08.02.2008.

Zbog masne rešetke gorjelo krovište restorana Fort Apache u Strmcu

Kad mast nije u slast

Kako javlja samoborska policija, u četvrtak, 7. veljače, oko 8 sati na području Strmca, u Ulici Kralja Tomislava, došlo je do požara u restoranu Fort Apache u vlasništvu poduzeća iz Zagreba.

Očevidom i prikupljanjem izjava je zaključeno da, nakon što je zaposlenik restorana upalio vatru u unutrašnjosti zidanog roštilja, otvoreni plamen zahvatio je otvornu rostfrajnu napu u čijem središtu se nalazi rešetka za odmašćivanje koja se zapalila, te se plamen kroz metalnu dimovodnu cijev proširio na krovište restorana koje je u potpunosti izgorjelo.

Ozlijeđenih osoba nije bilo, a požar su ugasili vatrogasci grada Zagreba i Samobora, VZG Sveta Nedelja i DVD Strmec. Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna.

K.S.

 
08.02.2008.

Formira se savjet mladih Zagrebačke županije

Mladi, kandidirajte se!

Zagrebačka županija objavila je ponovljeni javni poziv za predlaganje kandidata za članove savjeta mladih Zagrebačke županije. Prijedlozi se podnose Odboru za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zagrebačke županije do 9. ožujka 2008. godine.

Na prethodni javni poziv stiglo je 15 pravovaljanih prijedloga. Međutim, Vrbovec, Dugo Selo i Sv. Ivan Zelina nisu imali predloženih kandidata ili prijave nisu bilo pravovaljane. Obzirom da je Savjet mladih Zagrebačke županije osnovan kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život cijele županije, Odbor za izbor i imenovanja Županijske skupštine je odlučio ponoviti javni poziv.

Pravo predlaganja kandidata za članove Savjeta mladih Zagrebačke županije imaju udruge mladih i udruge koje se bave mladima, učenička vijeća srednjih škola, studentski zborovi te drugi registrirani oblici organiziranja mladih sa sjedištem na području Zagrebačke županije. Kandidati za članove Savjeta mladih Zagrebačke županije mogu biti osobe s prebivalištem na području Zagrebačke županije u dobi od 15 do 29 godina života.

Sve informacije o uvjetima i potrebnoj dokumentaciji za sudjelovanje u pozivu nalaze se na web stranicama Zagrebačke županije.

Martina Brautović

 
08.02.2008.

Održan 6. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

20 milijuna kuna poticaja u 2008.

Zagrebačka županija jedna je od najkonkurentnijih i najprivlačnijih hrvatskih županija za razvoj gospodarstva i poduzetništva. Izuzme li se Grad Zagreb koji općenito ima dominantnu ulogu u hrvatskom gospodarstvu, Zagrebačka županija pozicionirala se kao četvrta po redu prema broju poduzetnika i broju zaposlenih - rečeno je danas na tradicionalnom, šestom po redu, susretu gospodarstvenika Zagrebačke županije. Prema ukupnim prihodima poduzetnika Zagrebačka županija je treća, a prema visini prosječne netto plaće druga županija u Hrvatskoj.

Konstantan pozitivan trend gospodarskog razvoja odrazio se i na smanjenje nezaposlenosti, koja se od 2002. godine, kada je iznosila oko 20 tisuća, do danas prepolovila. U istom periodu brutto društveni proizvod po glavi stanovnika narastao je s 2.000 na 8.500 dolara.

Više od 100 gospodarstvenika koji su nazočili tradicionalnom godišnjem susretu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, Krunoslav Pilko, upoznali su s najznačajnijim aktivnostima, programima i poticajnim mjerama koje se planiraju provesti u narednom periodu s ciljem još bržeg gospodarskog, a time i svekolikog razvoja županije.

Prema riječima župana Kožića tri su osnovna područja na koje će se županija posebno fokusirati, a to su pomoć u financiranju poduzetničkih projekata kroz kreditne linije s povoljnijim uvjetima kreditiranja, izgradnja i razvoj poduzetničkih zona te osnivanje i razvoj klastera.

- Ambiciozan cilj koji smo zacrtali u našoj razvojnoj strategiji, a to je da ćemo do 2013. godine u povezanosti i skladu s Gradom Zagrebom postati vodeća inovativna gospodarska regija, temeljena na društvu znanja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine, privlačna i ugodna za rad, boravak i življenje, možemo ostvariti jedino zajedničkim snagama. Stoga vas pozivam da date svoj maksimum da sadašnju poziciju Zagrebačke županije, kao jedne od najbrže rastućih županija, zamijenimo liderskom – poručio je Kožić.

Na području kreditiranja i povoljnijeg financiranja gospodarskih investicija Zagrebačka je županija do sada provela 10 kreditnih linija, a dodijeljeno je više od 500 kredita u iznosu preko 500 milijuna kuna. Osnovana je i jamstvena agencija za razvoj malog gospodarstva koja će izdavanjem garancija poslovnim bankama pomoći malim i srednjim poduzetnicima u podizanju i korištenju kredita za vlastite investicije. Zagrebačka županija donijela je plan izgradnje 26 poduzetničkih zona u koje je do sada uloženo 80 milijuna kuna, a s ciljem uspješnog povezivanja i umrežavanja poduzetnika uspostavljen je metaloprerađivački, drvoprerađivački i turistički klaster.

U 2008. godini Zagrebačka županija je za razvoj gospodarstva predvidjela 16,2 milijuna kuna, zatim 3,3 milijuna za razvoj turizma te 1,9 milijuna kn za projekte europskih integracija i međužupanijske suradnje.

- Nastavljamo i s programom razvoja poljoprivrede i sela, jer u poljoprivredi i ruralnom razvitku vidimo iznimno važnu komponentu našeg ukupnog gospodarskog razvoja. Tako smo u ovoj godini za razvoj poljoprivrede osigurali preko 24 milijuna kuna. Od tog iznosa 5 milijuna kuna namijenili smo za izgradnju distributivnog centra za voće i povrće, a dodijelit ćemo i 11 milijuna kuna bespovratnih novčanih sredstava za razvoj poljoprivrede, ruralnog razvitka, šumarstva, lovstva i ribarstva. Dodatnih 2,2 milijuna kn osigurali smo i za pokroviteljstva, novčane donacije i pomoći u provođenju projekata iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka, ribarstva i lovstva – pojasnio je Kožić.

Značajna financijska sredstva ulažu se u razvoj vodoopskrbe, prometne infrastrukture, zbrinjavanje otpada i otpadnih voda. Za ove namjene Zagrebačka županija je u proteklih šest godina izdvojila preko 100 milijuna kuna, a u ovoj godini uložit će još 25 milijuna kuna.

Martina Brautović

 
08.02.2008.

U pljački zlatarnice u Samoboru ranjena jedna osoba

Traga se za trojicom muškaraca u mercedesu

Trojica nepoznatih muškaraca nešto prije 20 sati opljačkali su zlatarnicu u Perkovčevoj ulici 24 u Samoboru, pri čemu je djelatnik zlatarnice ranjen u ruku te je prevezen u bolnicu, doznaje se večeras u zagrebačkoj Policijskoj upravi.

Policija traga za trojicom muškaraca koji su pobjegli u mercedesu zagrebačkih registarskih oznaka krem-žute ili srebrne boje.

Za sada nisu poznate pojedinosti pljačke. Policija, koja obavlja očevid, blokirala je cijelo područje oko Samobora.

(Hina)

 
08.02.2008.

Dogovor o izgradnji i sanaciji prometnica na području mjesnih odbora Bobovica, Gradna, Otok i Vrbovec

Koncesionari obnavljaju ceste

Na sastanku predstavnika Grada s predstavnicima Udruženja obrtnika i koncesionara šljunčara na području Savrščaka dogovoreno je da koncesionari šljunčara o svom trošku saniraju i asfaltiraju oštećene dijelove prometnica u smjeru Savrščak – Otok – Gradna – Bobovica (izlaz na autocestu), a sve prema troškovniku kojeg je izradio Upravni odjel na stambene i komunalne poslove. Prema usvojenom zaključku sanacija i izgradnja moraju biti izvedene na način da obnovljene prometnice moraju izdržati režim izuzetno teškog prometnog opterećenja.

M.Š.

 
08.02.2008.

Proljetni sajam i Salamijada ponovno pod šatorom u istom terminu

Travanjski vikend za uživanje

Nakon fašničkog, na glavnom samoborskom trgu u travnju će ponovno osvanuti šator. Ovaj nešto manjih dimenzija, a u njemu će od 11. do 13. travnja biti održana prvo 21. Samoborska salamijada u petak, a u subotu i nedjelju 4. Samoborski proljetni sajam. Organizator Proljetnog sajma je Grad Samobor, a suorganizatori Udruženje obrtnika, Udruga Zlatna šajba, Pučko otvoreno učilište, Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga, Komunalac i Turistička zajednica Grada Samobora. Pokrovitelj sajma bit će Zagrebačka županija. Imenovan je i organizacijski odbor manifestacije, na čelu kojeg je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec.

M.Š.

 
08.02.2008.

Prihvaćen plan ulaganja u osnovne škole s područja Samobora

Osigurano gotovo 11 milijuna kuna

Financijska sredstva za decentralizirane funkcije osnovnog školstva Vlada Republike Hrvatske osigurala je u proračunu, a za osnovne škole čiji je osnivač Grad Samobor ona iznose 1.672.572 kune za kapitalne projekte i nužne veće zahvate na objektima te još 507.416 kuna za investicijsko održavanje objekata. Za te namjene u gradskom je proračunu osigurano 8.570.012 kuna, što ukupno iznosi 10 milijuna i 750 tisuća kuna.

Od kapitalne izgradnje u sljedećem razdoblju najvažnija je izgradnja sportske dvorane uz Osnovnu školu Rude, jer je to jedina škola na području Grada Samobora koja nema sportsku dvoranu. Stoga je za izradu projektne dokumentacije i početak gradnje u 2008. godini osigurano 5 milijuna kuna. Od ostalih kapitalnih ulaganja izdvaja se rekonstrukcija i opremanje prostora Osnovne škole Milana Langa u Bregani za što je osigurano 3.950.000 kuna. Također, napravit će se projekt rekonstrukcije potkrovlja škole Rude, sanirati parket i rasvjeta u dvorani škole Bogumila Tonija te plinoficirati kotlovnica škole Samobor. Iz stavke održavanja objekata osigurana su sredstva u iznosu 800.000 kuna za uređenje sanitarnih čvorova nižih razreda, izmjenu parketa u dvije učionice i izmjenu stolarije u školskoj knjižnici škole Bogumila Tonija. U školi Samobor radit će se na izmjeni stolarije i rasvjete u hodnicima te stolarije u PŠ Celine, u Bregani i Svetom Martinu pod Okićem uređivat će se sanitarni čvorovi, a u Rudama mijenjati stolarija i lakirati parket u dvije učionice.

M.Š.

 
08.02.2008.

Grad potpisao ugovor o održavanju fontane u Perkovčevoj ulici

Valek-commerce-u i održavanje

Tijekom uređenja Perkovčeve ulice izgrađena je i fontana, čije je uređaje i sklopove potrebno održavati. Stoga je Grad skopio ugovor o održavanju fontane s isporučiteljem iste, tvrtkom Valek – commerce i to za 2.090 kuna mjesečno, i to u mjesecima kada je fontana u pogonu. To podrazumijeva obilazak dva puta mjesečno, kontrolu pumpi i mlaznica, rada osvjetljenja, dopremu i doziranje potrebnih kemikalija za dezinfekciju vode, kao i godišnji servis.

M.Š.

 
08.02.2008.

Novi ugovor sa ZET-ovcima za prostor bivših garaža

Uređen i parking u Starogradskoj

Nakon što je sa Zagrebačkim holdingom, točnije s podružnicom Zagrebačkog električnog tramvaja, sklopljen sporazum o najmu površine za parkiralište u iznosu 5.000 kuna, anexom ugovora regulirano je i iznajmljivanje prostora samih garaža. Grad Samobor će ZET-u plaćati još dodatnih 2.500 kuna za najam prostora radionica, koje idu potom u podzakup ustanovama, strankama i udrugama s područja Samobora. Već je odlučeno da će dio prostora koristiti SDP, POU, likovne i ostale udruge, dok će naplatu novouređenog parkinga vršiti Komunalac.

M.Š.

 

Zbog masne rešetke gorjelo krovište restorana Fort Apache u Strmcu

Formira se savjet mladih Zagrebačke županije

Održan 6. susret gospodarstvenika Zagrebačke županije

U pljački zlatarnice u Samoboru ranjena jedna osoba

Dogovor o izgradnji i sanaciji prometnica na području mjesnih odbora Bobovica, Gradna, Otok i Vrbovec

Proljetni sajam i Salamijada ponovno pod šatorom u istom terminu

Prihvaćen plan ulaganja u osnovne škole s područja Samobora

Grad potpisao ugovor o održavanju fontane u Perkovčevoj ulici

Novi ugovor sa ZET-ovcima za prostor bivših garaža

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002