08.02.2015.

Središnji trg samoborske Fašničke Republike užarila Vatra

Vrhunac večeri - casting za najbolju masku

Filmsku priču ovogodišnjeg 189. Samoborskog fašnika nastavili su brojni glumci i statisti u nizu scena koje su se odigravale u subotu, 7. veljače na velikom setu postavljenom na samoborskim gradskim trgovima i ulica.

Prijepodne je proteklo u znaku Dječjeg fašnika, kada su svoje uloge odigrali mališani iz dječjih vrtića iz Zagreba i okolice, dječji zborovi Bambi kids, Zagrepčanke i dečki, Čarobni zvuci, Kikići, bio je tu i PK Point te Medenjaci, Teen genijalci, a okupljene na Trgu kralja Tomislava zabavili su Udruga Razbibriga, Filhos de Bimba capoeiera, Gospel zbor Sunce, Cro dance i La dance te Charlie Chaplin.

Veselo i poučno bilo je u Maloj dvorani samoborskog kina u pričaonici Špelunkici te dječjim likovnim radionicama, kao i na predstavama Šarenog svijeta na Srakafestu na Trgu Matice hrvatske. Oni mlađi i oni stariji bili su aktivni na fašničkim sportskim igrama na klizalištu u bivšoj vojarni, gdje se 14 ekipa natjecalo u Metloboju i Kraflingu. U uzbudljivom hokeju s metlama pod budnim okom Princa Fašnika i Suca odlučivali su produžeci i kazneni udarci, a najuspješnija je bila ekipa Gromova, druge su bile Srake, a treći Pingvini. Potom se ljuti boj vodio i u Kraflingu, tj. curlingu s demižonima, jer su o pobjednicima odlučivali milimetri. Na kraju titulu pobjednika ponijela je ekipa Čarobnjaka, ispred Onih koji su došli i Kraljica.

Na Etnocestu su se predstavili tabori mjesnih odbora, koje su u Livadićevoj ulici obišli Princeza Sraka i Fiškal te se uvjerili da na predstavljaju mjesnih odbora u nedjelju neće nedostajati britkog humora i satire.

Na glavnoj pozornici izmjenjivale su se plesne, glazbene i humoristične točke. Za humor su bili zaduženi Vid Balog i Denis Bašić u svojoj Drobilici, dio svog bogatog programa izvelo je TD Ferdo Livadić te Samoborski fakini, a plesnim pokretima okupljene su zanjihali članovi PK Bailatino u svojoj verziji Kuma. Slijedili su nastupi gostiju - ptujskih Kurenata, čapljinskog Snješka Bijelića te karlovačkih Stativskih gljiva.

Vrhunac večeri bio je novi casting za najbolju pojedinačnu i grupnu masku koja će ući u veliku završnicu za nagrade zadnjeg dana Fašnika, da bi brojne posjetitelje svojom svirkom zagrijala Vatra, a u šatoru iza kina Opća opasnost.

M.Š.

Najava nedjeljnog programa, 8. veljače

Nedjeljni program 189. Samoborskog fašnika počinje u 10 sati nastupima dječjih zborova, a u 11 sati kreće povorka grupa samoborskih dječjih vrtića i gostujućih grupa. Sve njih Bajkama u pjesmama razveselit će Ivana Radovniković od 12 i 30, nakon čega slijedi PK Balans te gosti iz Slovenije – Kurenti iz Ptuja. Poslijepodnevni dio otvorit će Vid Balog, a od 15 sati predstavlja se prva skupina mjesnih odbora – Vrbovec, Celine, Pavučnjak, Farkaševec te gradska četvrt Giznik-Anindol, koji sudjeluju i na Etnocestu u Livadićevoj. Od 18 sati počinje glazbeni dio nedjeljne priče uz TS Bez kontrole te Kazima band od 20 sati, a u 19 i 30 bit će ponovno otvoren casting na najbolje pojedinačne i grupne maske.

Na Srakafestu od 10 do 17 sati odvijat će se program Špelunkice, a od 12 do 15 su predstave za djecu. Poseban program za djecu i roditelje pripremljen je od 12 do 20 sati u fašničkom šatoru iza kina uz Fašničku plesnu zezanciju.

 

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002