Mile Vranešia
ŽUMBERAEKE CRTICE

Ništa više neće biti kako je nekada bilo

Kristovo uskrsnuće u smutljivim vremenima

Sve se ponavlja, a opet ništa više nije isto.

Pohlepa čovječanstva učinila je svojim tehnološkim razvojem da zima kao godišnje doba više nije zima, a proljeće, koje klimatski nije ni zima ni ljeto, očito nas vodi u neke nove meteorološke promjene. Ali, zato postoje neki događaji koji kao da se ciklički ponavljaju. Posljednje stoljeće kao da je preslika onoga što se događalo pred dobrih stotinjak godina. Najprije neki mali lokalni ratovi, pa veliki rat, iza njega velika pandemija – španjolka, onda velika svjetska gospodarska recesija, urušavanje dotadašnjeg društvenog poretka i stvaranje novih geo-gospodarskih uređenja s novim ideološko-mentalnim sklopom na svim poljima ljudskog života, baziranih na diktatorskim dogmama, bilo klasnim, bilo onog najgoreg oblika dikatature svima nam dobro znanog kapitala. Jednom riječju, jedna civilizacija se zbog svoje istrošenosti urušila i pojavile su se nove tvorevine, što državne, što idejne i gospodarske, s novim oblikom gospodarenja. Ostao je jedino stabilan profit, odnosno kapital, koji ne pita za cijenu izgubljenih ljudskih života. I, sada najnovije rušenje i mijenjanje, jer nakon 24. veljače 2022. godine ništa više neće biti onako kako je nekada bilo.

U višestruko sumornim i smutljivim uvjetima dočekuje se ovogodišnja proslava blagdana Kristova uskrsnuća. Utisak je da usprkos svim nastojanjima hijerarhijskog vodstva Crkve da se animira vjerničko mnoštvo u dubinsko proživljavanje sržnog otajstva kršćanstva ne doživljava se previše ozbiljno, a kamoli onako kako bi moralo imati dubinsko duhovno obraćenje - od Pepelnice kroz četrdesetdnevno molitveno-pokorničko proživljenu svakodnevnicu, posebno kroz djela kršćanskog milosrđa, bilo tjelesnog, bilo duhovnog. Ne želeći biti ničiji sudac, usuđujem se glasno razmišljati da je ovakav oblik crkveno-vjerskog, a to će reći tradicionalističko-folklornog, na izdisaju. Kršćanstvo je, među ostalim, i vjera nade, a poticano Kristovim uskrsnućem i vođeno Duhom Svetim iz svih bremenitih situacija izlazilo najprije pročišćeno od ovozemaljskog balasta i onda započinjalo istinsko obraćenski i preporoditeljski život.

Slaveći cjelovito otajstvo Kristova otkupiteljskog puta kroz spomendane Velikog tjedna - ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak, Judine izdaje, velikosvećeničke pobune, Pilatove osude, smrti na križu, ukopa i, na kraju, obavijesti ženama i učenicima da je uskrsnuo, usuđujem se tvrditi da su nam danas najpotrebnije Isusove riječi: "Mir vama (šalom). Ne bojte se"!

Ne želeći se igrati nekog velikog egzegete koji bi htio nadmašiti svog učitelja, istinski u ovoj životnoj dobi mogu tek svjedočiti s uskrslim Kristom - mir vama i ne bojmo se ničega, jer on je pobijedio smrt (našem biološkom završetku dao je istinski smisao). Kada smo osmislili zemaljski život s Kristovim uskrsnućem, onda neka vam je blagoslovljen i onaj uskrsni zalogaj.

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002