15.01.2013.

KARATE - Prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore - 13. siječnja, Poreč

Sara Sirovica osigurala Europsko prvenstvo

KARATE - Prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore -  13. siječnja, Poreč

U sportskoj dvorani Žatika u Poreču 13. je siječnja održano otkazano prošlogodišnje (zbog snježnog nevremena) Prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore. Važnost ovog natjecanja bila je i u tome što su državni prvaci u svakoj od kategorija osvarili plasman na prvenstvo Europe, koje će se održati u turskoj Konyi od 8. oo 10 veljače. Samoborski karate klub nastupio je s 15 natjecatelja i osvojio tri medalje i četiri plasmana na 5. mjesto.

Najbolja od samoborskih mladih karateka je bila Sara Sirovica, od koje se to ovaj puta i najviše očekivalo. Sara je nakon tri uvjerljive pobjede zasluženo osvojila naslov državne prvakinje u kategoriji mlađih seniorki preko 60 kg te tako nakon dužeg vremena osigurala nastup na najvećoj smotri najbolih europskih mladih karateka. Samo zbog niza nesretnih i nespretnih okolnosti ona tamo nije bila neko vrijeme, a to po svojoj kvaliteti svakako zaslužuje. U kategoriji juniora preko 76 kg Filip Kolarec je za dlaku ostao bez nastupa na Europskom prvenstvu, jer je nakon tri pobjede posustao tek u finalu, gdje je poražen tijesnim rezultatom 1:0.

U istoj kategoriji Paskal Šimec izgubio je u prvom kolu od kasnijeg finalista pa je dobio priliku kroz repasaž doći do medalje, ali, nažalost, u tome nije uspio.

Za treću medalju i to brončanu pomalo iznenađujuće pobrinuo se u kategoriji mlađih seniora do 78 kg Matej Frajt. To je bila ujedno najbrojnija i najkvalitetnija kategorija na prvenstvu i samim tim je Matejov uspjeh još veći. Matej je time ostvario svoj najbolji sportski rezultat u karijeri.

Korak do medalje nakon odličnih nastupa ostali su Martina Matulić i Ivana Karamatić u kategoriji mlađih seniorki do 60 kg te Mateo Šitum i Leon Kovačić u kategoriji juniora do 68 kg. Oni su izgubili repasažne borbe za broncu te time osvojili 5. mjesto.

Kadeti Igor Katanec Beketić, Emil Vrkljan, Leon Kramarić, Matej Štefanić i Luka Komes nisu postigli značajniji uspjeh. Oni su tek prešli u kadetski uzrast i morat će još puno trenirati da bi postali konkuretniji u tom uzrastu.

Moramo spomenuti da su Samoborci imali još jednog finalistu i to u kategoriji juniora do 61 kg. Zrin Pezer je u zadnjim sekundama izgubio svoju finalnu borbu. Nezadovoljan porazom nesportski se i nekulturno ponio te je od strane sudaca kažnjen kaznom tzv. "šikaku", čime je udaljen s natjecanja te je time ostao i bez plasmana i bez srebrne medalje.

Na kraju svega u Karate karate klubu Samobor su zadovoljni ostvarenim rezultatima, iako ostaje žal zbog neosvajanja još pokoje medalje.

Ipak je od svega najvažnije da će na Europskom prvenstvu u Turskoj Samoborci imati svog jakog aduta, jer Sara Sirovica je sportski sazrela i spremna je za ostvarenje visokih sportskih dometa.

S.S.

Pet medalja za karataše Bregane

Sjajne rezultate ostvarili su natjecatelji Karate kluba Bregana, koji su prikazali odličnu pripremljenost i zavidno karate umijeće, te su osvojili čak 5 medalja (2 srebra i 3 bronce).

Srebrnu medalju osvojila je Paula Andričević u kategoriji kadetkinja do 54 kg. Paula je vrlo motiviranim nastupima na ovom prvenstvu pokazala velike mogućnosti i vidljiv napredak u kvaliteti.

Uspješan nastup imala je i Marina Bratanić, koja se okitila srebrnom medaljom u kategoriji juniorki do 53 kg. Marina je, nažalost, propustila sjajnu priliku da nastupi na europskom prvenstvu. U neizvjesnom finalu je izgubila u produžetku na tzv. "zlatni bod".

Brončane medalje su osvojile Dijana Ćosić i Stefani Filipić u kategoriji mlađih seniorki do 53 kg. S obzirom da će njih dvije biti još dvije godine u ovoj dobnoj skupini, možemo očekivati još puno lijepih rezultata na državnim prvenstvima.

Brončanu medalju je osvojio i Karlo Pejić u vrlo jakoj i izjednačenoj kategoriji mlađih seniora do 68 kg. Karlo je bio spreman za još kvalitetniji rezultat, ali i ovo je lijep uspjeh.

Na korak do medalje ostali su Ana Matijaščić i Ivan Bilić, koji su imali odlične nastupe, ali su, nažalost, poraženi u borbi za brončano odličje. Na natjecanju su još nastupili Mihael Matijaščić i Mateja Lučić. S natjecateljima Karate kluba Bregana bili su treneri Dejan Ćosić i Goran Romić.

 
15.01.2013.

KYOKUSHIN KARATE - Internacionalna zimska škola – Daruvar, 10. – 13. siječnja

Bogatiji za nove Dan pojaseve

KYOKUSHIN KARATE - Internacionalna zimska škola – Daruvar, 10. – 13. siječnja

Od 10. do 13. siječnja održana je u Daruvaru 11. Internacionalna zimska škola u organizaciji IBK Hrvatska. Voditelji iz Hrvatske bili su hanshi Mladen Šančić 8. Dan i shihan Zvonko Samaržija 6. Dan, a sudjelovale su Nizozemska, Poljska, Mađarska i Hrvatska. Već tradicionalno je bio prisutan kaicho Jon Bluming 10. Dan, legenda borilačkih vještina koji je kyokushinkai karate "donio" u Europu, a i osnivač je Kyokushin Budo Kai organizacije.

IBK Hrvatska je sada bogatiji za nove crne Dan pojaseve, i to: Nenad Šančić je sad shihan 5 Dan, Marko Šintić 2 Dan, a sada i novi 1 Dan-ovi - Tomislav Novoselec, Jelena Vrančić i Dion Burian. Ispitu su pristupili i mlađi naraštaji koji su uspješno položili pojas više.

Već tradicionalno u kyokushinkai karateu nakon tehničkog djela ispita su borbe za Dan pojaseve i to za 1. Dan 30 borbi, 2. Dan 40 borbi i za 3. Dan 50 borbi. Upravo tu se vidi snaga i spirit kyokushinkai karatea. Ovakvim druženjem se postiže kvaliteta rada i jedan viši nivo.

Posljednjeg dana su podijeljeni prigodni pokloni i diplome za crne pojaseve, a tako i za učeničke pojaseve. Kaicho Jon Bluming zahvalio je vodstvu Hrvatskog IBK hanshi Mladenu Šančiću i shihanu Zvonku Samaržiji na uspješnoj jedanaestoj po redu zimskoj školi i s radošću rekao da ima kome ostaviti svoje nasljeđe, ističući time da je u starijim godinama (80 godina).

S.S.

 
15.01.2013.

BICIKLIZAM - Državno prvenstvo u ciklokrosu

Filip Turk seniorski prvak

Za samoborski sport, Šišmiše i Filipa Turka, sezona 2013. počela je na najbolji mogući način. Naime, Filip je u nedjelju, 14. siječnja, osvojio Državno prvenstvo u ciklokrosu u seniorskoj konkurenciji.

Ciklokros je jedna od najstarijih biciklističkih disciplina i karakteristična je po tome što se vozi isključivo zimi, izvan ceste, na gotovo cestovnim biciklima (uske gume, krute rame bez suspenzije) te su na stazi obvezne prepreke koje se moraju prelaziti pješice.

Filip je u utrku krenuo loše. Imao je odmah u prvom krugu dva bušenja gume te je u drugi krug, nakon zamjene bicikla, krenuo kao uvjerljivo posljednji. Međutim, iako je u nenatjecateljskom trenažnom razdoblju, do kraja je uspio prestići baš sve natjecatelje te tako osvojiti, prvi put u svojoj karijeri, državno prvenstvo u ciklokrosu.

- Kad sam promijenio bike i započeo lov, nisam niti pomišljao da bih mogao dohvatiti one na čelu. Tek na kraju drugog kruga sam ulovio jednog biciklista, a iz kruga u krug sam ih dostizao sve više, glasovi uz stazu su mi šaptali da je zaostatak za vodećim sve manji.

S obzirom na tehničke probleme i umor radi treninga, meni je ova pobjeda stvarno nevjerojatna, a konkurencija je bila također poprilično dobra pa me pobjeda još više iznenadila.

T.I.

 

KARATE - Prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore - 13. siječnja, Poreč

KYOKUSHIN KARATE - Internacionalna zimska škola – Daruvar, 10. – 13. siječnja

BICIKLIZAM - Državno prvenstvo u ciklokrosu

Arhiva 2013

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002