28.07.2020.

Dio vanjskih sportskih terena kod Osnovne škole Bogumila Tonija pod ključem

Viši standard ima i svoju cijenu

Nekolicina roditelja učenika Osnovne škole Bogumila Tonija i stanovnici Mirnovečke ulice uputili su nam pismo u kojem izražavaju nezadovoljstvo zatvaranjem vanjskog košarkaškog terena kod škole, koje su djeca često koristila upravo za vrijeme ljetnih praznika.

Odgovor smo potražili i dobili od ravnatelja Ustanove Sportski objekti Samobor Vladimira Čerkeza, koji je pojasnio tko sve, kada i na koji način može koristiti navedene terene i sportske objekte.

Pismo i odgovor objavljujemo u cijelosti:

"Je li je moguće da su naša djeca, koja pohađaju OŠ B.Tonija, u ovim ljetnim mjesecima ostala bez školskog košarkaškog igrališta?

Znamo da je u ljetnim mjesecima (ljetni raspust) igralište tijekom cijelog dana bilo puno djece. Sada već mjesec dana zjapi prazno, jer je zaključano. Prolaz između igrališta, kojeg su godinama koristili stnovnici Mirnovečke ulice za odlazak u grad također je zaključan. Stoga molimo mjerodavne, OŠ B. Tonija, te odgovorne za sportske objekte da se očituju zbog čega su djeca ostala bez košarkaškog igrališta.

Šaljemo i fotografije snimljene 26. srpnja 2020. u 17,30 sati. Inače, nekada se u to vrijeme čekalo na red da bi se odigrao basket. Nadamo se da ćete objaviti tekst i slike zaključanog i praznog igrališta.

Unaprijed hvala"

Nezadovoljni roditelji učenika OŠ B. Tonija i stanovnici Mirnovečke ulice

Odgovor ravnatelja Ustanove SOS Vladimira Čerkeza:

"Poštovani,

navedena igrališta su vlasništvo OŠ Bogumila Tonija i škola ih može zatvoriti, kako ih nitko drugi ne bi koristio. Naravno, to nije praksa, a ni interes građana ni škole. Cilj je utjecati na kvalitetnije korištenje slobodnog vremena djece, mladih i rekreativaca, te omogućavanje razvoja zdravog načina življenja i bavljenja sportom.

Kako bi se podigao standard sportskih igrališta za potrebe škole, a i građana, u dogovoru između Grada Samobora, škole i Ustanove SOS raspisan je natječaj za najam navedenog prostora, s time da se budući podzakupac obvezuje izraditi: teniski teren s umjetnom podlogom, natkriti šatorom aluminijske konstrukcije s duplom ceradom minimalnih dimenzija 36 x 18 m, prenamijeniti teniski zid i izgraditi padel igralište dimenzija 20 x 10 m, na vanjskom rukometnom igralištu postaviti podlogu od umjetne trave i isto ograditi, a na košarkaškom igralištu postaviti plastificiranu podlogu za igru 'ulične košarke'.

Kako navedena ulaganja premašuju sredstva od 1.500.000 kuna (do sada je uloženo od strane podzakupca više od 2.000.000 kuna), koje škola i Ustanova nemaju, a potrebe postoje, javio se zainteresiran podzakupac, koji je spreman na navedena ulaganja, s time da se za potrebe škole ustupa besplatno korištenje svih sportskih terena radnim danima od 8 do 18 sati za vrijeme trajanja nastave, a ostalim satima raspolaže podzakupac.

Od strane Grada dodatno je izgrađeno još jedno vanjsko rukometno igralište, kako bi se zadovoljile potrebe škole, koja broji preko 1300 učenika, ali i potrebe građana. Navedeni teren nije predmet podzakupa, kao ni odbojkaško igralište koje je svima na raspolaganju.

Prema navodima podzakupca, djeci je dozvoljen pristup na igrališta koja su u zakupu, ako je betonsko rukometno igralište puno, a teren s umjetnom travom nije iznajmljen. Isto tako, dozvoljava se djeci i besplatno korištenje košarkaškog terena, ako nije iznajmljen ili ako ga ne koriste članovi koji plaćaju godišnju članarinu od 200 kuna (manje od 17 kuna mjesečno). Tereni nisu dostupni ukoliko su iznajmljeni (npr. zakupljen teren od 19 do 20 sati). Iznos od 200 kuna godišnje članarine je simbolična, a ne komercijalna cijena.

Svjesni smo da će biti nezadovoljnih, ali povišeni standard koji se dobio navedenim ulaganjima podzakupca, kako bi školska djeca mogla vježbati u kvalitetnijim uvjetima, svakako iziskuje i određena davanja i svima ostalima koji žele koristiti navedeni prostor. Podzakupac mora imati određena primanja, kako bi kroz određeni period isplatio investiciju.

Navedeni sportsko-rekreativni centar je postao novo okupljalište mladih i rekreativaca, jer upravo povećani standard je razlog tome.

Svi zainteresirani mogu se javiti u SK Stars, gdje je osoblje vrlo ljubazno i susretljivo, ili pogledati na njihovim stranicama uvjete korištenja."

S poštovanjem,

Vladimir Čerkez

 

Dio vanjskih sportskih terena kod Osnovne škole Bogumila Tonija pod ključem

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002