17.11.2022.

Srem Klob Kob Fest - Šid, 29. listopada

Šajberice doživjele prave ovacije!

Duboko u jeseni, 29. listopada, naši stari znanci Sremci organizirali su svoju jubilarnu, 25. po redu, manifestaciju posvećenu svinjokolji i kobasicama. Vidjeli smo puno toga novoga, dogodile su se mnoge izmjene u odnosu na ranije godine i sve je ispalo jako dobro. Mjesto održavanja više nije bila sportska dvorana, nego Slovački park, nije bilo tradicionalnog klanja i natjecanja u brzoj obradi svinja, nego pokazna vježba koju su demonstrirali Šidljani i njihovi gosti iz Ormoža. Dovoljno za podsjetnik na stare običaje.

Ali, idemo redom.

Mala samoborska natjecateljska ekipa stigla je u Šid upravo na vrijeme. Dočekali su nas domaćini i odmah doveli na mjesto događanja. Ubrzo je uslijedio čin otvaranja manifestacije, a na postavljenoj pozornici redali su se uzvanici, da bi ju na kraju regionalni ministar poljoprivrede proglasio otvorenom.

Dobro organizirane pripreme omogućile su da natjecanje u pravljenju kobasica može početi. Svi su dobili iste količine mesa i crijeva, a sve ostalo ponijeli smo sa sobom, i opremu i začine.

Supružnici Čižmešije i Pepa činili su okosnicu proizvodnog tima, Suza, Duda i Zinka bile su zadužene za dekoraciju i ponudu, a ja kao predsjednik za komunikaciju s organizatorom i predstavljanje udruge. Bile su prijavljene 22 ekipe iz šest zemalja, sve majstor do majstora. Proglašenje rezultata bilo je predviđeno za 18 sati. Krasan dan privukao je nekoliko tisuća posjetitelja, koji su šećući kušali ponuđene specijalitete, kupovali ponešto s 52 štanda koji su nudili gotovo nekoliko tisuća proizvoda, a svo vrijeme na centralno postavljenoj pozornici odvijao se raznolik program. Susreti prijatelja koji se nisu vidjeli nekoliko godina, uz pokoju čašicu i puno riječi, trošili su vrijeme koje je prolazilo ugodno, ali prebrzo. Ostalo je još vremena da se proglase rezultati natjecanja u pravljenju kobasica i koncert Zvonka Bogdana.

Članica ocjenjivačke komisije, koja je bila sastavljena od stručnjaka pristiglih iz Beograda, krenula je pozivati brojeve ekipa od zadnjeg, 22. mjesta. Na pozornici su se izmjenjivali kapetani ekipa ili cijele ekipe i svi su slavili svoja postignuća. Naš broj 12 još je bio u kuverti, a broj preostalih ekipa značajno se smanjio. Kada su ostale samo tri ekipe, osjećali smo se nestvarno. Nismo mogli vjerovati da ćemo osvojiti jedno od prva tri mjesta u kolijevci kobasičarstva, u Vojvodini, kraj ekipa iz Turije, Šida, Mitrovice, Novog Sada, da smo pobijedili Mađare, naciju koja ima preko dvjesto vrsta kobasica.

Napokon, ostali smo još samo mi, pa smo u trenu delegirali ženski dio ekipe da ode po pehar, po najsjajnije odličje. Naše "šajberice" doživjele su prave ovacije - žene šampionke među 22 muške ekipe. Taj potez bio je pravi pogodak.

Koncert svevremenskog Zvonka Bogdana potrajao je do duboko u noć. Završni dio programa bila je dodjela posebnih jubilarnih priznanja udrugama i pojedincima, kao zahvalnica za dugogodišnju suradnju. Dodijeljeno je i našoj udruzi i s ponosom smo ga primili.

Noć je bila vrlo kratka, za odmor je ostalo premalo vremena, ali umor nismo osjećali. Pa kako i bi kad smo mi pobjednici! Jutarnja kava u lokalnom kafiću vraćala je snagu i bistrila glavu. Nismo ju platili. Pobjednike je častio čovjek koji je protekle večeri bio u publici i prepoznao nas.

Ostalo je još nešto vremena za susret s našim starim prijateljima iz HKDŠ-a, Goranom Žeravicom i Josipom Pavlovićem. Izvijestili su nas o tome što upravo rade, kakvo je stanje u društvu, ali uz žalosnu vijest da su ih zauvijek napustila i dva istaknuta člana. Povratak je uslijedio poslije "laganog" kasnog doručka od hladne prasetine i vruće janjetine. Tako se to radi u Srijemu.

Organizator je uložio ogroman trud i energiju da manifestacija uspije, sve zamišljeno su i ostvarili, a lijepo vrijeme bila je nagrada koju su zaslužili. Nama, koji smo došli sa svih strana, ostalo je da im čestitamo i zahvalimo na ugodnom druženju.

Dubravko Viduč

 

Srem Klob Kob Fest - Šid, 29. listopada

Arhiva 2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002