18.09.2023.

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Mnogi su zaslužni, ali Renati Glojnarić svaka čast!

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Početak nove koncertne sezone redovito donosi uzbudljive glazbene događaje, a jedan od njih nesumnjivo je programski prepoznatljiv i omiljen festival Samoborska glazbena jesen. U svom 48., pomno osmišljenom izdanju, od 23. rujna do 1. listopada 2023., festival, predvođen umjetničkim ravnateljem Srećkom Bradićem i izvršnom direktoricom Renatom Glojnarić, u pitoreskni će Samobor ponovno dovesti brojne ugledne glazbenike, a zahvaljujući svježoj programskoj koncepciji, zacijelo privući i širok krug slušatelja.

Kako danas, s višedesetljetne vremenske distance, gledate na Samoborsku glazbenu jesen? Je li bilo nekih prijelomnica i je li festival u neko doba mogao krenuti u drugom smjeru?

Ne znam radi li se o slučajnosti, ali mislim da se prije svega radi o predanom radu i promišljanju, koje je stalno bilo usmjereno prema evolutivnom razvoju i nadogradnji. K tome, uvijek se od kvalitetnih, jednako kao i manje kvalitetnih stvari izvlačilo najbolje, što je uvijek dobitak.

U samim počecima nije sve tako izgledalo...

Prošlo je sada već jako puno godina. Nakon svega možemo reći da je iz jedne, da tako kažem, minimalizirane situacije u smislu događanja, jednog malog festivala, SGJ prerasla u respektabilan događaj ne samo u hrvatskim razmjerima, već i šire. Tako da smo sada zapravo već gotovo dvadesetak godina velikim slovima upisani na tom "kalendaru" festivala ozbiljne glazbe. Samoborska glazbena jesen od svojih početaka je samo rasla i rasla, ljudi su se mijenjali i svatko od njih ju je svojim idejama nadograđivao.

Biste li koga od njih posebno istaknuli po privrženosti samoj ideji i posvećenosti festivalu?

U svakom slučaju to je prije svega Renata Glojnarić, koja sigurno i suvereno već niz godina brine o organizaciji i svemu što treba kako bi festival svaki put bio još bolji i uspješniji. K tome, i među glazbenicima smo stekli vjerne prijatelje, koji su na koncu i sami formirali zaseban orkestar za SGJ. To znači da su bili vrlo široke ruke ne samo po pitanju dolazaka, već i po pitanju honorara, svirali su i "pro bono", makar su svi redom vrhunski profesionalci i, prema tome, i vrlo zauzeti.

Što nas očekuje ove godine?

Najvažnija je ove godine 20. obljetnica Natjecanja Ferdo Livadić, tako da ćemo ove godine tijekom SGJ čuti i većinu pobjednika, jer to je jedino takvo natjecanje u Hrvatskoj i svake godine imamo sve veći broj prijavljenih, što zaslužuje posebnu pozornost. Neki od njih danas imaju zavidne međunarodne karijere, a krenuli su na Samoborskoj glazbenoj jeseni. Recentan primjer je Filip Filipović, jedan od vodećih tenora u Hrvatskoj i vrlo tražen u svijetu. Stoga će ovogodišnja Samoborska glazbena jesen biti u znaku ove obljetnice i brojnih pobjednika ovog natjecanja.

Što još biste posebno istaknuli?

Vedar i zanimljiv program za publiku imat će Simfonijski orkestar, uz već spomenutog Filipa Filipovića i Katarinu Kutnar na violini, pod ravnanjem Valentina Egela. Pobjednike Franju Bilića i Luciju Stilinović pratit će Acoustic Project Strings, vrlo potentan mlađi gudački orkestar. Stiže nam i Sebastian kvartet, a konačno smo dobili i domaću i međunarodnu zvijezdu, Krešimira Stražanca (bas-bariton), uz pratnju pobjednika Krešimira Starčevića na klaviru. I još puno toga.

Ima li kakvih promjena što se tiče mjesta i prostora održavanja koncerata?

Kao i prošle godine većina događanja bit će u crkvi sv. Anastazije pa zahvaljujemo župniku Ivici Ciku, koji nas svake godine udomljuje. Simfonijski orkestar nastupit će u kinodvorani POU-a, jer ne stane u crkvu, makar to nije najsretnije rješenje. Srce nas boli što Samobor još uvijek nema koncertnu dvoranu poput, primjerice, jedne Opatije ili Varaždina, ali čvrsto vjerujemo da će naš Grad i u tome napraviti iskorak.

Zahvalio bih ovom prilikom našim dugogodišnjim partnerima i sponzorima, Erste banci, Croatia osiguranju, Urbanim idejama, Hrvatskom društvu skladatelja, Ministarstvu kulture i medija, Zagrebačkoj županiji i, naravno, našem Gradu Samoboru!

I na kraju, pozivamo vas sve na još jedno nezaboravno glazbeno putovanje od 23. rujna do 1. listopada!

Robert Škiljan

 

Srećko Bradić, umjetnički ravnatelj Samoborske glazbene jeseni

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002