Mile Vranešia
ŽUMBERAEKE CRTICE

O glupim je stvarima najbolje šutjeti

Basna o magarcu i tigru

Polako završavaju ljetne vrućine i ulazimo u ranojesensko raspoloženje. Domaćice spremaju zimnicu, vrijedni poljodjelci skupljaju plodove svojeg znoja i žuljeva, a mladost se sprema za svoje školske obaveze. Svima njima želim puno Božjeg blagoslova. Ali... najavljuje se "vruća jesen". Puzajuća inflacija ubire svoj danak. Papirnate novčane mase, s kojom se može kupiti sve manje najpotrebnijih životnih namirnica, treba sve više. Umirovljenici sve teže spajaju kraj s krajem, mnogi kažu da im dostaje za možda tek petnaestak dana u mjesecu. Dijelim usud svakodnevice većine stanovnika Lijepe naše pa zato prelazim na jednu relaksirajuću temu.

U književnosti, kao kulturološkom fenomenu, ima različitih stilova: lirskog, epskog, romantizma, relativizma itd. Postoji jedan kojim se služio i moj dragi prijatelj iz Nazareta pred 2000 godina – Isus Krist - prispodobama. Književnost taj stil zove basne. Svakako je najpoznatiji pisac basni bio stari Grk imenom Ezop. Ali, isto tako svako vrijeme ima svoje genijalne pisce prelijepih basni. Tako imamo i današnje pisce basni, jer teško te netko može sudski goniti da si nekome nanio štetu, ali si puno toga rekao.

Za ovu priliku poslužit ću se suvremenom basnom koja pametnome puno govori. Magarac je tigru rekao: "Trava je plava". Tigar odgovara: "Ne, trava je zelena". Nastala je prepirka. Odlučiše otići do životinjskog cara – lava pa neka on presudi tko je u pravu. Kada su došli do lava, koji je sjedio na svojem carskom tronu, jezičavi magarac je bez imalo ustručavanja počeo svoju priču: "Trava je plava". Lav je par trenutaka šutio, a zatim reče: "Dragi magarče, imaš pravo, trava je plava". Tada magarac pobjedonosno reče: "Tigar tvrdi da je trava zelena. Molim te, kazni ga"! Životinjski car donese odluku i kazni tigra s mjesec dana stroge šutnje. Magarac pobjedonosno zaurla: "Trava je plava, trava je plava"! Tigar je izvršio kaznu, a magarac se i dalje veselio. Tigar ponizno stupi pred lava i upita ga: "Care, zašto si me kaznio, kad obojica znamo da je trava zelena"? Lav odgovori: "Pa obojica znamo da je trava zelena". Tigar nastavi: "Zašto si me onda kaznio"? Lav mu odgovori: "Kazna nema veze s pitanjem je li trava plava ili zelena. Kaznio sam te zato, jer pametna i hrabra životinja kao što si ti ne smije gubiti vrijeme prepirući se s magarcem oko tako glupih pitanja. Zapamti, najgluplja stvar na svijetu je gubljenje vremena prepirući se s nekim kome nije stalo do istine, nego do dokazivanja svojih fantazija i iluzija. Ima sva sila njih koji usprkos svim dokazima ne mogu izaći iz svojih iluzija i suočiti se s istinom i krutom realnošću. Oni samo žele potvrdu svojih iluzija. Zapamti, kada se neznanje dere i urla, neka tvoj razum šuti".

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002