Mile Vranešia
ŽUMBERAEKE CRTICE

Povodom nadolazećeg Uskrsa papa Franjo uputio riječ ohrabrenja malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Ne bojte se, sadite, berite i višak prodajte!

S kalendarskim proljećem došli su i dani slavljenja Vazmenog otajstva. Četrdesetdnevno duhovno i tjelesno pročišćenje priprava su za proslavu Kristova uskrsnuća. Budući da je svaki čovjek, na ovaj ili onaj način, integralani dio kozmičkih promjena, time se, samo po sebi, prihvaća činjenica fizičkog i duhovnog pročišćenja čovjeka i svega što živi u prirodi.

Jedna od tih promjena, među inima, je proljetno čišćenje zemlje i pripreme za novi ciklus proizvodnog procesa hraniteljice ljudskog roda. Monoteističeke (Abrahamovske) vjerske zajednice u proljetnim mjesecima potiču svoje pripadnike da se kroz proces tjelesnog i duhovnog pročišćenja pripreme za obnovu, revitalizaciju slavljenja misterija pobjede života nad biološkim procesom umiranja prolaznog i promjenljivog. Ljudski rod na različite načine proslavlja novo buđenje radosti života.

Svi živimo svatko na svoj način radost Vazmenog otajstva. Neki duboko vjernički, pokornički čisteći svoje tijelo raznim odricanjima i postovima, neki čineći dijela milosrđa, a jedan dobar dio tradicionalistički - folklorno.

Dok smo u promišljanjima proljetno – vazmenog buđenja, a pomalo i u predizbornoj "zbunjaveli", više nego ugodno me razveselila pobudnica pape Franje. Doživo sam je poticajno i s velikom radošću. Nadam se da će razveseliti i mnoge koji su uspjeli sačuvali imalo zdravog razuma i pozitivnog odnosa prema zemlji, našoj majci hraniteljici. Uzimam si slobodu iskoristi najvažnije dijelove ovog korisnog štiva da pokušamo barem malo mijenjati svoje dosadašnje navike u ovom uskrsnom slavljeničkom raspoloženju i za vrijeme karnevala demokracije - predizbornom vremenu.

Papa Franjo u svojoj pobudnici piše i potiče, a ja citiram:

"Upućujem srdačne pozdrave sudionicima Osme svjetske konferencije Globalnog foruma za poljoprivredu pod nazivom 'Obiteljska poljoprivreda: održivost našeg planeta'. Obitelji koje su se posvetile poljoprivredi zaslužuju pohvale za solidaran način rada, ali i poštovanje zbog posebnog načina kojim obrađuju zemlju. U tom smislu, oni su siguran temelj da poljoprivredno-prehrambeni sustavi budu uključiviji, otporniji i učinkovitiji. Nažalost, unatoč njihovoj vodećoj ulozi u napretku svojih naroda i značajnom doprinosu globalnoj proizvodnji hrane, i dalje su pogođeni siromaštvom i nedostatkom mogućnosti.

Svjestan složenih izazova s kojima se svakodnevno susreću, želio bih uputiti riječ ohrabrenja malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i prenijeti im blizinu Crkve, ponavljajući apel da se svrati posebna pozornost njihovim ljudskim, duhovnim i društvenim potrebama, a posebno onim tehničkim (v. Poruka za Svjetski dan hrane, 2014.).

Obiteljsko gospodarstvo, osim što je proizvodno mjesto, mjesto je gdje obitelj pripada, ali i mjesto u kojem se obitelj osjeća shvaćenom i cijenjenom zbog svog dostojanstva, a ne samo zbog toga što proizvodi ili zbog rezultata koje postiže. Otuda važnost jačanja veza koje ujedinjuju članove obitelji, vjerske tradicije, kulturne baštine i poljoprivredne prakse.

Također, u ovom kontekstu ističem i nezamjenjivu ulogu ženskog uma. Žene na selu predstavljaju siguran kompas za svoje obitelji, čvrsti oslonac za napredak gospodarstva, a posebice u zemljama u razvoju, u kojima ne samo da koriste napredak već su i njegove istinske promicateljice u društvima u kojima žive.

Ne mogu zaboraviti ni ulogu mladih u poljoprivredi. Prava revolucija za budućnost hrane počinje obrazovanjem i jačanjem novih generacija. Dar koji nam mladi nude 'sastoji se u donošenju inovativnih rješenja za rješavanje starih problema i u hrabrosti da ne budemo ograničeni kratkovidnim razmišljanjem koje se ne želi promijeniti' (Poruka glavnom direktoru FAO-a, 1. listopada 2021.).

Gospodine predsjedniče, neka Bog blagoslovi rasprave na ovoj konferenciji kako bismo, prepoznajući ulogu obitelji koje se bave poljoprivredom, mogli napredovati u iskorjenjivanju gladi, smanjenju nejednakosti, kao i u brizi i zaštiti našeg planeta", zaključio je papa Franjo.

Svim ljudima želim blagoslovljene dane slavljenja blagdana Vaznmenog otajsta, s Isusovim pozdravom zbunjenim sljedbenicima: Mir Vama, ne bojte se!

Arhiva 2004

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2003

2002