26.03.2023.

Godišnja izvještajna skupština Udruge Etno fletno

Fletno im treba i "konkretnija" nagrada za sve kaj delaju

Od skromnih početaka prije 13 godina, kada je nekolicina vrijednih žena i entuzijasta počela obnavljati stare običaje pod motom "Da ne zgine kaj je od starine", danas sve brojniji članovi Udruge Etno fletno čvrsto drže primat u očuvanju samoborske tradicije, i u gradu i na selu.

Na redovnoj izvještajnoj skupštini udruge, održanoj u subotu, 25. ožujka u Restoranu Gradna, dugogodišnja agilna predsjednica Marija Lindić pobrojala je tek one najvažnije i najvidljivije aktivnosti i događanja na kojima sudjeluju tijekom godine - od crkvenih procesija, hodočašća, obilježavanja vjerskih blagdana i svjetovnih praznika od Vincekovog do Božića, već odavno su zaživjele njihove Žetvene svečanosti, Plac pod cirkvom, Aninovo, tu je sad i Čvarkijada, a s nestrpljenjem se očekuje zaštita njihovog "kuružnjaka" kao autohtonog kruha, sve do brojnih zajedničkih manjih projekata s drugim udrugama.

Posebno ih veseli ta suradnja s drugima, jer u goste ih zovu, makar da nešto otpjevaju ili otplešu u svojim očuvanim nošnjama, i gradski i županijski čelnici, samoborski matičari, braniteljske udruge, Crveni križ, vinari, sportske i dječje udruge, umirovljenici, a odlično surađuju i sa srodnim udrugama iz Zdenčine, Drenja Vrbovečkog i drugih okolnih mjesta te Udrugom Ekosspiritus.

Nikad ne dolaze praznih ruku, njihovi domaći kolači i ostali specijaliteti nadaleko su cijenjeni, pa su posebno ponosni na sve veći broj sudionika, pogotovo djece i mladih, koji dolaze na njihove radionice izrade kraluša, uskrsnih pisanica, božićnih kolača i ukrasa ili spravljanja gibanica i slastica od dizanog tijesta.

No, koliko dugo će to sve moći uz zaista mizeran godišnji prihod od nešto više od 45.000 kuna, koliko su prošle godine prikupili od Grada, članarina i donacija, jer sve to iziskuje puno truda i vremena, a i potreban "materijal" sve je skuplji pa dosta toga članovi financiraju iz vlastitih džepova.

Punu potporu i iskrene zahvale dobili su od brojnih gostiju koji su nazočili skupštini, redom iz gore navedenih udruga i institucija s kojima surađuju, dok su u ime Crvenog križa i Grada Samobora sve pohvale dobili od ravnateljice Anice Francetić Kufrin, gradske vijećnice Đurđice Jančikić i pročelnika za gospodarstvo Hrvoja Frankića.

Ideja im ne manjka, jer još je puno toga korisnog i poučnog iz davnih vremena i života naših prethodnika što treba oteti zaboravu i prenijeti novim naraštajima.

Ni ovaj puta nije izostalo zajedničko blagovanje i radost druženja, koje su svirkom poduprli Domači dečki.

M.K.

 

Održana tradicionalna Ljubičasta biciklijada

Arhiva 2007

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2006

2005

2004

2003

2002