VREMEPLOV

Kroz minula desetljeća

VREMEPLOV

ANINSKO PROŠTENJE

- 100

Na sam dan sv. Ane pada i aninsko proštenje. To je nedjelja, 26. srpnja, kada Samoborci hrle u Anin-perivoj, kako bi na svježem i mirisavom zraku, s prekrasnim pogledom u šumskoj hladovini proveli veselo poslijepodne. Proštenje nije privlačno samo za Samoborce već i mnogobrojnim Zagrepčanima koji svake godine dolaze u velikom broju. U programu nastupa zagrebačka vojna glazba, a priređeno je i niz drugih zabava za mlade i stare. Za okrepu pripremljeno je nekoliko pečenih janjaca i odojaka, ukusnih pečenica te izvrsne samoborske kapljice, kao i svježeg piva najbolje kakvoće.

TENISKA IGRALIŠTA

- 80

Nakon Prvog svjetskog rata teniski sport se vrlo živo razvijao. Postojalo je i nekoliko teniskih igrališta i to jedno na imanju Ruiza u Bistracu kraj Samobora (danas dvorac Bistrac), drugo na Hutovom posjedu u Anindolu iznad groblja, igralište na posjedu Vladimira Reizera st. u Langovoj, igralište na brijegu iznad dvorca Livadić, zatim na imanju Reizerovih u Mirnovcu, igralište u dvorištu Marka Bahovca te igralište na posjedu Franje Malzata.

GIMNASTIČKO DRUŠTVO ZA TJELESNI ODGOJ

- 60

Neposredno poslije Drugog svjetskog rata formirano je i Gimnastičko društvo za tjelesni odgoj. Iako je u prvo vrijeme, kao i svuda, početak bio težak, sprava nije bilo, dvorana je bila neuređena, ipak se započelo s radom. U društvu je uz starije članove najviše bilo mladeži. Dušan Berić i Mladen Raček, a kasnije Milan Domović, bili su nosioci društva. Česti nastupi vježbača privlačili su stalno nove članove. Nastupalo se u Samoboru i u ostalim mjestima.

TREBA LI LAVICU SAČUVATI ILI RUŠITI?

- 40

Već nekoliko mjeseci provlači se pitanje treba li zgradu Lavice sačuvati kao povijesni spomenik ili ju treba rušiti. Stručne ekipe nakon skinute žbuke procijenile su da je materijal od starosti toliko trul i dotrajao da je objekt zreo za rušenje. Međutim, Konzervatorski zavod, odnosno Zavod za zaštitu spomenika, ne dijeli to mišljenje i smatra da se ovdje radi o zamjeni jednog povijesno najstarijeg ugostiteljskog objekta sjeverne Hrvatske. Traži se da se navedeni objekt zadrži i sanira onakav kakav jeste.

RUDARSKA GREBLICA

- 20

Već tradicionalno vrijedni domaćini, KUD Oštrc iz Ruda priređuje u mjesecu srpnju svoju proslavu Dan rudarske greblice. Rudarska greblica - kolač koji je inače i simbol ovog malog mjesta nadomak Samobora, uz čašicu dobrog domaćeg vina okupila je velik broj KUD-ova i prijatelja iz bliže i dalje okolice. Na ovom druženju u dvosatnom programu sudjelovala su društva iz Pregrade, Savskog Marofa, Susedgrada i po prvi puta gosti iz Velikog Trojstva.

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002