29.03.2019.

17. sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Povećati kapacitete osnovnih škola

Gradskim vijećnicima trebalo je nešto više od 4 sata da odrade 36 točaka dnevnog reda 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora, koja je održana u četvrtak, 28. ožujka u gradskoj vijećnici. Veće od uobičajenog bilo je i zanimanje medija, koji su došli čuti kako će proći zahtjev oporbenih HDZ-ovih vijećnika i vijećnice s nezavisne liste Most-a Irene Franceković za ostavkom zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, što je kratko odrađeno, obrazloženo i odbijeno već u sklopu Aktualnog sata, jer to i nije bila jedna od točaka dnevnog reda.

Vrlo brzo i jednoglasno vijećnici su potvrdili prijedloge odluka o izmjenama Statuta, Poslovnika, gradskog programa djelovanja za mlade, koje su prezentirale Romina Galović i Vlatka Šalamun, zatim prijedlozi odluka o uvjetima i davanju u zakup i kupoprodaju poslovnog prostora te izradi IV. ciljanih izmjena i dopuna Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora. Pri tome je djelomično prihvaćen jedan od dva amandmana Kluba vijećnika HDZ-a na čl 13. Poslovnika, a odnosi se na biranje potpredsjednika Gradskog vijeća iz redova oporbe. Vijećnike oporbe su zanimale promjene u GUP-u te zakup i kupoprodaja gradskih prostora, na što je pročelnik Marinko Džepina pojasnio da se radi o usklađivanju s novim zakonom, koji predviđa da Grad bez natječaja može dati u zakup gradski prostor samo mjesnim odborima, gradskim četvrtima i za potrebe nacionalnih manjina, dok se svi ostali moraju natjecati, a što se tiče GUP-a radi se o prenamjenama 5 zona na području Grada, jer za njih postoji interes investitora pa će se iste uskladiti za te potrebe. S tim u vezi postavljeno je i pitanje izgradnje potrebne nove škole, na što je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković odgovorila kako se, uz predviđeni prostor za proširenje kapaciteta OŠ B. Tonija na prosotru bivše vojarne, traži još jedna lokacija za školu, a čekaju se upute i izmjene Zakona o školstvu, koje će uskoro donijeti Ministarstvo obrazovanja.

Izvješće o radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018., u koje će ubuduće biti integrirana i izvješća o radu upravnih odjela, nije prošlo bez rasprave, a usvojeno je većinom glasova. Vladimir Skendrović (HDZ) prigovorio je vladajućima što će tako ozakoniti greške na koje su ukazivali, dok je Irena Franceković (MOST) rekla kako su u izvješću pobrojane brojne aktivnosti svih, samo ne i one samog gradonačelnika.

Uslijedila su izvješća resornih pročelnika o radu njihovih upravnih odjela i realizaciji programa javnih potreba u 2018. godini. HDZ-ov vijećnik Vladimir Skendrović nabrojao je pročelniku za društvene djelatnosti Juri Horvatu što smatra greškama u njegovom radu, probleme u načinu i izboru zaposlenika u gradskim ustanovama, problem Vugrinščaka, te zaključio kako pročelnik svoj posao ne radi odgovorno. Irena Franceković osvrnula se na nedovoljnu kontrolu rada udruga i sportskih klubova i njihovog vodstva, a vijećnik Sven Labura (HDZ) istaknuo je primjer Nogometnog kluba Samobor koji se, kako je rekao, vodi politički. Odgovori i pojašnjenja pročelnika Horvata i zamjenika Stanca, koji su rekli da sam odjel ne može utjecati ili sudjelovati u radu spomenutih udruga ili ustanova te da su sve nepravilnosti, ako za njih imaju saznanja, dužni kao vijećnici i prijaviti, nisu zadovoljili vijećnike oporbe.

Rasprava se povela i oko kadroviranja u Upravnom odjelu za financije, koji vodi pročelnik Željko Radovanić, kojemu je Irena Franceković ukazala na mogući sukob interesa, jer u istom odjelu je zaposlen i njegov sin Andrej. Radovanić je otklonio tu mogućnost, jer nije ni dužnosnik, a u ovom slučaju radilo se o premještanju zaposlenika iz drugih odjela zbog odlaska četvero ljudi iz odjela za financije, u čemu on nije sudjelovao. Irena Franceković tražila je od pročelnika Zvonka Župančića da se regulira situacija s koncesionarom gradskog prijevoza Samoborčekom, koji je u stečaju pa su ugovori prestali važiti, a novoj tvrtki Samoborček EU Grupa, s kojom Grad nema sklopljen ugovor o koncesiji, plaća prijevoz djece i k tome ne naplaćuje korištenje Autobusnog kolodvora, te smatra da je cijela situacija nelegalna.

U raspravu se uključio i predsjednik Vijeća Miran Šoić, koji je rekao kako bi raskidom postojećeg ugovora o koncesiji stao i prijevoz pa neka sami objasne građanima njegovo ukidanje. MOST-ova vijećnica rekla je i kako iz izvješća o radu Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU nije vidljivo što se stvarno napravilo i koliko je novca povučeno iz EU fondova.

Vladimir Skendrović osvrnuo se na program održavanja cesta, a njegov prijedlog da se preispita dio nove prometne regulacije, odnosno učinkovitost semafora u Šmidhenovoj i Obrtničkoj ulici, prihvatili su i pročelnik Župančić i zamjenik Stanec.

Rasprava se povela i oko deponiranja bio otpada, a, kako je rečeno, čeka se samo natječaj nadležnog državnog fonda, jer Grad Samobor je pripremio svu potrebnu dokumentaciju.

Gradsko vijeće ponovno je većinom odbilo zahtjev MOST-a da promijene svoja dva člana koji sjede u gradskim odborima novim članovima, što je obrazloženo činjenicom da ti članovi nisu dali posane ostavke i, prema Poslovniku, nema potrebe za izmjenama.

U nastavku sjednice izabrano je i 9 članova (od 12 kandidatura) novog sastava Savjeta mladih, pri čemu vijećnici HDZ-a nisu htjeli glasati, jer je njihov kandidat bio odbijen.

Većinom glasova vijećnici su, nakon rasprave, usvojili Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti Ustanovi za upravljenje sportskim objektima Sportski objekti Samobor za sklapanje Ugovora o podzakupu poslovnog prostora između Ustanove SOS i Tenis kluba STARS na 20 godina, u čije bi uređenje, a radi se teniskom, rukometnom i košarkaškom igralištu pri OŠ Bogumila Tonija, podzakupnik uložio više od 1,5 milijuna kuna, što je maksimalni iznos dvadesetogodišnjeg tržišnog zakupa. Vladimir Skendrović u ime kluba vijećnika HDZ-a rekao je kako je ovaj ugovor štetan za Grad, ne znaju je li bilo i drugih ponuda, neprihvatljiva im je cijena od 2,25 kn s PDV-om te se boje da će se ponoviti slučaj Vugrinščak. Sve je detaljnije pojasnio ravnatelj Ustanove SOS Vladimir Čerkez, koji je naglasio da se ugovor dugo i pažljivo sastavljao, a podzakupom i uređenjem ovog prostora, za što je i škola dala suglasnost, podići će se standard učenika, škola neće biti zakinuta i sve, nakon isteka zakupa, ostaje u vlasništvu škole. HDZ-ovci smatraju da je Grad već ionako puno uložio te da od svega neće imati financijske koristi, a sporni su im i članci kojima se regulira eventualni prijevremeni raskid ugovora, koje je dodatno pojasnila pročelnica za pravne poslove.

Do kraja sjednice izglasani su prijedlozi statuta za dječje vrtiće Izvor i Grigor Vitez, jednoglasno je prihvaćen Izvještaj o korištenju zalihe Proračuna Grada Samobora za veljaču (nisu korištene), a dana je i suglasnost gradonačelniku za potpis ugovora o javnoj nabavi radova za rekonstrukciju Ulice kralja Krešimira IV., jer za iznos prihvaćene ponude izvođača Davor inženjering d.o.o. (997.616,25 kn s PDV-om), gradonačelnik mora tražiti suglasnost Gradskog vijeća.

Mirjana Konosić

Aktualni sat

Aktualni sat 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora otvorio je vijećnik Vladimir Skendrović (HDZ), koji je najprije izrazio negodovanje zbog toga što još nije dobio odgovore na prije postavljena pitanja o Starom gradu i problemu sa štakorima, nakon čega je ponovio zahtjev Kluba HDZ-a i Irene Franceković (MOST) za neopozivom ostavkom zamjenika gradonačelnika Željka Stanca, koji temelje na Odluci Povjerenstva za odlučivanje o skukobu interesa, te tražili od zamjenika decidirani odgovor.

Zamjenik Stanec odgovorio mu je kako činjenica jest da je njegov sin zaposlen u gradskom poduzeću Odvodnja d.o.o., ali da on u tome nije sudjelovao niti na bilo koji način pogodovao, jer u cijeloj priči nema nikakve štete ni osobnog interesa. Željko Stanec pozvao je i sve ostale zastupnike da također pročitaju što u toj odluci piše pa sami zaključe, na što je Skendrović replicirao kako to nije odgovor pa prepostavlja da nema ni ostavke te demantirao Stančevu opasku kako u HDZ-u sve rade po nalogu vrha stranke.

Zastupnica MOST-a Irena Franceković tražila je, obzirom da je s kolegama obišla mjesne odbore kako bi utvrdili komunalno stanje, pisani odgovor o tome kada će biti napravljen nogostup od Gradne do Samobora i stajalište autobusa u Gradni. Ponovila je da od zamjenika Stanca ne očekuje ništa manje od ostavke, jer ne zastupa interese građana, nego vlastitu obitelj.

Vijećnica Matilda Labaš Purić (BM 365) pitala je ima li kakvih šansi da se uredi igralište u Langovoj, na što će dobiti pisani odgovor.

 

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

pour cette édition, chrome suédois industries un motif de camouflage et superposition de m90 géométrique avec une pluie camouflage pour qui incorpore une bille de verre spécial finir qui reflete la lumiere jusqu'a 100 metres.au cours de la journée, ces sacs semblent etre couverts dans la nuit et m90 acom et géométriques # 8212;Adidas Yeezy Boost 350 V2 sous une lumiere & # 8212;ADIDAS ULTRA BOOST SNS ils refletent la superposition de pluie camouflage créé.ADIDAS CAMPUSdéveloppé en quantités limitées,ADIDAS SPRINGBLADE DRIVE 2 victor,NIKE AIR FORCE 1 07 HIGH citoyen et chrome sont maintenant disponibles au barrage de sacs avec des prix de 95 $us.ADIDAS YEEZY BOOST 550la top model kate moss a une nouvelle fois devant l'objectif de terry richardson.ADIDAS ORIGINALS PRIDE PACKsemblable a son récent travail avec supreme, le modele est de fumer une cigarette pendant qu'elle tire avec le photographe de new york.il y a quelque chose a propos de kate moss.elle a besoin d'une cigarette et ça les rend plus sexy avec son look que la plupart des autres des le début.vérifiez la tige apres le saut.notre dernier highsnobiety révélateur est l'un de nos préférés, venant de gens bien baignade a stussy et un singe!ADIDAS ACE 16.3 TFnous avons trois prix disponibles pour les trois gagnants de la vendu stussy x bape collaboration.ADIDAS STAN SMITH M SCHUHEvoici les éléments qui pourraient etre gagné:entrée: suivez @ highsnobiety et @ stussy sur twitter et tweet le texte suivant:suivez @ highsnobiety & # 038; @ stussy & # 038; rt ce message pour gagner un stussy x bape les experts!# increasethetweets : quiconque porte ou le bape dans leur photo de profil stussy a une meilleure chance de gagner!concours se termine feb 17, 2011.bonne chance!ADIDAS YEEZY 950voir les deux autres prix boîtes apres le clic.