Zvjezdan Linia
DUHOVNI STUPAC

O čistom daru koji obogaćuje naš život

Ustrajnost ljubavi

Tijekom našega ljudskog vijeka prepoznajemo se u međusobnim odnosima s drugima oko sebe. To su najprije oni koji su nam darovani u neposrednoj životnoj poveznosti, jer smo od njih primili život, pa onda i oni koji u tom zajedništvu obitelji kao i mi pripadamo. S njima tvorimo, naravno, zajednicu i uživamo blagodati obiteljskog života. Međutim, s daljnjim tijekom života upoznajemo svijet oko sebe, a time i ljude. Stvaraju se nove veze, sklapaju prijateljstva.

Uvijek nam je dragocjen trenutak kada u nekoj osobi prepoznamo prijatelja. Osjećamo se pozvani na ljubav, na povjerenje. U tom času smatramo je čistim darom i on obogaćuje naš život. Na sličan način i mi možemo takvoj osobi otkriti se kao blagoslov. Kada su takvi susreti povezani sa slobodom srdaca koja su otvorena zajedništvu braka, može takvo poznanstvo i prijateljstvo završiti brakom.

Međutim, naša iskustva su u tom pogledu ipak zamršena i nisu bez razočaranja. Što bolje upoznajemo osobe koje na izvjestan način pripitomimo, to otkrivamo i njihove nedostatke. U prvim časovima oduševljenja sve nam izgleda lijepo i idealno. Kasnije se otkriju određene mane, slabosti koje nas smetaju. Dolazi u iskušenje naše prijateljstvo, pitamo se ima li još uvijek dovoljno temelja za darovanu ljubav. To je teški trenutak krize u našim međuljudskim odnosima.

Sigurno je potrebno računati s tom činjenicom da nema idealna čovjeka. Isto tako je važno već unaprijed znati prihvatiti određenu osobu i uz cijenu njezine ograničenosti i slabosti. Važno je razlikovati ono što Bog jedini na najsavršeniji način čini: između osobe kao takve i njezinih pozitivinih i negativnih vlastitosti. Bog nas ljubi jednostavno zato što smo njegovi, što nas je posvojio i htio. On nas je dozvao u život i svoje nam ljubavi neće nikada uskratiti. Bog nas ne ljubi zato jer smo čisti, sveti i dobri, nego zato jer jesmo, jer postojimo po njegovoj ljubavi.

Hoćemo li se ikada približiti tom idealu Božje ljubavi? Odgajajmo se za hrabrost da svoje najbliže prihvaćamo sve zrelije i potpunije. To znači, znajmo sačuvati ljubav prema nekome i onda kada otkrijemo na njemu nešto što nam se ne sviđa, kada se pokaže nešto što nam direktno smeta. Znajmo i tada sačuvati u sebi jasnoću pogleda na cjelokupnu osobu koju smo smatrali dostojnom povjerenja i prijateljstva. Ne dopustimo da nam se suzi pogled samo na taj nedostatak, isključivo na tu manu. U tom slučaju sami sebe onemogućujemo za ljubav. Međutim, ako u nama ostane pogled otvoren za cjelokupnu osobu, na njezine vrline i zasluge, neće nam tada zasmetati otkriće neke mane da je ne ljubimo.

Ljepota i snaga ljubavi na izuzetan se način razotkriva upravo onda kada smo sposobni nositi osobu koju smo zavoljeli i iznad svih negativnih iskustava, i pored nekih slabih strana njezine naravi. Za svaku ljubav, osobito onu bračnu i potom prijateljsku, važno je izdići se iznad pojedinosti i sačuvati ljubav za cjelovitu osobu kojoj smo jednom omogućili pristup u naše srce.

Arhiva 2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002