12.10.2020.

Održan 66. Planinarski križni put Udruge Ekosspiritus

Ovaj put prošli kroz četiri župe

U subotu, 10. listopada, održan je u Samoborskom gorju 66. Planinarski križni put Udruge Ekosspiritus. Oko 160 sudionika svih životnih dobi okupilo se ujutro na Cerini, jednom od zaselaka prostrane župe Sv. Duha – Noršić Selo. U Cerini svoje sjedište ima Udruga Ekosspiritus, čiji su članovi u samim temeljima nastanka ove pobožnosti koja je svoj hod započela sada već daleke 1987. godine. Brojni sudionici ove pobožnosti proteklih su godina zajedničkim snagama obnavljali na Cerini stare zgrade pretvorivši ih u planinarski dom i mjesto duhovnih susreta.

Ovogodišnji jesenski pohod Planinarskog križnog puta imao je geslo iz Lukina evanđelja: "Blaženi koji slušaju riječ Božju i čuvaju je!" (usp. Lk 11, 28). Razmatranje postaja animirali su dugogodišnji sudionici ove pobožnosti Tomislav Lukšić i Radovan Librić, koristeći tekst postaja Michaela Quista iz knjižice Pred tobom Gospodine. Kapele i križevi krajputaši bile se postaje gdje su se sudionici zaustavili, razmatrali Muku Kristovu, pjevali i molili. Dionica pohoda vodila je kroz guste šume, planinarskim putevima, livadama, malim zaselcima i selima Samoborskoga gorja. U tom jesenskom ambijentu prohodana je i dionica šutnje, a tijekom hoda svaki čas se zaustavljalo i divilo pogledima koji su sezali daleko u nizinu. Prošlo se teritorijem četiriju župa: Duha Svetoga u Noršić Selu, sv. Barbare u Rudama, sv. Anastazije u Samoboru i župom sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom.

U koloni sudionika hodali i svećenici: vlč. Duje Kurtović iz Karlovca, vlč. Milan Kerš te domaći župnik vlč. Josip Čulig, dijeleći u hodu sakrament pomirenja.

Katehezu na temu gesla pohoda uz predstavljanje knjige I danas govorim održao je vjeroučitelj Nikola Kuzmičić uz kapelu sv. Filipa i Jakova na Gradišću, aktualizirajući geslo pohoda i naslov knjige, koju je izdala Udruga Ekosspiritus.

Sudionici su hodajući upoznali veliko sakralno blago skriveno u samoborskim kapelama, koje su tijekom pohoda bile oaze meditacije i molitve.

Zadnja postaja bila je u župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom, gdje je održana završna misa koju je predslavio vlč. Duje Kurtović s više svećenika. Dugogodišnji sudionik planinarskih križnih puteva, vlč. Duje, tumačio je evanđelje iz kojeg je uzeto geslo pohoda. Lomljenje Riječi bilo je obilježeno emotivnim poticajnim pitanjima, koja su sve prisutne navela na propitkivanje o slušanju i čuvanju Riječi koja nam se nudi u evanđeljima.

Po završetku sv. mise blagoslovljen je kip blaženog Alojzija Stepinca koji je odnedavno postavljen ispred župne crkve zalaganjem Zajednice hodočasnika Kardinal Alojzije Stepinac, koja djeluje u župi. Obred blagoslova kipa predvodio je vlč. Kristijan Tušek, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Mladi su pred blagoslovljeni kip prinijeli zapaljene lučice te je blagoslov imao još snažniji dojam u lijepoj večeri subote.

Domaći župnik vlč. Josip Čulig nije krio svoje zadovoljstvo bogatim duhovnim programom koji se održao u zajedništvu župljana i hodočasnika 66. Planinarskog križnog puta, izražavajući veliku zahvalnost svima koji su svojim sudjelovanjem u hodanju, u sv. misi i blagoslovu kipa bl. Alojzija Stepinca doprinijeli lijepo proživljenom danu.

Agape koji je slijedio pripremili su domaći župljani, a u trenucima zajedničkog blagovanja bilo je vremena pretresati duhovne i planinarske teme.

Do nekog sljedećeg planinarskog križnog puta!

R.L.

 

Održan 66. Planinarski križni put Udruge Ekosspiritus

Arhiva 2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002