30.06.2019.

Izložba članova Likovne udruge Hobby art u Maloj dvorani Galerije Prica

Bojom protiv sjene za ugrožene vrste Žumberka i Samoborskog gorja

Bojom protiv sjene naziv je izložbe članova samoborske Likovne udruge Hobby art, koja je u subotu, 29. lipnja, otvorena u Maloj dvorani Galerije Prica. Njihove izložbe redovito pobuđuju veliko zanimanje ljubitelja likovne umjetnosti pa je tako bilo i ovaj puta, posebice zato što su Hobby art-ovci svoj višemjesečni projekt, koji je rezultirao s nešto više od 30 grafika nastalih tehnikom višebojnog linoreza, među kojima je i nekoliko akvarela, posvetili očuvanju ugroženih vrsta Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Trideset umjetnika "ulovilo" je tako, najprije okom, biljne i životinjske vrste koje, nažalost, sve rjeđe obitavaju u našoj neposrednoj okolici, kako bi ih nakon pomnog rezuckanja linoleumske podloge prenijeli na papir bojama i njihovim gradacijama, kojima su dobili željene sjene.

Brojne nazočne posjetitelje i umjetnike pozdravila je predjednica udruge Biserka Ladišić, zahvalivši najprije samim umjetnicima na još jednoj krasnoj izložbi, kao i svima koji već niz godina podupiru rad udruge. Veliko zadovoljstvo izrazila je i podatkom da je tijekom godine udruga postala brojnija za još šest članova i članica, a iskoristila je i priliku da zaslužnim pojedincima uruči prigodne poklone.

O samoj izložbi i o tehnici kojom su nastajali ovi radovi govorio je umjetnički voditelj udruge i naš vrsni profesor likovne umjetnosti Slaven Jurić, pohvalivši trud i umijeće naših domaćih "likovnjaka" koji su svojom predanošću svladali ne samo još jednu od likovnih tehnika i stvorili lijepa umjetnička djela, već i njihov aktivistički doprinos očuvanju prirode. Između redaka njegovog izlaganja iščitala se i poruka o potrebi vlastitog prostora za ovu sve brojniju udrugu, koja već niz godina za svoj rad koristi učionice OŠ Bogumila Tonija i OŠ Samobor.

Izložbu, koja je otvorena do 14. srpnja, otvorio je pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, a prijateljsku i zanimljivu "unplugged" glazbenu podršku dao je četveročlani bend na čelu s Marijom i Štefom Bišćanom, odsviravši svima dobro znane svjetske standarde.

M.K.

 

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002