01.10.2017.

Europski dan sporta u Bregani

EU - Bilo je za svakog ponešto

Na školskom igralištu u Bregani obilježen je 29. rujna Europski dan sporta. Mnogobrojnim posjetiteljima prezentiran je rad klubova s područja Grada Samobora. Redom su se predstavljali: Judo klub Okami, Nogometni klub Bregana, Karate klub Bregana, Bridge klub Samobor, Rukometni klub Mladost 09 Samobor, Športski plesni klub Samobor, Mažoretkinje Unity S, Ženski rukometni klub Samobor, Nogometni klub Klokočevac, Sanjkaški klub Zavojec, Judo klub Profectus i Kyokushin karate klub DIV Bregana. Za svakoga se našlo ponešto, a atraktivne prezentacije pojedinog sporta često su mamile na spontani pljesak.

I.M.

 
01.10.2017.

I Športski bridž klub Samobor predstavio se u povodu Europskog tjedna sporta

BRIDŽ - Gimnastika za mozak

I Športski bridž klub Samobor predstavio se u povodu Europskog tjedna sporta

Športski bridž klub Samobor djeluje već trideset godina. Svojim sugrađanima članovi kluba su se predstavili u sklopu Europskog tjedna sporta u subotu, 30. rujna, na glavnom gradskom trgu, demonstrirajući igru te zaiteresiranima objasnili osnovna pravila. Bridž se igra sa standardnim špilom od 52 karte bez jokera, a u igri pomažu i rekviziti - kutije za licitaciju i uložnice za raspodijeljene karte (biding box i board, rekli bi bridžisti).

Bridž je priznat kao sport u kojem natjecatelji igraju s istim podjelama karata pa su i obračuni rezultata objektivni. Igra se u paru ili timski, a igrači napreduju u kategorijama i natječu se za naslove.

Članica kluba, naša sugrađanka Nikica Šver, sa svojom partnericom Marinom Pilipović, osvojila je prošle godine 15. svjetske bridž igre (poznatije kao Olimpijada bridža) u konkurenciji parova. To je najveći uspjeh hrvatskog bridža do sada.

Nikica Šver bila je i na Trgu, nakon što je sa svojom grupom učenika 6. i 8. razreda, koji pohađaju izvannastavnu aktivnost "Mini bridž", njihovim vršnjacima u Bregani predstavila ovu igru na prezentaciji sportova ispred škole.

U Hrvatskoj je registrirano preko 600 igrača okupljenih u Hrvatskom bridž savezu, koji je član i HOO-a, kao i svjetskih bridž organizacija.

Bridž ima i vrlo važnu ulogu u promociji turizma Grada Samobora. Klub tradicionalno organizira turnire za Fašnik, Dan grada Samobora, Martinje i Božić, koje posjećuju i mnogi parovi iz ostalih gradova.

Bridž je prava gimnastika mozga, jer održava naše mentalno zdravlje i u dubljoj starosti. Vjerojatnost i kombinatorika, poticanje pamćenja i pristojno ponašanje su samo neka obilježja ove igre pa iz kluba pozivaju svoje sugrađane da im se pridruže i dođu krajem listopada na besplatan tečaj bridža.

Sanja Zaradić

 
01.10.2017.

Međunarodni košarkaški turnir Kup grada Samobora

KOŠARKA - Samoborci jači od Podsuseđana

Međunarodni košarkaški turnir Kup grada Samobora

U prvoj utakmici turnira u petak, 29. rujna, sastale su se ekipe Brežica iz Brežica i Bosca iz Zagreba u kojoj su prvoligaši iz Zagreba čvrstom igrom čovjeka već na početku utakmice poveli s 10:0, a do kraja utakmice ostvarili i visoku pobjedu 75:33. U pobjedi Bosca briljirao je Majić sa 17 koševa, a kod Brežičana najmlađi Zendeli bio je i najbolji s 10 ubačenih koševa.

U drugoj utakmici, u već napunjenoj dvorani, sastale su se ekipe Samobora i susjednog Podsuseda, u kojoj su Samoborci već u prvoj četvrtini prikazali brzu i modernu košarku te ostvarili dvadeset koševa prednosti uz rezultat 29:9, a do kraja utakmice ostvarili i uvjerljivu pobjedu 89:53.

Kod Samoboraca najučinkovitiji je bio Matej Levanić s 19 koševa, od čega 5 trica, a uz njega vrlo dobri Mandalinić sa 17 i Bruno Levanić s 15 koševa. Kod Podsuseda odlično je odigrao M. Grozdanić sa 14 koševa.

T.I.

 

Europski dan sporta u Bregani

I Športski bridž klub Samobor predstavio se u povodu Europskog tjedna sporta

Međunarodni košarkaški turnir Kup grada Samobora

Arhiva 2017

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002