08.10.2019.

Na Krku počelo označavanje hrvatskih ruta Puta Sv. Jakova i održana manifestacija "Camino tjedan na Krku"

Sve veći broj hodočasnika

Na Krku počelo označavanje hrvatskih ruta Puta Sv. Jakova i održana manifestacija

U organizaciji Bratovštine sv. Jakova iz Samobora i Turističke zajednice Grada Krka na otoku Krku je od 30. rujna do 6. listopada održana manifestacija "Camino tjedan na Krku". Uz bogat program tribina, projekcije filmova i svjedočanstva predstavljen je Camino de Santiago - Put svetog Jakova, hodočasnička ruta koju godišnje propješači preko 320 000 ljudi. Manifestacija je uključivala i početak trasiranja hrvatske mreže Puteva sv. Jakova, kao dijela europske mreže hodočasničkih puteva prema svetištu sv. Jakova u Santiago de Composteli. Prva skupina od gotovo stotinu hodočasnika okupila je hodočasnike iz svih dijelova Hrvatske, Slovenije i Švicarske koji su prošli preko 120 km u šest dana, uz markiranje rute Puteva sv. Jakova na otoku Krku, koja obuhvaća cijeli otok i koja završava u crkvi sv. Jakova apostola u Korniću. Dok u većini Europe opada broj vjernika koji barem jednom tjedno idu na misu, na Camino de Santiago svake godine kreće sve veći broj ljudi. I oni koji kreću na Camino kao turisti vraćaju se često s ovog hodočašća izmijenjeni, dotaknuti Kristom Gospodinom i kršćanskom duhovnosti.

Što to Camino čini tako posebnim doživljajem? Odgovor na ovo pitanje moglo se čuti tijekom niza tribina, svjedočanstava, izložbi, projekcija filmova, uključujući i dokumentarac Od Lećevice do Santiaga. Ovo svoje hodočašće dugo preko 3000 km osobno je predstavio Ivan Kapetanović. Prvi hodočasnici na ovoj ruti imali su priliku osjetiti barem dio duhovnih blagodati hodočašća uz prekrasne krajolike otoka Krka, koji su povremeno djelovali kao velike katedrale na otvorenom. Župnici u Dobrinju, vlč. Diniko Justinić, i Vrbniku, vlč. Ivan Brnić, predstavili su hodočasnicima iznimno bogatu vjersku baštinu ovoga kraja. Manifestacija je završila u nedjelju, 6. listopada svetom misom u crkvi sv. Jakova u Korniću, koju je predvodio vlč. Anton Peranić. U nadahnutoj propovijedi potaknuo je hodočasnike na razmatranje o motivima i plodovima hodočašća. Na završnom dijelu manifestacije sudjelovao je španjolski konzul u Hrvatskoj Mirko Tunjić, koji je čestitao hodočasnicima i predstavio baštinu Camina de Santiago u Španjolskoj. Svi sudionici hodočašća koji su hodočastili barem jedan dan, dobili su potvrdu o obavljenom hodočašću - hrvatsku Compostelu. Detaljna karta s planom rute bit će objavljena kroz mjesec studeni. Tako će se omogućiti svima koja zanima Camino da kroz cijelu godinu mogu, makar i nekoliko dana, hodočastiti sv. Jakovu u Hrvatskoj. U planu je da se ova manifestacija održi i iduće godine, na proljeće i jesen, te da se dodatno obogati duhovnim sadržajima.

Organizator ove manifestacije je Turistička zajednica grada Krka i Bratovština svetog Jakova iz Samobora, zajednica koja nasljeđuje tradiciju hrvatskih bratovština koji još od 1203. godine pomažu hodočasnicima na putu za svetište svetog Jakova u Santiago de Composteli. Bratovština svetog Jakova članica je Nadbratovštine sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnje institucije koja okuplja udruge i bratovštine sv. Jakova iz cijelog svijeta.

Vedran Pražen

 
08.10.2019.

Otvoreno izletište OPG-a Jaić-Krasnik u Cerju

Ima sega kaj srce more poželeti

Sve je počelo u Cerju Samoborskom 1971. godine, kada je obitelj Jaić na svom posjedu formirala vinograd. Najprije onak, "za domačiju", ali kroz godine je sve dobivalo i širu formu, koja je 2007. rezultirala osnivanjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, popularnog OPG-a.

- Želja je svima u obitelji bila da jednog dana imamo izletište. Ne veliko, ali pravo domaće, koje bi pružilo mogućnost odmora i okrepe svakom dobronamjerniku - kaže Igor Jaić Krasnik, po struci doktor vet. med.

- Trajalo je sve dosta dugo, ali isplatilo se. Sada na našem imanju, na kojem ćemo i nadalje promovirati seoski turizam, imamo formiran vinograd sa sortama graševine, kernera, dorfendera i chardonnaya. Tu je i naš kupinjak, koji nije ovdje u Cerju, ali niti previše daleko, a naš OPG još uvijek je najpoznatiji po kupinovom vinu.

Rekostrukcija klijeti u vinogradu, s gradnjom popratnih sadržaja, trajala je tri godine. Sada je to lijepo uređen prostor za 30-ak gostiju u zatvrenom prostoru te za još 10-ak na otvorenom. Ako bi se malo stisnuli, kako kaže Jaić, bilo bi mjesta i za njih 50-tak.

- Organiziramo degustacije vina i razne proslave, a mogu reći da od rujna, kada je sve ovo dovršeno i ishođeni su svi papiri, imamo vrlo solidnu popunjenost, naročito u dane vikenda. Nudimo vlastita vina, sokove, likere, rakije i domaću hranu, koju pripremamo pred gostima. Imamo i parkiralište za desetak vozila, što je motoriziranim gostima itekako važno. Svojim gostima predlažemo i šetnju ovim prekrasnim predjelom Samobora, s preporukom da odu do obližnjeg izvora potoka Konščica.

I dok se gosti vrate, sve je već na stolu. Supruga Snježana i Igor pripremaju hranu, a imaju planove i za budućnost.

- Želja nam je da stvorimo uvjete i za smještaj gostiju, odnosno uredimo sobe i prateće prostorije za njihov dulji boravak, a za najmlađe i potrebna igrališta.

Planova ima dosta, kao i vjere da će sve biti realizirano.

Gospodarstvo Pri Braceku otvara se prema najavi i rezervacijama na brojeve telefona 091-511-6650 i 091/411-6651 ili elektronskom poštom na opg.jaickrasnik@gmail.com.

Zbiljam vredi dojti!

F.S.G.

 

Na Krku počelo označavanje hrvatskih ruta Puta Sv. Jakova i održana manifestacija "Camino tjedan na Krku"

Otvoreno izletište OPG-a Jaić-Krasnik u Cerju

Arhiva 2019

2023

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002