01.02.2020.

15. Noć muzeja u Samoboru na tri lokacije

Legende, razglednice i virtualna stvarnost

Iznimno topla siječanjska večer privukla je brojne Samoborce, poklonike umjetnosti i starina, u šetnju gradom i obilazak događanja koja su im u petak, 31. siječnja, bila ponuđena uz ovogodišnju 15. Noć muzeja.

Noć je započela u Galeriji Prica otvorenjem izložbe Razgovori iz prošlosti, gdje je svoju bogatu zbirku starih razglednica i čestitki javnosti pokazao naš sugrađanin, pasionirani kolekcionar Josip Horvat. Poseban dio ove zbirke čine razglednice Samobora iz davnih vremena te vrijedne fotografije obitelji Kiepach, a Joža je sve nazočne pozvao u svoj dom u Mlinskoj da pogledaju i njegove ostale zbirke, pogotovo najveću svjetsku kolekciju starih vura kaminki. Izložbu je otvorio gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, pozvavši posjetitelje da uživaju u ostatku Noći muzeja.

U Galeriji Prica održane su još likovne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta na teme Opatijski kišobrani i Samobor na starim razglednicama, koje su vodile Maja Halambek, i Nevenka Miklenić, u Maloj dvorani zasvirao je Ivan Mardešić, a u kinu su održane projekcije animiranog filma Leo da Vinci: Misija Mona Lisa i biografski film Gauguin: Put na Tahiti.

Samoborski muzej svoja je vrata otvorio također u 18 sati edukativnim radionicama za školarce, koji su u velikom broju došli poslušati legende o samoborskim Hajdima i ostalim čudnim bićima iz daleke povijesti našega grada i kraja. Radionice su osmislili i vodili Vanda Bartulica, Snježana Graberski i Goran Šobota. Njima su se kasnije pridružili Milan Žegarac i Maja Cipek, autor i ilustratorica publikacije Legende Samobora i samoborskoga kraja, svojevrsne zbirke priča o strašnim stvorenjima i događajima iz povijesti, koji su zabilježeni ponajviše usmenom predajom, a spominju se i u čuvenom djelu Milana Langa o Samoboru. Originalne ilustracije naše poznate akademske umjetnice Maje Cipek tim su povodom izložene u prizemlju Muzeja, a ovu izložbu otvorio je, uz kustose Gordanu Remussini i Luku Kazimovića, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić.

Program u Centru za mlade Bunker počeo je otvorenjem izložbe Josipa Rončevića naziva Ping-pong intonacija u 19 sati, a svi mladi i znatiželjni mogli su se, uz ostalo, zabaviti i educirati uz VR event, uživajući u virtualnoj stvarnosti omogućenoj novim tehnologijama.

M.K.

 

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002