14.10.2020.

Na području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje raste pedesetak vrsta orhideja

Uživajte u njihovoj gracilnoj ljepoti i uzbudljivoj raznolikosti

Orhideja je jedinstveni naziv za sve vrste iz istoimene porodice biljaka, evolucijski relativno mlade skupine jednosupnica. Dobile su ime po dva gomoljasta korijena koja svojim oblikom podsjećaju na mošnje (grč. Όρχις - orhis, mošnje). Botaničari priznaju postojanje oko 1000 rodova orhideja s 15 000 do 30 000 vrsta. To su pravi kozmopoliti. Penju se čak i do 4000 metara nadmorske visine, no ipak su najraznovrsnije u tropskim krajevima. Nema ih jedino na arktičkom ledu te u pustinjama.

Za mnoge među nama orhideje su sinonimi ljepote i lijepoga u prirodi, ali većina nas na njihov spomen ipak pomisli samo na kultivirane tropske vrste koje danas možemo lako nabaviti kao ukrasne lončanice. Samo su rijetki među nama koji znaju da orhideje prirodno rastu i u našim krajevima. U Europi obitava oko petstotinjak vrsta, što predstavlja 1% svih do sada poznatih vrsta. Za razliku od tropskih vrsta koje većinom rastu u krošnjama drveća, naši kaćuni rastu na tlu. Ali, pritom ne treba zaboraviti da neki od njih svojom veličinom i ljepotom nimalo ne zaostaju za svojim egzotičnim rođacima.

Kaćuni su po mnogočemu posebni. Po svojim ekološkim prilagodbama, posebice kada je riječ o oprašivanju i oplodnji, nema im premca u biljnom svijetu. Mame svoje oprašivače oponašanjem, zavaravanjem, čak i laganjem, snažnim mirisom i drugim čudnim obećanjima. Pripadnici ove vrste imaju najmanje sjemenke od svih biljaka, mase svega nekoliko mikrograma (mikrogram je milijunti dio grama). Da bi uopće mogle proklijati, sjemenke stupaju u osobito prisan simbiotski odnos s odgovarajućom vrstom gljivica u tlu. Ako je taj odnos uspješno uspostavljen, počinje razvoj nove biljke, koji traje od jedne do nekoliko godina. Kod nekih vrsta može trajati i više od 10 godina.

U Hrvatskoj je zabilježeno preko 150 vrsta i podvrsta kaćuna. Na području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje raste pedesetak vrsta pa se to područje smatra jednim od najbogatijih staništa orhideja u Hrvatskoj. No, s obzirom da je većina tih vrsta vezana uz travnjačke površine, opstanak im je ugrožen zbog zarastanja napuštenih i zapuštenih livada i pašnjaka, koje postepeno sve više preuzimaju šikara i šuma.

Prema Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske, sve su orhideje svrstane u kategoriju strogo zaštićenih vrsta. Istaknimo ovdje samo neke od ovih zanosnih ljepotica, tek nekoliko onih najosjetljivijih, koje još uvijek možemo susresti po šumama i travnjacima Žumberka i Samoborskog gorja. Obično rastu na sunčanim do polusjenovitim vapnenačkim tlima zapuštenih travnjaka, livada, polja, gariga, svijetlih šikara i rubova šuma. Ugrožene su uglavnom zbog branja i nestajanja njihovih prirodnih staništa.

Molimo vas da pri osobnom susretu s ovim iznimnim biljkama, iskažete puno poštovanje njihovoj gracilnoj ljepoti i uzbudljivoj raznolikosti. Želimo ih sačuvati za naraštaje koji dolaze iza nas. Ne dirajte ih! Samo gledajte! Život koji cvjeta pred vama je iznimno dragocjen u svom finom skladu. Skladu koji je rezultat silnog mnoštva pomirenih ekoloških čimbenika.

Dalia Matijević

Slika 1. Grimizni (bakreni, purpurni, krilasti) kaćun, Orchis purpurea

Slika 2. Majmunov kaćun (kukujel, kukuljec), Orchis simia

Slika 3. Fuchsov kaćun, Dactylorhiza fuchsii

Slika 4. Jadranska kozonoška, Himantoglossum adriaticum

Dalia Matijević

 

Na području Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje raste pedesetak vrsta orhideja

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002