05.11.2020.

Još, nadamo se završno, o slučaju partijanja na Starom gradu

Društveno i seksualno zbunjena mladež dozvolu tražila od Turističke zajednice!

Slučaj neprijavljenog okupljanja većeg broja osoba mlađe dobi na prostoru samoborskoga Staroga grada 24. rujna ove godine dobio je i svoj epilog.

Priča, kronološki, kreće sa zahtjevom prema Turističkoj zajednici grada Samobora, u kojem "organizatori" telefonskim pozivom traže svojevrsnu potvrdu ili odobrenje za snimanje video i glazbenog spota na ovom zaštićenom lokalitetu, u svrhu promocije Grada Samobora. Direktorica TZ Grada Samobora Martina Paladina potvrdila je kako je taj upit upućen njima morala odbiti iz vrlo jednostavnog razloga što ona ne može izdavati nikakve dozvole u tu svrhu, dodatno ih upozorivši da im takvo odobrenje neće moći izdati ni Grad Samobor, s obzirom da je Stari grad u vlasništvu države, ali da su oni kao turistička zajednica, ukoliko uspiju ishoditi potrebna odobrenja i ostvariti svoj naum, zainteresirani za takvu vrstu promocije grada te im pomoći u iznalaženju rješenja. I sam rok, naglašava Paladina, s obzirom na najavljeni datum održavanja "akcije", bio je prekratak da se sve to obavi.

No, kako već to biva u svojeglavim glavama – naumljeno je i ostvareno.

Na (ne)sreću agilne mladeži, baš u to vrijeme, privučen zvukovima koji dopiru s brda ponad Samobora, tijekom svoje svakodnevne šetnje naišao je Miroslav Ivanščak, istaknuti član Udruge Oživljena povijest Samobora, zatraživši ih dozvolu kojom će potkrijepiti svoje okupljanje te im pojasnio kako ove ruševine više ne trpe veća okupljanja niti uzurpirajuće glasne tonove koji su tamo odzvanjali. Ivanščak je, nezadovoljan odgovorom i pojašnjenjima okupljenih, potom nazvao policiju, koja se, prema njihovom izvješću, odazvala i nakon manje od pola sata stigla na navedeno mjesto te prekinula događanje na Starom gradu. O svemu je Ivanščak putem medija obavijestio i javnost, njegovo pismo objavljeno je na portalu Glasnika, a potom se oglasio i urednik Glasnika Samobora i Svete Nedelje Robert Škiljan, koji je svojim tekstom konačno i isprovocirao odgovor organizatora i sudionika ovog skupa.

U poprilično nepismenom priopćenju koje je e-mailom stiglo uredništvu Glasnika Samobora i Svete Nedelje, koji potpisuje Marko Jančikić, naša vrla mladež potvrđuje kako su na koncu samoinicijativno odlučili provesti naum snimanja spotova, sve zbog lijepog sunčanog dana koji se meteorološki ukazao, te da zato nisu mogli čekati dozvole ili pak odbijenicu, jer su njihove namjere bile isključivo plemenite naravi. K tome posebno ističu kako su se našli povrijeđeni i uvrijeđeni insinuacijama u tekstu kojima ih se dovodi u vezu i karakterizira kao "gay" populaciju koja se došla zabaviti na Stari grad pa traže od Glasnika javnu ispriku ili će, ukoliko ova izostane, potražiti i pravnu pomoć.

Na kraju je 1. studenoga stigla i potvrda Policijske postaje Samobor o izvidu po prijavi Miroslava Ivanščaka, u kojoj stoji da nisu utvrđeni elementi prekršaja ili počinjenja kaznenog djela, ali su, zbog nedostatka dozvola nadležnih institucija, okupljeni bili udaljeni s prostora, zajedno s pripadajućom muzičkom opremom. Neka druga oprema ili rad na nekom snimanju se u policijskoj izjavi ne spominju.

Eto, na kraju su dečki prošli bez sankcija, a Stari grad sačuvao je, barem zasad, svoje ionako oronulo kamenje. Za svoje uvrijeđene taštine naši mladi sugrađani ovaj put neće dobiti ispriku ni zadovoljštinu, jer ni njima očito ne pada na pamet uputiti ispriku građanima Samobora radi svojeg egocentričnog ponašanja i nebrige prema zaštićenim kulturnim dobrima našega grada.

O eventualnim posljedicama mogućeg širenja koronavirusa da i ne govorimo.

Mirjana Konosić

FOTO:

- Partijanje pod ruševnim zidinama Staroga grada

- Obnova zidina 2011. godine

- Potvrda Policijske postaje Samobor o evidentiranju događaja

 

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002