VREMEPLOV

Kroz minula desetljeća

VREMEPLOV

PERIVOJ DO ZGRADE KOTARSKOG SUDA

- 100

Zgrada kotarskog suda s krasnim perivojem prešla je u vlasništvo kr. zemaljske vlade. Ovu zgradu s posjedom ostavio je pok. Robert Wiesner književniku Branimiru Wiesneru, koji ju je prodao kr. zemaljskoj vladi. Perivoj (na mjestu današnje OŠ Samobor) se odlikovao krasnim nasadima, hladovinom, cvijećem i ubavim puteljcima. Za vlasništva obitelji Bahovac park je bio otvoren za građanstvo Samobora i ljetovališne goste, no kada je posjed kupio Wiesner park je zatvoren, što je građanstvo Samobora s ogorčenjem prihvatilo.

ZABAVA TENIS-KLUBA

- 80

Na zabavu Tenis-kluba Samobor dolazi "...jedna 'Jaz' glazba, kakove u Samoboru još nije bilo. Glazba je opskrbljena sa svim glazbalima, što sadanji moderni plesovi zahtijevaju. Odbor time želi dati prilike našoj mladeži, da uz moderni ples dobije i takovu glazbu, i da se naužije zabave, koja će svakog učesnika zadovoljiti. Odbor neće žaliti ni truda ni troška za pripremanje te zabave, da donese nešto nova i originalna, što kod nas još nije bilo. Uz ples će biti još raznih atrakcija, da se posjetioci što ugodnije pozabave...".

SPOR KUD-a IVAN GORAN KOVAČIĆ I KNJIŽNICE

- 60

Do velikog spora između KUD-a Ivan Goran Kovačić i Pučke knjižnice i čitaonice došlo je zbog nedostatka prostora u Narodnom domu (danas Hrvatski dom). KUD Ivan Goran Kovačić se počeo osipati, a kao glavni razlog su naveli premali prostor za njihove društvene zabave te im trebaju prostorije Knjižnice. Kako je u rukovodstvu društva bio veliki broj političkih rukovodilaca, zajedno s tadašnjom vlasti donosi se odluka o iseljenju Knjižnice.

VELIKO PRIZNANJE TURISTIČKOM DRUŠTVU SAMOBORA

- 40

Simpoziju o turizmu, održanom u Beogradu, prisustvovali su Ivica Sudnik, tajnik Turističkog društva Samobor i Aleksandar Staničić, tajnik Turističkog saveza općine Samobor. Na simpoziju je Ivica Sudnik nastupio s koreferatom Turistička zajednica Samobor – preteča turističke organizacije u Jugoslaviji. Koreferatom je, kao i pisanim tragovima, dokazano pojavljivanje turizma u Samoboru već 1813 godine. Ivici Sudniku uručena je plaketa i diploma, kojom je odato priznanje Turističkom društvu Samobor.

KRUŽNI PLANINARSKI PUT

- 20

Planinarski put Kroz Samoborsko gorje pohodili su planinari iz gotovo svih dijelova zemlje. Sastali su se kod Samoborskog muzeja i krenuli jednom od sedam staza. Kružni planinarski put kroz Samoborsko gorje povezuje tri najviša vrha u gorju: Plešivicu, Oštrc i Japetić, a svakom od puteva cilj je na istom mjestu - Šoićeva kuća pod Lipovcem. Ove godine kružni put pohodili su planinari iz Sarajeva, Sombora i Brežica, a tokom 30 godina ovu stazu prošli su članovi iz 150 planinarskih društava.

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002