VREMEPLOV

Kroz minula desetljeća

VREMEPLOV

SAMOBORSKI LIST KAO TJEDNIK

- 100

Samoborski list postaje tjednik. Od 1. siječnja 1909. svake nedjelje u 8 sati ujutro izlazi Samoborski list. Pretplata, koja se plaća unaprijed, iznosi za domaće: za cijelu godinu 6,80 K, za pola godine 3,40 K i za četvrt godine 1,70 K. Dostava u kuću za Samoborce se više ne plaća, a list se šalje svakom u kuću besplatno. Do sada je list izlazio 24 puta godišnje, a odsada će izaći 52 puta. Uprava i uredništvo lista nalazi se na Trgu Leopolda Salvatora (Trg kralja Tomislava) u kući urednika dr. Mije Juratovića (nekadašnja slastičarnica).

AKADEMIJA HRVATSKOG SOKOLA

- 80

Kao i svake godine, održat će se i ove godine na drugi dan Božića (Štefanje) sokolska akademija s plesom u Pensionu Lavica. Program akademije sastavljen je od različitih prigodnih točaka. Prije samih gimnastičkih vježbi, koje će izvoditi muška, novoosnovana ženska ekipa i sokoli iz Zagreba, gospodin Radmilović održat će kratko predavanje o povijesti samoborskog Sokola (uoči njegove 25. godišnjice), dok će između pojedinih točaka, kao i za vrijeme plesa, svirati društveni orkestar. Početak akademije je u 8 sati te se očekuje veliki odaziv Samoboraca i gostiju kako bi dali podršku samoborskoj ekipi.

KNJIŽNICA OSTAJE U NARODNOM DOMU

- 60

Donijeta je odluka da se Pučka knjižnica i čitaonica iseli iz Narodnog doma kako bi KUD Ivan Goran Kovačić dobio potreban prostor za svoj rad. Tadašnji knjižničar – volonter, Stanko Trpin piše: "Ja sam se odupro izbacivanju Knjižnice iz Narodnog doma i tražio savjetnike koji su bili skloni Knjižnici: Jurica Zorman, Josip Hetler, Zdenka Tonšetić, Đuro Bregeš i drugi. No, najviše mi je pomoglo Ministarstvo prosvjete NRH. Taj odnos prema Knjižnici osuđen je i od CKH, a posjetili su me i novinari Vjesnika. Nakon duge borbe Knjižnica se ipak nekako održala u Narodnom domu, a u KUD-u je došlo do rasula".

KONŠČICA DOBIVA VODOVOD

- 40

Velika akcija koja se provodi tokom zadnjih godina pod nazivom Voda-cesta donijela je stanovnicima Konščice vodu. Nakon velikog uspjeha i brzog završetka vodovoda u Samoboru sprovodi se velika dobrovoljna akcija na iskopu vodovoda u selu Konščica. Nikada do sada ljudi iz ovog sela nisu tako brojčano izašli na bilo koju akciju kao u ovoj akciji dovođenja vode u svoje selo. Sredstva za izgradnju vodovoda su osigurana iz općinskog proračuna, a radove na izgradnji vodovoda izvodi poduzeće Komunalac Samobor.

KLUB STUDENATA

- 20

Samoborski studenti trebali bi uskoro dobiti okupljalište, i to u prostorijama SOK-a. Osnivanje studentskog kluba je prvi korak u nastojanju da studenti i omladinci počnu aktivnije sudjelovati u kreiranju, osmišljavanju i provođenju zadataka općinske omladinske organizacije. Sukladno razmišljanjima koja su se čula na Okićkom seminaru, od članova toga kluba trebao bi se u najkraćem mogućem roku regrutirati sastav omladinskog razvojnog tima, kojeg su do sad sačinjavali najaktivniji zadrugari Omladinske zadruge Samobor.

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002