27.09.2019.

Odgovor Dubravka Grakalića Milanu Žegarcu

Oživljena je ustašija, a ne udbašija!

Potrajalo je da inicijativa o preimenovanju Ulice Pavla Žegarca, ustaškog logornika u Samoboru u razdoblju tzv. NDH, dobije javni odjek. Nažalost, odgovor Odbora za preimenovanje ulica i trgova (koje vodi SDP) još nije stigao, a šuti i gradonačelnik - antifašist Krešo Beljak. Javlja se tek skromni pjesnik Milan Žegarac Peharnik, sin spomenutog logornika koji, opravdavajući svog tateka, priča bajke i pokušava uvrijediti onoga tko je tu inicijativu predložio.

Povijesna je činjenica kako je Pavle Žegarac bio ustaški logornik. Činjenica je, kao i zakonska i ustavna norma da se u Republici Hrvatskoj po kvislinzima, ustašama, fašistima i sličnima ne nazivaju javni prostori jer im se na taj način odaje počast koju nimalo nisu zaslužili. Žegarac je bio ustaša, a ne antifašist i priče o njegovoj skrivenoj prošlosti možda su mu sačuvale glavu na ramenu 1945., ali ne zaslužuju počast i imenovanje ulice u državi nastaloj na temeljima antifašizma.

Koji još grad u Hrvatskoj ima ulicu nazvanu po ustaškom logorniku?

Možda bi udruga Oživljena povijest - kojom je Žegarac-sin donedavno urnebesno rukovodio - mogla oživiti i dokumentaciju o ulozi ustaškog logornika Žegarca. Da vidimo koje je ovlasti imao i kakvu je uniformu nosio. Što je prenosio Samoborcima u ime Glavnog ustaškog stana i tome slično.

Vrludajući kroz labirint ustaške zbiljnosti, Žegarac Peharnik upušta se u objede, uvrede i laži o mojoj obitelji. Mi smo, kao, Udba, a on, kao, nije iz ustaške familije.

Kako je to samo samoborski!

Ne može se dokazivati ono što ne postoji. Što se Udbe tiče, jednu sam sudsku tužbu dobio kad su me neke budale tako nazvale. Možda dobijem još koju. Ali, u ovom slučaju, nije oživljena udbašija nego ustašija.

Milan Žegarac, dakle Peharnik a ne logornik, očito izgara u želji da bude u pravu. Prepuštam mu da taj unutarnji plamen gasi na način po kojem je poznat u gradu i okolici.

Što se tiče inicijative za promjenu imena ulice ustaškog logornika Pavla Žegarca, svakako ću nastaviti taj proces. Nemam mnogo iluzija, ali postoje i više instance od lokalnih političkih voajera koji o povijesti ne znaju ništa dok same sebe vide kao buduće ministre.

Naravno, nastavit ću isticanje opisanog problema na društvenim mrežama i u medijima.

Štel bi se zamerit oko toga i nije me briga kome.

Dubravko Grakalić

Napiši pismo

Oživljena je ustašija, a ne udbašija!

Arhiva 2019

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002