04.08.2020.

Svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Samobor ne zaboravlja svoje branitelje

Vojno-redarstvena akcija Oluja jedan je od najznačajnijih trenutaka u povijesti hrvatske državnosti, jer su u njoj prije točno 25 godina oslobođeni okupirani dijelovi Hrvatske. Svoj dio u to utkali su i samoborski branitelji kao pripadnici 151. brigade te policijskih snaga i ostalih službi. Njima u čast, ali i za sve poginule pripadnike Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, građani Samobora odaju počast u Parku domovinske zahvalnosti gdje je uređeno spomen obilježje. Tako su i ove godine uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te minutom šutnje počast poginulim hrvatskim braniteljima odala izaslanstva Grada Samobora, Policijske postaje Samobor, Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, ratni zapovjednici 151. brigade, predstavnik Ministarstva branitelja, izaslanstva samoborskih vatrogasaca, gradskih udruga i institucija, kao i nazočni roditelji, rodbina i prijatelji te gosti.

U svom govoru Miljenko Komes, predstavnik Koordinacije udruga proizašlih iz domovinskog rata Samobora i Svete Nedelje, istaknuo je da nikad nećemo zaboraviti žrtvu poginulih branitelja, podsjetivši na prve poginule i sve one koji su u krvavoj borbi pridonijeli našoj slobodi.

- Samobor pripada među one gradove koji ne zaboravljaju svoje branitelje, naši poginule imaju svoje ulice, spomenike, uredili smo ovaj predivni Park domovinske zahvalnosti, a završava se i spomen soba za naše poginule i sve branitelje. To ima samo u Samoboru. Zato hvala Gradu i građanima Samobora. Slavimo i budimo ponosni - zaključio je svoj govor Miljenko Komes.

Zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Sanja Horvat Iveković u govoru je naglasila kako je Oluja bila jedna od najveličanstvenijih vojno-redarstvenih akcija koja je sve Hrvate učinila ponosnima, a čini nas ponosnima i dan danas.

- Naši dečki, naši hrvatskih branitelji pokazali su junaštvo i borbenost. Mnogi od njih su dali svoje živote i na tome im moramo biti vječno zahvalni, jer mi zato imamo slobodu, svoju državu koja se prostire cijelim teritorijem kojoj joj povijesno pripada - rekla je Sanja Horvat Iveković i pozvala da moramo ostati ujedinjeni u zajedništvu, gledati u budućnost i razmišljati kako našu državu učiniti još boljom.

Prigodne riječi i molitvu izrekao je i samoborski kapelan Kristijan Tušek, a svečanost su uveličali i članovi Samoborske narodne garde. Misa zadušnica za poginule branitelje služit će se na sam blagdan, 5. kolovoza, u 19 sati u župnoj crkvi svete Anastazije.

M.Š.

 

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002