07.04.2019.

Godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Novo Selo Žumberačko

Povratak vatrogasaca znači im novi početak

Iako je utemeljeno još 1977. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo u Novom Selu Žumberačkom nakon nekog vremena je zamrlo i sve do pred kraj prošle godine nije bilo aktivno. Na poticaj samoborske Vatrogasne zajednice u studenome 2018. održana je nova osnivačka skupština, okupljeno je 14 članova, a za predsjednika je izabran Miroslav Gvozdanović.

S novom godinom i društvo se pokreće, a 42. redovna godišnja skupština, održana u prostorijama vatrogasnog doma u Novom Selu, bila je prilika za novi početak. Dom je, uz pomoć Grada Samobora i vatrogasaca obnovljen tako da se u njemu može raditi, a stavljen je novi krov i dograđeno lijepo potkrovlje, koje tek treba urediti. No, skromni Žumberčani u tome su vidjeli priliku da ožive svoju dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu i tako unesu živost i život među malobrojne sumještane.

Tako su se svi, i stari i mladi, i susjedi i gosti, prigodno okupili na ovoj "prvoj" skupštini, koja će im dugo ostati u sjećanju. Predsjednik Gvozdanović pozdravio je čelnike Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladena Žitkovića i Željka Koščicu, a u ime Grada sjednici su nazočili zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, pročelnik Marinko Džepina, povjerenik za vatrogastvo Krunoslav Znika, Petar Grgečić, koji je zadužen za rad mjesnih odbora i gradskih četvrti, te Miljenko Beljak, tehnički direktor Komunalca. U Novo Selo došli su i predstavnici prijateljskih društava iz Bregane, Ruda, Otoka, Bobovice, Gornje Vasi, Cerja, Sošica i Petričkog, koji su redom čestitali mladom vodstvu te im obećali punu podršku u radu. Uz njih, na skupštini su bili i vlč. Juraj Jerenić i predsjednica MO Stojdaraga Ljiljana Severović te brojni donatori i podupiratelji društva.

Gosti nisu došli praznih ruku. Vatrogasna zajednica poklonila im je nove šmrkove i vatrogasni aparat, zamjenik Stanec uručio im je zaključak gradonačelnika Beljaka kojim im je odobreno prvih 7.500 kuna za kupnju opreme, a i ostali DVD-i će izdvojiti nešto od opreme i darivati Žumberčane. Posebno zadovoljni bili su Žitković i Koščica, jer, kako su naglasili, imaju novog i važnog člana velike samoborske vatrogasne obitelji, a uvjereni su kako će upravo oni biti i nositelji ostalih događanja u selu i okolici.

Gvozdanović im je na svemu zahvalio, posebno svojim sumještanima koji su sve to i omogućili, te uručio zahvalnice osnivačima društva Janku, Petru i Juraju Juratovcu, a prisjetio se i prvog predsjednika DVD-a, danas pokojnog Petra Herakovića.

Sama sjednica kratko je trajala, jer su s radom, a i s financijama 2018. krenuli doslovce od nule, no već za ovu godinu planiraju brojne aktivnosti, kao i školovanje, obuku i natjecanja za svoje vatrogasce. Prema Gradu i Vatrogasnoj zajednici uputili su i zahtjev da im se dodijeli neko manje terensko vozilo, o čemu se već vodi briga.

Domaćini su se, uobičajeno, iskazali dobrodošlicom i srdačnošću, a na kraju i domaćim specijalitetima i glazbom, kojima su, nakon zajedničke molitve, počastili sve prisutne.

M.K.

 

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002