07.03.2015.

U Galeriji Prica otvorena izložba radova umjetnica iz fundusa Samoborskog muzeja i održana prigodna modna revija

Ženski dodir nježnosti

Što sve žene znaju i mogu, pogotovo ako se udruže, muškom će spolu vjerojatno zauvijek ostati misterij, makar je povijest već odavno dokazala da su žene dale nemjerljiv doprinos u svim segmentima razvoja nama znanih civilizacija. No, ni to očito nije dovoljno, jer borba za izjednačavanje statusa i prava žena u današnjem društvu još uvijek traje.

Tim povodom, a ususret obilježavanju Međunarodnog dana žena, u petak je, 6. ožujka, u samoborskoj Galeriji Prica otvorena izložba radova umjetnica iz fundusa Samoborskog muzeja i održana prigodna modna revija.

Tri žene – kustosica Samoborskog muzeja Gordana Remussini, koja je osmislila izložbu, kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović i ravnateljica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, čijom je suradnjom ova izložba ugledala svjetlo dana, predstavile su djela domaćih umjetnica iz fundusa Samoborskog muzeja. Radovi Naste Rojc, Slave Raškaj, Vere Nikolić – Podrinske, Dubravke Babić, Ljerke Nerš, Ivke Orešković i ostalih naših suvremenih akademskih umjetnica, tek su dio bogatog fundusa skrivenog u našem Muzeju, koji, nažalost, nema dovoljno prostora za ovakav postav, a koji svjedoči o iznimno bogatim životima i stvaralaštvu žena u našoj ne samo likovnoj povijesti od sredine 19. stoljeća do danas.

O svemu tome govorila je kustosica Muzeja Gordana Remussini, predstavljajući izložbu jednostavnog naziva Dodir nježnosti, a pridružila im se i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, koja je otvorila izložbu.

I drugi dio događanja u Galeriji Prica obilježile su žene. Pred doslovce prepunom dvoranom, svoje modne i izrazito ženstvene kreacije predstavila je naša Samoborka Kristina Burja, vlasnica Krie designa, čiji modeli osvajaju tržište cijele Hrvatske i šire, u suradnji s Mladenom Grubićem i njegovim nakitom, a na reviji se nosila i odjeća Sani shopa. Ovu modnu reviju organizirao je Studio La Mia Arte Martine Kuhar, u kojem se ovi odjevni modeli mogu i kupiti.

Uz tombolu s lijepim nagradama, u kojoj su mogli sudjelovati svi koji su za prigodnih 20 kuna kupili katalog s izložbe, u predvorju kina druženje je nastavljeno uz prigodan domjenak.

M.K.

 

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002