26.11.2010.

Na sjednici Gradskog vijeća predstavljen nacrt proračuna za 2011. godinu

Za poziciju realan, za oporbu baš i nije

Na sjednici Gradskog vijeća predstavljen nacrt proračuna za 2011. godinu

Samoborski proračun u 2011. godini trebao bi iznositi 167.466.017 kuna (158,7 milijuna kuna bez konsolidiranog dijela) i za 12 milijuna bio bi manji od ovogodišnjeg rebalansiranog. U obrazloženju na sjednici Gradskog vijeća pročelnik Željko Radovanić rekao je da se i u 2011. očekuje daljnji pad gospodarske aktivnosti pa je planirano smanjenje prihoda. Iako je preporuka Vlade bila smanjenje za 1,1%, samoborski proračun bit će manji za 6,7% u odnosu na prethodno razdoblje, rekao je pročelnik Radovanić i dodao da unatoč tome nisu uvedeni nikakvi dodatni porezi. No, i takav smanjeni proračun oporbeni vijećnici su okarakterizirali nerealnim i zamaskiranim. Tako je Roland Gajšak (HSLS) rekao kako smatra da će prihodi biti još za 7 do 8 milijuna manji od planiranih, jer će se teško ostvariti planirani prihodi, posebice prodaja gradskih nekretnina (8 mil. kn). Dodao je i da se s nedostatnim sredstvima planira nekoliko paralelnih sličnih projekata, umjesto da se odredi jedan prioritetni, navodeći primjere dogradnje vrtića i gradnje škola. Dodao je i kako 10 milijuna kuna predviđenih za sanaciju Trebeža zapravo znači maskiranje sredstava za planirani manjak. Tomislav Masten (HDZ) ustvrdio je da se stavljanjem u proračun brojnih projekata zapravo kupuje koalicijski mir kako bi se zadovoljili apetiti partnera, a dodatni dokaz su mu i sredstva za rad Poduzetničkog centra. Zatražio je ponovno više sredstava za pomoć poplavljenim prodručjima. Olga Mardešić (HSU) rekla je da je jednokratna pomoć umirovljenicima ostala na istoj razini, iako se zbog novog zakona povećava broj umirovljenika.

Gradonačelnik Krešo Beljak rekao je da proračun nije politički i da u njemu nema kupnje koalicijskog mira. Najavio je da će, bude li potrebno, u rebalansu smanjiti još dodatno proračun, ali da je on realan i štedljiv i da, unatoč tome, neće biti ugroženi vitalni projekti i interesi grada. Da je proračun realan i ostvariv smatra i Željko Žarko (SDP). Na kraju je sa 16 glasova za, 3 protiv i 2 suzdržana prihvaćen prijedlog proračuna za 2011.godinu. Na njega gradski vijećnici imaju pravo predlaganja amandmana do sljedeće sjednice, koja je zakazana za 16. prosinca, kao i na pojedine programe.

U nastavku sjednice održane 25. studenoga prihvaćene su i izmjene Statuta. Kao što je već bilo napisano s prethodnih rasprava, najviše pozornosti izazvala je promjena datuma obilježavanja Dana grada. Tomislav Masten ponovio je tezu da je gradska vlast skrenula u lijevo prebacujući Dan grada u listopad te rekao da ne može prihvatiti novo nazivlje, jer se sada gubi ime Šmidhena. Gradonačelnik Beljak odgovorio je da je intencija bila udovoljiti argumentima škola, udruga, društava i pojedinaca o proslavi u listopadu te dodatno naglasiti priču o dobivanju povlastica koja seže u 13. stoljeće. Uz to, u Statutu se izdvajaju gradske četvrti od mjesnih odbora te se korigiraju nelogičnosti u granicama, pojasnio je Beljak. Oprbeni vijećnici isticali su da je trebalo provesti širu javnu raspravu, no prijedlog je na kraju prihvaćen većinom glasova. U njemu se uvodi 8 gradskih četvrti (umjesto dosadašnjih 6 gradskih mjesnih odbora) i 43 mjesna odbora, a u odnosu na prvo čitanje nabrojana su sva naselja na Žumberku koja će ulaziti u Mjesne odbore Stojdraga i Budinjak.

M.Š.

Taxi usluge

Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je i odluka o autotaxi prijevozu, koja je usklađena s novim zakonima. Ubuduće će na području Samobora biti dodijeljeno 10 dozvola, od toga 8 za osobna vozila i 2 za kombi vozila. Dozvole će vrijediti 5 godina, a za njihovo dodjeljivanje bit će objavljeni javni pozivi. Prednost pri dodjeli imat će pravni subjekti koji imaju prebivalište na području Samobora i koji nemaju nepodmirene obveze. Novost je da jedan taksist može imati dva prijavljena vozila te da cijene određuje gradonačelnik. Cijena je 30 kuna za vožnju do 3 kilometra te za svaki daljnji kilometar 7 kuna, rekao je pročelnik Željko Radovanić pri predstavljaju prijedloga odluke.

Ulice po imenima branitelja

Gradski vijećnici prihvatili su inicijativu da se ulice u naselju Samoborski vrtovi imenuju po samoborskim poginulim braniteljima. U dogovoru s Koordinacijom udruga proizašlih iz Domovinskog rata svoje će ulice dobiti Rajko Turk, Krešimir Purić, Maks Puš, Miljenko Novosel, Zdravko Runtas, Marijan Milković i Nenad Jaklović.

 

Na sjednici Gradskog vijeća predstavljen nacrt proračuna za 2011. godinu

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002