14.09.2020.

Međunarodna ljetna škola Youngmasters Voice u Samoboru

U Samoboru stasaju novi naraštaji pjevača

Kroz Međunarodnu ljetnu školu Youngmasters, koju već 9 godina zaredom organizira samoborski Mali muzički atelje, prošle su stotine mladih glazbenika instrumentalista, a ove godine u naš grad stiglo je 13 mladih budućih opernih pjevača iz Hrvatske i Slovenije – sopranistice Tea Zec, Patrizia Žudetić, Barbara Pijetlović, Antonija Žarković, Karla Mazzarolli, Josipa Bilić, Anja Papa, Mila Ždero, Maja Sremec, mezzosopranistice Maša Ciglenečki i Katarina Tomaš, tenor Matej Predojević Petrić i bariton Marko Erzar. U tjedan dana, od 6. do 13. rujna, prošli su majstorski tečaj pjevanja pod paskom ugledne bečke profesorice Claudije Visce, a posebnost ovog Youngmastersa bile su izvedbe i hrvatskih skladatelja, što je bio i jedan od uvjeta za sudjelovanje na ovom usavršavanju. Održana su i dva koncerta – Twilight Concert je upriličen u parku kod Samoborskog muzeja, a završni Grand Concert je održan 13. rujna u Galeriji Prica.

Brojne nazočne i same polaznike pozdravila je u ime organizatora Vesna Faullend Heferer, posebno zahvalivši na dolasku i trudu voditeljici tečaja prof. Claudiji Visci, a zahvale za potporu uputila je predsjedniku Gradskog vijeća Grada Samobora Miranu Šoiću, zamjeniku župana Hrvoju Frankiću, ravnateljici Glazbene škole Ferdo Livadić Zdenki Merčep, te voditelju Službe za izvedbene i vizualne umjetnosti pri Ministarstvu kulture i medija Ivanu Beteu, koji su također bili u publici.

U prvom dijelu koncerta mladi pjevači predstavili su se izvedbama opernih arija i popijevki te obradama narodnih pjesama svjetski poznatih skladatelja, od Mozarta, Bizeta, Schumanna i Straussa do M. de Falle i Masseneta, drugi dio bio je posvećen hrvatskim skladateljima (Hatze, Čižić, Matetić Ronjgov, Bersa, Pejačević, Odak, Lučić i Gotovac), a koncert je završio arijama Straussa, Bellinija i Puccinija. Na klaviru ih je pratio Ivan Pernicki, a uz dvije izvedbe španjolskih narodnih pjesama imali su pratnju gitaristice Marte Faullend Heferer.

Publika je njihove izvedbe i, na kraju, podjelu diploma, pratila iskrenim i zasluženim pljeskom, jer ništa ne može zamijeniti živu interakciju između izvođača i slušatelja, koja je u ova nemila vremena rijetka i često neizvjesna.

M.K.

 

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002