17.09.2019.

Prigovor na ponašanje vozača autobusa na liniji Autobusni kolodvor Zagreb – Ljubljanica - Samobor

Putnike se baš ne upozorava sa "Ne seri!"

Samoborček d.o.o.

Dobriše Cesarića 26

10430 Samobor

n/p Božo Grgurić

Poštovani,

dana 4. rujna 2019. putovao sam iz Zagreba samoborskim javnim prijevozom, točnije autobusom Vaše kompanije Samoborček, broj tablica ZG 1535 HF, koji vozi preko Ljubljanice, Rakitja i Novaka do Samobora, a kojeg je vozio vaš djelatnik, prosjede kose, s naočalama.

S Ljubljanice je krenuo u 20:45 h. Ušao sam na stanici kod City Centra One. Ispred mene je bilo troje putnika. Jedna putnica je imala pokaz, a dvoje mladih putnika iza nje su kupili karte kod vozača. Kad sam došao na red, izvadio sam novčanik i kupio sam kartu kod vozača. Nisam mogao, vjerojatno po mišljenju vozača, dovoljno brzo spremiti kartu i ostatak novca i krenuti prema sjedalu, jer je odmah počeo vikati na mene da se kod njega ne spremaju novci. Ja sam mu se odmah javno ispričao. Znate, stariji sam čovjek, slabije hodam, čujem i vidim, a još sam nosio i dvije torbe. Zamolio sam ga da mi oprosti. Godine i bolest su učinili svoje. No, vozač nije prihvatio ispriku i nastavio je vikati na mene. U tom trenutku umiješala se jedna putnica moleći vozača da me pusti na miru te mu ukazala na to kako je prodaja karata dio njegovog posla. Vozač se zaderao u tom trenu, sa sarkastičnim pitanjem: "Koja se to pametna javila"?

Ja sam se još jednom ispričao i zamolio ga da mi oprosti te da se to više neće ponoviti, no vozač je nastavio vikati na mene kako će od nadređenih "dobiti" zbog dvije minute koje je na mene izgubio! Tada je jedna putnica zamolila da me gospodin pusti na miru, da bar dođem do sjedala. Jer, iako je prigovarao kako ne može krenuti dok se ne udaljim od njegovog mjesta te dođem do slobodnog sjedala, isti to nije učinio, tako da sam se jedva uspio pridržati kako ne bih pao, na što joj se vozač izderao riječima: "Ne seri! i 'Tko tebe šta pita?".

Ponašanje Vašeg vozača me jako uznemirilo, kao i drugu putnicu, a vjerujem i ostale putnike, te moram napomenuti kako se zbog toga više ne osjećam sigurno voziti u samoborskom javnom prijevozu, posebno Vaše kompanije. Smatram i kako nas je vozač izrazito ugrozio zbog toga što je u vožnji nastavio vikati, okrećući se prema putnicima, a ne gledajući konstantno na cestu, čime nije vodio računa o sigurnosti svih osoba u vozilu, kao i ostalih sudionika u prometu.

Napominjem i kako je zabrana svih oblika zlostavljanja i nasilnog ponašanja nad drugima propisana Ustavom RH kao temeljnim zakonom koji promiče zaštitu ljudskih prava i sloboda u svojim člancima 58. st.1., 64. st.4., i u čl. 65. st.l., te Vas molim da postupite ponajprije sukladno Ustavu RH, te Ugovoru o radu koji vozač ima sklopljen s Vašom kompanijom, a potom i ostalim zakonima na koje se odnosi poslovanje Vaše kompanije, posebno u ponašanju prema korisnicima Vaših usluga, te molim pisani odgovor.

Putnica koja mi je pokušala pomoći je gđa Tea Šojat iz Samobora, Trg Antuna Mihanovića 4. Ako želite, možete ju pozvati kao svjedoka.

U Samoboru 10. rujna 2019.

Dostavljeno:

l. Samoborček d.o.o

2. Grad Samobor - poglavarstvo, g. Beljak, g. Stanec, g. Horvat Iveković

3. Zagrebačka županija - poglavarstvo, g. Kožić, g. Frankić

4. Glasnik Samobora i Svete Nedelje

Nikola Bečki

Napiši pismo

Putnike se baš ne upozorava sa "Ne seri!"

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002