07.03.2020.

Priopćenje Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske u povodu Dana žena

Ne želimo biti taoci sitnog i opasnog politikantstva

Ženska prava, ljudska prava, taoci su sitnog i opasnog politikantstva. Taoci su ideoloških prijepora političke desnice. Nažalost, ogromnih posljedica. Početak godine ne ulijeva nadu promjene, a kamoli unaprjeđenje položaja žena. Četiri slučaja femicida, nepostojanje mišljenja Vlade RH o reproduktivnim pravima žena, odbijanje provedbe odluka Ustavnog suda, diskriminacija na tržištu rada. To je Hrvatska danas i to je status ljudskih prava danas.

Rezultati ratifikacije Istanbulske konvencije izostaju gotovo u svim područjima, a tome svjedoče nepromijenjene statistike. Femicid u Hrvatskoj još uvijek čini 25 do 30 posto svih ubojstava, a u 80% slučajeva prethodilo mu je fizičko nasilje, kao i prijetnje smrću u 60% slučajeva. U vrlo kratkom razdoblju život su izgubile četiri žene nasilnom smrću, što predstavlja nastavak crnog niza ubojstava žena u Hrvatskoj. Taj niz nastavlja se na 13 ubijenih žena u prethodnoj godini. Žena koje su mogle biti spašene da je sustav funkcionirao. Preventivne mjere, kao i procjena rizika izostaju. Izostaju i primjerene kazne za nasilnike koje su presudama ove godine svedene na oslobađanje počinitelja seksualnog nasilja nad policajkom i uvjetnu osudu Požeško–slavonskog župana.

Iako naoko zakonski uređeno područje zaštita trudnica i rodilja na radnom mjestu, ono se u praksi izigrava vrlo često. U Hrvatskoj su žene žrtve prekarnog rada, žene su one koje su najčešće osuđene na sklapanje ugovora na određeno vrijeme, one kojih je zbog skrbi članova obitelji na tržištu rada znatno manje, one čija je plaća manja nego plaća muškaraca i one koje su u starosti zbog toga osuđene na siromaštvo. U Hrvatskoj neplaćeni kućni rad i dalje obavljaju žene, a patrijarhalna struktura i dalje dominira i ograničava pravo žena na napredak.

U pogledu reproduktivnih prava situacija je nepromijenjena. Zakonski omogućen i legalan pobačaj još uvijek se nalazi u okovima slobode uskraćivanja zdravstvene skrbi temeljem osobnih uvjerenja, odnosno priziva savjesti. Poboljšanju stanja ne pomaže izostanak mišljenja Vlade RH na SDP-ov Prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće koji se nalazi na saborskim klupama. Dani rokovi Ustavnog suda za donošenje novog zakona koji doslovno spašava živote žena sustavno se i namjerno ignoriraju. Ističemo kako je pravo na prekid trudnoće na zahtjev žene ljudsko pravo te kao takvo nikoga ne ograničava, ne ugrožava ničije slobode i nikoga ne diskriminira.

Zakon o udomiteljstvu, odnosno njegove odredbe u kojima su izostavljene istospolno orijentirane osobe koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, kako je i SDP pri njegovom donošenju upozoravao. Nepoštivanje odluke i upute Ustavnog suda jasno ukazuju na svjesno i namjerno praktično ozakonjenje diskriminacije, kao i diskrecijsku primjenu zakona.

Rodno utemeljeno nasilje započinje i završava političkim odlukama. Dokaz tome su prva tri mjeseca ove godine. Zato je više nego ikada potrebno dići svoj glas, hrabro i beskompromisno se suprotstaviti i oduprijeti diskriminaciji, ušutkavanju, marginalizaciji, poniženju i zanemarivanju!

SDFŽ Hrvatske GO SDP-a Samobor

Napiši pismo

Ne želimo biti taoci sitnog i opasnog politikantstva

Arhiva 2020

2024

2023

2022

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002