05.05.2013.

Samobroke slomile Banik Most u prvoj finalnoj utakmici Challenge kupa: Samobor - Banik Most 24:20 (16:10)

S velikom nadom na uzvrat

Samobroke slomile Banik Most u prvoj finalnoj utakmici Challenge kupa: Samobor - Banik Most 24:20 (16:10)

Finale Challenge kupa, 1. utakmica

Dvorana Bogumil Toni, Samobor

Suci: Radojko Brkić i Andrei Jusufhodžić (oba Austrija). Gledatelja: 1200

SAMOBOR: Golubić 9(3), Balaško 3, Štrkalj 2, Šilobod 1, Kuhar, Kuzmić - Husak 2, Kozlovec, Džepina, Radovanić (14+1), Lovrić 6, Bazzeo, I. Milanović Litre 1 Trener: Dubravka Tunjić

DHK BANIK MOST: Bezpalcova, Vankova, Dvorakova, Tomaskova, Rsankova, Bensukova, Vyslouzilova M., Vitkova, Vysouzilova K. Martinkova, Splechtova, Janosukova, Wiesenbilderova, Schererova, Mullnerova, Ruckova Trener: Radek Madera

Sedmerci: Samobor 3(3); Banik Most 4(2)

Isključenja: Samobor 10 minuta; Banik Most 6 minuta

Kao i u svakom finalu prvih nekoliko minut a jedna i druga ekipa ispitivale su snage, te se igralo pogodak za pogodak. Međutim, pogrešku u obrani napravila je Balaško te je morala na klupu za kažnjene. No, to nije omelo raspoložene Lavice da postignu pogodak s igračem manje. I to ne jedan već dva, Kuzmić - Husak bila je precizna s linije šest metara, a Lovrić je odličnom fintom prošla svoju obrambenu igračicu i zabila za 5:3.

četiri sekunde prije isteka kazne za Samobor, isključenje je zaradila igračica Banik Mosta Hana Martinkova i time je otvorila Samoborkama šansu da se odlijepe na još veću razliku, što su one i učinile. Tea Golubić pogodila je sedmerac, a Ivana Lovrić je opet prevarila obranu i postigla pogodak za 7:3. Ali to je bio samo početak serije i dobre igre Samobora.

Obrana je funkcionirala odlično, a Lidija Radovanić je dobro branila. Oči u oči s Radovanić našla se Petra Benuskova, ali s linije sedam metara nije uspjela prevariti golmanicu Samobora koja je zaustavila njezin udarac. Samoborski "stroj" tada počinje neumoljivo mljeti. Čehinje deset minuta nisu zabile pogodak, a na semaforu je već bilo 9:3 za domaće.

Michaela Janouskova prekida post u 17. minuti kada s igračem manje za Banik Most postiže njihov tek četvrti pogodak. Međutim, niti tada nisu gošće uspjele proigrati, jer je Tea Golubić s druge strane bila neumoljiva. Dva uzastopna pogotka i u 18. minuti Samobor ima sedam pogodaka prednosti što je bila najveća prednost u susretu do tada.

Zbog agresivne obrane koju su igrale, bile su često na rubu isključenja. Tako je u 25. minuti na prisilni odmor morala Maja Kozlovec, ali to nije previše zasmetalo njenu ekipu. Matea Balaško postigla je, pod dignutom sudačkom rukom, pogodak za 15:7. Do kraja su Čehinje malo konsolidirale redove, ali su igrale ponovo s igračicom više jer je Lovrić u 28. minuti dobila isključenje.

Na konto toga, Vitkova i Martina Vyslouzilova zabijaju dva uzastopna za pogotka u 30. minuti za smanjenje zaostatka. Unatoč tome, prednost od šest pogodaka za Samoborke bio je odličan rezultat pred odlazak na odmor.

I u nastavku je krenulo dobro. U prvom napadu Banik Mosta Radovanić je zaustavila dva uzastopna udaraca Čehinja i omogućila je svojoj ekipi da još povećaju vodstvo. No igračice Radeke Madere u nastavku podižu nivo svoje igre u obrani, te Lavice nikako ne mogu doprijeti do gola Dominike Mullnerove. S druge strane, niti Čehinjama nije bilo lako. Na vratima je u seriju ušla Radovanić i skidala je nemoguće. Unatoč tomu, Janouskova i Benuskova uspijevaju pogoditi i dovode Banik Most na samo četiri pogotka zaostatka.

Već je devet minuta od nastavka prošlo, ali Samoborke nisu uspjele postići pogodak. Dubravka Tunjić je pozvala minutu odmora kako bi se njezine igračice smirile. Time - out je bio uspješan, Lovrić je u 40. postigla prvi pogodak u nastavku za Samobor. U 41. minuti Čehinje griješe u obrani je Weisenbilderova zarađuje isključenje. Golubić je fantastično ulovila odbijenu loptu i pospremila je u gol za 18:13.

U obrani su pak uslijedili problemi. Iva Milanović Litre zaradila je isključenje, što odlično koriste gošće te u 47. minuti smanjuju nakon dugo vremena zaostatak na samo tri pogotka. Niti kada su se kompletirale Lavice ne uspijevaju postići pogodak. Pokretljiva češka obrana onemogućavala im je pristup golu. Kada su se i uspijevale probiti pogađale su pokraj gola ili je Mullnerova branila. Kaznila je to Ruckova koja u 51. minuti pogađa za 19:17. Nakon nje digla se najviša igračica na terenu Hana Martinkova i postigla je pogodak ua 19:18.

Kada je postalo "gusto", Lavice su skupile snage i digle su svoju igru. Monika Kuzmić -Husak pogodila je za 20:18, a nakon nje je Balaško iz polukontre digla prednost na plus tri. Radovanić je ponovo branila kad je trebalo, čiste zicere skidala je Čehinjama koje su silno htjele uloviti rezultat.

To im ipak nije uspjelo. Do kraja se igralo pogodak za pogodak, odnosno samoborske Lavice čuvale su rezultat do samoga kraja. Lovrić je deset sekundi do kraja uspjela pogoditi mrežu Čehinja i zapečatiti pobjedu Samobora s konačnim rezultatom 24:20.

Prvo ime Samobora definitivno je vratarka Lidija Radovanić koja je do kraja skupila 15 obrana. U igračkom dijelu najbolja je bila Tea Golubić s postignutih devet pogodaka, a uz nju valja spomenuti i Ivanu Lovrić koja je dodala još šest svojih pogodaka. U redovima Banik Mosta sa po pet pogodaka najbolje su bile Petra Benuskova i Michaela Janouskova.

Druga finalna utakmica igrat će se 11. svibnja u Češkoj. Tamo će Lavice pokušati ponoviti dobru igru koju su prikazale večeras i okititi se naslov osvajačica Challenge kupa.

Jelena Bagarić/Sportnet

40 godina rukometa u Samoboru

Prije početka utakmice Samobor je proslavio svoju 40. obljetnicu postojanja. Desetak djevojčica donijelo je na sredinu terena veliki dres Samobora brojem 40 koji su uručili navijačima koji ih vjerno prate kroz godine. Nakon što je izvršeno predstavljanje ekipa, Ivani Lovrić uručena je nagrada za najbolju igračicu Hrvatske po izboru čitatelja portala rukomet.hr. Plaketu joj je predao izbornik ženske rukometne reprezentacije prof. Vladimir Canjuga.

 

Samobroke slomile Banik Most u prvoj finalnoj utakmici Challenge kupa: Samobor - Banik Most 24:20 (16:10)

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002