitora na uređenje tih prometnica, na čemu su sve prijašnje vlasti u Gradu inzistirale. Na susjednim parcelama gdje su prošlih godina građene stambene zgrade, svaki je investitor bio u obavezi asfaltirati dio prometnice ispred svog objekta. Zašto se od toga odustalo u ovom slučaju?

Te dvije ulice, u kojima je gradnja završila još u 80-ima, nemaju nogostupe, slivnike, a asfalt širine 2,5 m, koji je u jako lošem stanju, stanari su samostalno postavili prije 30 godina. Drugim riječima, Grad nikada u infrastrukturu tih prometnica nije investirao niti kune, a dio Dubrovačke ulice i nije asfaltiran. Prema informacijama investitora, plato na kojem će se nalaziti trgovački centar se podiže oko 1m, a pet pristupnih cesta vode na Ulicu G. Ninskog, što će u slučaju jačeg pljuska dovesti do potapanja dvorišta. Stručne službe u Gradu koje vode brigu o planiranju i izgradnji prometnica također kažu da nije u planu rekonstrukcija ovih prometnica.

Drugo, gradnja objekta dužine 200 m u bitnome će promijeniti vizuru ulice, jer će prednje strane kuća gledati na teretne rampe trgovina i na dio gdje će se odvijati opskrba šleperima. Taj se problem može riješiti tako da i Grad Samobor u koridoru prometnice i investitor na zelenom pojasu uz cestu posade drvored i drugo zelenilo, kako bi se razbila monotonija stražnjeg zida trgovačkog centra.

Budući da će Grad prihodovati više od 5 milijuna kuna na ime komunalnog doprinosa, javno Vas molim da se obavežete na investiranje dijela tih sredstava na rekonstrukciju ulica G. Ninskog i Dubrovačke ulice, zajedno s hortikulturalnim rješenjem koje će vizualno odvojiti stambeni dio od trgovačkog dijela, spriječiti potapanje dvorišta zbog nedostatka slivnika, te omogućiti normalan protok povećanog prometa zbog novonastale situacije. Ove bi dvije prometnice trebalo riješiti na ovaj način i u slučaju da se uopće ne gradi susjedni trgovački centar, jer to nisu nove ulice.

dr.sci. Igor Bertović

Napiši pismo

Uredite ulicu i zasadite drvored!

Arhiva 2015

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002