25.05.2020.

Župan Kožić nastavlja s političkim manipulacijama

STOP političkoj smjeni uspješnih pročelnika

Kao zamjenica župana Zagrebačke županije imam potrebu javno se usprotiviti i spriječiti pokušaj političkog mobinga i trgovine koji se trenutno odvijaju u Zagrebačkoj županiji. Svoje neslaganje najprije sam direktno izrekla županu Stjepanu Kožiću, ali on je usprkos tome pokrenuo proces smjene dvoje pročelnika koji imaju najbolje rezultate svojih upravnih odjela u povijesti županije. Kožić je najprije preko posrednika predsjednika kluba svojih zastupnika Vlade Horine tražio da pročelnici samovoljno odstupe. Iznenađeni pročelnici su nakon toga napisali i urudžbirali pisma prema županu Kožiću u kojima ističu kako dosad niti jednom nije bilo niti jedne sporne situacije. Dapače, njihovi odjeli rade uspješnije nego ikad, a sam župan ih je u više navrata i kao svoje osobne izaslanike slao na javna događanja. Njihova pisma uz dozvolu prilažem uz ovo svoje otvoreno pismo da se vidi kako pročelnici mole župana da im se izjasni je li istina da je tražio da samovoljno odstupe i koji su razlozi za to. Odgovor od župana Kožića nikada nisu dobili, već je otvoreno javno savjetovanje Odluke o novom ustroju i djelokrugu Upravnih odjela u Županiji iz kojeg je vidljivo da će im župan Koži,ć uz pomoć većine, na sljedećoj sjednici Skupštine namjestiti otkaz.

Iz pisma pročelnika Velimira Kokota vidi se kako je samo u dvije i pol godine proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju podignut s 10,3 na 71,1 milijuna kuna, a sredstava za gradove i općine povećana za 85%. Ono što je posebno važno za istaknuti, Kokot je preuzeo odjel bez ijednog EU projekta, a pod njegovim vodstvom odjel je pripremio projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna i još im je dodatno jedan od 100 milijuna pred odobrenjem. Također uspješna je i Mirela Katalenac, koja je protekle tri godine na čelu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i pod čijim je vodstvom realizirano niz kapitalnih ulaganja, projekti energetskih obnova, rekonstrukcija i investicijskih održavanja. Uz to podugačka je lista uspješnih projekata koji su realizirani i inicirani s njezine strane.

Ja sam osobno od kraja prošle godine povremeno temeljem ovlaštenja za obavljanje dužnosti župana, a u vezi s zdravstvenim stanjem župana Kožića i činjenicu da se zbog toga mjesecima nije pojavljivao na poslu brinula o redovnom poslovanju županije. Međutim, sve odluke koje se nisu ticale redovnog poslovanja župan je usprkos situaciji odlučio sam donositi. Na taj način je samostalno i u partnerskoj suradnji s predsjednikom skupštine Matom Čičkom, župan Kožić odlučio rekordno zadužiti županiju za 80 milijuna kuna. Ugovor je župan Kožić potpisao u travnju, usred epidemije koronavirusa. Izuzeta sam i od uvida u prikupljanje novaca za fond koji su župan Kožić i Čičak pokrenuli za pomoć gospodarstvenicima. Konkretni prijedlozi za bolje funkcioniranje županije u potpunosti se ignoriraju, a otkada sam u javnost izašla s informacijom da je župan tražio pročelnike da samovoljno odstupe sa svojih pozicija, župan je sa mnom prestao komunicirati. Zagrebačka županija je vjerojatno jedina županija u Hrvatskoj, gdje župan ne razgovara s niti jednim od svojih zamjenika.

Nadica Žužak Zamjenica župana Zagrebačke županije

25.05.2020.

Županija nije Kožićeva privatna tvrtka, bez obzira što se on, nakon dvadesetak godina, vjerojatno tako i osjeća

Imena novih pročelnika već su "javna tajna"

Objavom javnog savjetovanja Odluke o novom ustroju i djelokrugu rada Upravnih odjela Zagrebačke županije i formalno se potvrđuje da župan Kožić zbog osobnih stranačkih interesa smjenjuje pročelnike koji imaju velike i prepoznate rezultate i o čemu svakodnevno svjedoče poruke podrške osoba s kojima su radili.

Pročelnik Velimir Kokot je samo u dvije i pol godine proračun Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju podignuo sa 10,3 na 71,1 milijuna kuna, a sredstava za gradove i općine povećana su za 85%. Ono što je posebno važno za istaknuti, Kokot je preuzeo odjel bez ijednog EU projekta, a pod njegovim vodstvom odjel je pripremio projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna i još im je dodatno jedan od 100 milijuna pred odobrenjem. Uspješna je i Mirela Katalenac, koja je protekle dvije i pol godine na čelu Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu i pod čijim je vodstvom realizirano niz kapitalnih ulaganja, projekti energetskih obnova, rekonstrukcija i investicijskih održavanja. Uz to podugačka je lista uspješnih projekata koji su realizirani i inicirani s njezine strane što mogu potvrditi i brojni ravnatelji škola, kulturni djelatnici, sportaši i dr.

Svatko razuman bi se zapitao zbog čega ih se miče i što je važnije od stručnosti koje su svima puna usta?

Usprkos rezultatima župan Kožić je izjavio „postojeći sustav je pokazao određene manjkavosti“ i to je jedino objašnjenje koje možemo čuti od župana koji se udružio s HDZ-om i tako započeo kampanju za parlamentarne i nakon toga lokalne izbore. Kožić bi na parlamentarne izbore ovaj puta vjerojatno volio ići na listi HDZ-a. Zajedno će izaći i na lokalne izbore iduće godine i ovo je početak realizacije toga plana.

Realizaciji toga plana trebali bi doprinos dati i novi pročelnici iz redova HDZ-a. U Zagrebačkoj županiji već se priča da na pročelnička mjesta navodno dolaze Ivica Radanović (HDZ) koji je trenutno na mjestu pročelnika u Općini Rugvica, čiji je načelnik Mato Čičak (HDZ), ali i Valentin Gađa (HDZ) iz Ivanić Grada te Mladen Šestan (HDZ) iz Dugog Sela koji je kao član Skupštine Zagrebačke županije svoje mjesto u Skupštini prepustio Mati Čičku.

Na ovaj način je Kožić ponovno pokazao kako ga je isključivo politička trgovina s HDZ-om održala na vlasti svih ovih godina. Doduše, na izborima 2017. godine HDZ je imao protukandidata županu, tadašnjeg vrbovečkog gradonačelnika Vladimira Bregovića, a Kožić je tada kao aktualni župan i član HSS-a išao na izbore u koaliciji HSS, SDP, HNS i Laburisti. Od naroda izabrana vlast i većina u Županijskoj skupštini potrajala je samo do prosinca kada je napravljen prevrat u skupštini Zagrebačke Županije i prebjegom nekoliko zastupnika vlast prelazi HDZ-u. Paralelno s tim započinje i izlazak Kožića iz HSS-a te osnivanje političke stranke pod njegovim imenom i prezimenom, koja nakon toga i otvoreno s HDZ-om i strankom BM365 donosi sve odluke u Skupštini. Čudne stvari se tada dešavaju i na nacionalnom planu te izbija afera sa saborskim zastupnikom Mladenom Madjerom koji kao zamjena Kožića u Saboru prelazi u klub Milana Bandića. Na ovom slučaju bio je angažiran čak i USKOK. Prijave protiv Kožića podnose i djelatnici u Županiji jer Kožić počinje s čistkom svih koji imaju veze s njegovom bivšom strankom. Sadašnja čistka po županiji je potvrda da se Kožić po još jedan put politički prodao i prepustio odluke u županiji HDZ-u .

Kožić i Čičak osnovali su i sumnjivi Fond za pomoć gospodarstvenicima, u vrijeme dok su mediji pisali o aferi obiteljske firme Čičkovih oko obnove potresom razrušenog Zagreba. Župan je u jeku koronavirusa na inzistiranje HDZ-a podigao rekordan kredit od 80 milijuna kuna, a poznato je da on nikad dosad u skoro 20 godina na čelu Županije nije dizao kredite. Sve ove afere otkrio je upravo SDP, a jedini način da se spriječi političko pustošenje županije je da se o svim ovim aferama javno govori.

SDP Zagrebačke županije

Napiši pismo

STOP političkoj smjeni uspješnih pročelnika

Imena novih pročelnika već su "javna tajna"

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002