15.03.2016.

13. Kup Domenice – Sveta Nedelja, 12. ožujka

KYOKUSHIN - Uspjela 40. obljetnica

13. Kup Domenice – Sveta Nedelja, 12. ožujka

Četrdeseta obljetnica kyokushin karatea u Hrvatskoj, kojeg je davne 1976. godine donio sensei Branko Vašinko i bio prvim učiteljem u klubovima u Samoboru i Sisku, a nešto kasnije i u Zagrebu, Dugom Selu i Žabnom, obilježena je na najbolji mogući način velikim međunarodnim turnirom 13. Kupom Domenice.

Ovogodišnji Kup Domenice okupio je 240 natjecatelja iz 41 kluba iz 12 zemalja: Francuske, Italije, Austrije, Švicarske, Mađarske, Poljske, Danske, Ukrajine, Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Turnir je održan u novoj svetonedeljskoj školskoj sportskoj dvorani pred brojnom publikom koja je tog dana pratila dva natjecanja.

Nakon svečanog otvaranja, 75 natjecatelja nastupilo je u katama, odnosno zadanim formama u 8 kategorija na 2 tatamija, a nakon toga 210 natjecatelja u 31 kategoriji na 4 tatamija nastupilo je u borbama i to po pravilima punog kontakta sa zaštitnom opremom za djecu i juniore te punog kontakta bez zaštitne opreme za seniore.

Generalni pokrovitelj turnira bila je Zagrebačka županija i župan Stjepan Kožić, a pokrovitelji turnira bili su Grad Sveta Nedelja, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Sportska zajednica grada Svete Nedelje, turističke zajednice Zagrebačke županije i Svete Nedelje te tvrtke Olival d.o.o., Bieresdorf d.o.o., AWT d.o.o. (Fructal), Auspuh Lastovčić i Caffe bar Domenica.

Medijski pokrovitelj turnira bio je Glasnik SSN.

Turnir je otvorio Mario Vlahović, izaslanik župana Zagrebačke županije i potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije, a nazočnima se ispred Grada Svete Nedelje obratio zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić. Prigodnim rječima obratio se i Boris Makarun, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, a turniru su nazočili i Zoran Žitković, predsjednik Sportske zajednice grada Sveta Nedelja te oba potpredsjednika, Dubravko Šeketa i Nenad Herceg, dok je ispred Nadzornog odbora Sportske zajednice grada Svete Nedelje, otvaranju nazočio Ervin Škacan. Među uzvanicima bio je i Marijan Jurić, predsjednik Sportskog saveza Svete Nedelje od osnutka 1999. pa do 2008. te predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije od 2007. do 2011.

Kasnije tijekom turnira pristigli su i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport te gradonačelnik Drago Prahin, koji je na kraju turnira uručio zaslužena odličja najuspješnijima te prigodne poklone Olivala i Bieresdorfa.

Ispred Hrvatskog kyokushinkai saveza nazočnima se obratio predsjednik Drago Plečko, dok je u ime organizatora turnira, Kyokushin karate kluba Domenica Sveta Nedelja, predsjednik Vladimir Sekelj zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji turnira, među kojima je i firma AWT (Fructal) donacijom sokova i energetskih ploćica za sve natjecatelje.

Otvaranje turnira svojim su nastupom uveličale Svetonedeljske mažoretkinje.

Najuspješniji natjecatelj turnira s osvojenim zlatom i u katama i u borbama je Tomislav Božić iz samoborskog Fortisa, i to u kategorijama juniora (kate) te u kategoriji mlađih juniora +70 kg (borbe).

Najuspješniji domaći klub bio je Fortis s ukupno osvojenih 4 zlata. Pored Tomislava tu su Gabriela Suša u starijim kadetkinjama -50 kg i Tin Janko Stanić u starijim juniorima -65 kg.

Natjecatelji kluba Bregana DIV osvojili su 3 zlata: Vito Hrs u starijim limačima -35 kg, David Novosel u starijim limačima -45 kg i Josip Novosel u starijim kadetima +60 kg.

Članovi Croatie iz Siska osvojili su 2 zlata: Klara Prpić u katama u kategoriji kadetkinja, a Roko Aralica u borbama u mlađim kadetima +50 kg.

Po jedno zlato osvojili su klubovi: TNT Samobor s Dejanom Obranićem u seniorima -80 kg, Mladost Suhopolje s Elenom Ladović u mlađim limačicama -40 kg, Mas. Oyama Strmec s Tinom Pentekom u starijim kadetima -60 kg te domaćin, Domenica Sveta Nedelja s Ivanom Turčinom u kategoriji starijih juniora +75 kg.

Ono što se može istaknuti za obilježje ovogodišnje Domenice je povećan broj natjecatelja u starijim kategorijama, što je doprinijelo posebnoj atraktivnosti turnira.

Najinteresantnija borba turnira odvijala se između Krunoslava Zlodija (Bregana DIV) i aktualnog svjetskog prvaka u teškoj kategoriji seniora Emanuela Leba (KDK, Kyokushin Kan Austrija), koju je domaći natjecatelj izgubio na vagi nakon prvog produžetka.

U ženskoj konkurenciji možemo izdvojiti finalnu borbu seniorki +65 kg između Kristine Kojunđić (Fight Team Zagreb) protiv Angele Felber (Anglikon, IFK Švicarska) koju je tijesno izgubila domaća natjecateljica.

Posebno atraktivan bio je nastup natjecatelja u kategoriji seniora -70 kg, i to prvoplasiranog Serji Solominianija (KDK, Kyokushin Kan Austrija) i trećeplasiranog Mirka Zoccoa (Sokyokushin Italija), koji su efektnim tehnikama zadnjih kružnih udaraca obarali svoje protivnike do nokauta.

Atraktivnosti na katama također nije nedostajalo, naročito u seniorskoj muškoj konkurenciji, gdje su među 14 natjecatelja, trojica bili nositelji crnog pojasa 3. Dan, jedan nositelj 2. Dana i petorica nositelji 1. Dana, a pobjednik je bio danac Franz Rasmussen, 3. Dan.

Kompletne rezultate turnira pogledajte u nastavku, a više o turniru saznajte na www.karate-kyokushinkai.hr i na FB profilima Croatian Kyokushinkai Association i Karate Kyokushinkai Croatia.

V.S.

 

13. Kup Domenice – Sveta Nedelja, 12. ožujka

Arhiva 2016

2019

2018

2017

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002