07.07.2019.

Žetvene svečanosti Udruge Etno fletno na imanju obitelji Lindić u Hrastini

Pokosili, pojeli i zapopevali

Po godinama postojanja mlada, ali iznimno aktivna udruga samoborskih starijih i mlađih entuzijasta okupljenih pod imenom Etno fletno, na čelu s predsjednicom Marijom Lindić, prometnula se u istinskog čuvara samoborske baštine i starih seoskih i građanskih običaja. Rade ono što najbolje znaju – okupljaju svoje prijatelje, goste i posjetitelje našega grada, upoznavajući ih s bogatom tradicijom života, rada i običaja u svojemu kraju.

Stariji znaju kak se na ruke brala kuruza, čijalo perje, žela šenica, kitili zdenci i obdelavalo sve drugo po seoskim imanjima, ali i kak su se slavili crkveni blagdani i svjetovni praznici. Sve to, zahvaljujući vrijednim starijim članovima udruge, prenosi se najprije kroz njihove obitelji na potomke, a potom i na sve brojnije mlađe poklonike očuvanja temeljnih životnih vrijednosti – obitelji, poštenog rada, prirodnijeg i zdravijeg života, čemu svi težimo.

Ovogodišnje Žetvene svečanosti, održane u subotu, 6. srpnja, na imanju obitelji Lindić u Hrastini, bile su kruna njihovog rada prije kratke ljetne pauze, jer već u ranu jesen počinju drugi radovi na poljima i oko kuća. Muži su kosili, žene su sa srpovima išle s njima, slagalo se snoplje, a žetvu je, na opće veselje, završio vremešni kombajn. Nakon obavljenog posla stigla je za kosce i žetelice zaslužena bogata "južina", a onda su se svi okupili pod velikom strehom oko stolova prepunih domaćih kolača i "konkretnih" zalogaja – kotlovine, roštilja i zapečenog bažula.

Domaćica i predsjednica Udruge Etno fletno Marija Lindić zahvalila je svima, prije svega članovima udruge, svojim sumještanima i susjedima Domaslovčanima, koji su pomogli u organizaciji, a potom i brojnim prijateljima i gostima, koji su u Hrastinu došli iz gotovo svih krajeva Hrvatske, kao i onima koji su pristigli iz Slovenije i Njemačke.

Posebne zahvale uputila je čelnicima Grada Samobora i Zagrebačke županije te onim pojedincima i sponzorima koji sustavno podupiru rad udruge. Svojim dolaskom potvrdili su to i tako zahvalili udruzi na svemu što čini na očuvanju starih samoborskih navada gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak, njegov zamjenik Željko Stanec, zamjenik župana Hrvoje Frankić, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, brojni gradski i županijski vijećnici, čelnice najviših državnih i županijskih ženskih organizacija HSS-a Martina Glasnović, Brigitte Berulec i Marija Ledinski Anić, uz zaista brojne druge uzvanike i goste.

Plodove ovogodišnje žetve blagoslovio je župnik župe Krista Kralja vlč. Branimir Budinski.

Nekad malo selo Hrastina, danas najbliže centru Samobora, postalo je tako mjesto vrijedno pažnje zaslugom njezinih starosjedioca, onih koji drže do sebe i grada u kojem žive, i koji te svoje vrijednosti i vrline, namrijete od starine, svesrdno, uporno i sa srcem šire od susjednog Domaslovca, preko Samobora, do Europe.

M.K.

 

Žetvene svečanosti Udruge Etno fletno na imanju obitelji Lindić u Hrastini

Arhiva 2019

2023

2022

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002