13.11.2017.

Tvrtka Frelimo na gastronomskoj karti svijeta

Sanoborski ocvirki su najbolši na svetu

Uz značajna sportska dostignuća, bogatu povijest i kulturu našega grada, Samobor je nadaleko poznat i po svojoj gastronomiji te specifičnim restoranima s domaćim specijalitetima. Jedan od takvih specijaliteta su i domaći čvarci, koje proizvodi samoborska tvrtka Frelimo, a koja se kvalitetom svojih proizvoda probila ne samo u Hrvatskoj i Europi, već osvaja i svjetsko tržište.

Nekad siromaško jelo, nastalo kao nusproizvod u pravljenju masti, bez koje se nekad nije moglo kuhati, danas je etablirana poslastica, koju savršeno rade majstori iz Frelima. Za svoje čvarke primili su do sada najviša domaća i svjetska priznanja.

- Počeli smo 2004. godine, i to s topljenjim masti za proizvodnju pekarskih proizvoda. Začetnik ideje je bila moja majka Đurđa, koja je sve i pokrenula. No, 2010. otvorila se mogućnost da pokrenemo proizvodnju čvaraka. Možda malo čudno, možda tada i smiono, ali, eto, bio je to ispravan potez. Nismo u početku imali gotovo ništa. Krenuli smo u nabavu kotlova i počeli s proizvodnjom. "Ocvirke" smo prvo prodavali na Dolcu u Zagrebu, a kako je potražnja bila sve veća odlučili smo krenuti i u značajniju proizvodnju. Malo po malo stvarali smo ime, a sada smo već prepoznatljiv brend u proizvodnji ove delicije - kaže Miroslav Mataušić, direktor tvrtke.

Špek za proizvodnju najvećim dijelom nabavlja se iz Danske.

- Nažalost, to je tako. Kod nas je premalo sirovine, iako bih bio najzadovoljniji kada bismo imali mogućnost nabave špeka kod naših uzgajivača svinja. No, na tržištu je toga malo pa sirovinu kupujemo u Danskoj. Vrhunska je to kvaliteta, o čemu svjedoči i konačan proizvod, naši čvarci. Treba reći da za sada proizvodimo dvije vrste: tradicionalno malo stisnute i delikatesne. Već ih pakiramo i u limenke, što traži tržište, a u pripremi su još neki proizvodi na bazi čvaraka, kao što je pašteta i još neki. Naglašavam da se sve radi ručno, od rezanja, miješanja u kotlovima, do trenutka kada su čvarci zlatnožuti i spremni za konačnu obradu i pakiranje.

Tržište se, nakon brojnih nagrada koje su im došle za čvarke, širi, a za povećanje proizvodnje potrebna su i stalna ulaganja.

- Naišli smo na veliko razumijevanje Samoborske banke, koja nas prati u financiranju naših programa. Na tome smo zaista zahvalni, jer bez njih ne bi bilo ni brojnih nagrada. Samoborski su "ocvirki" dobili brojne nagrade, a među inima i svjetsko priznaje u Bruxellesu, pa Novom Sadu... Danas izvozimo u Austriju, Sloveniju, Švicarsku, Njemačku, Švedsku..., a uskoro i na tržište SAD-a. Jednostavno rečeno - za "sanoborske ocvirke" zna celi svet. No, Frelimovi proizvodi nalaze se i na policama domaćih trgovačkih lanaca, a mogu se kupiti i u samoborskoj Mesnici Koprivnjak na Trgu kralja Tomislava - naglašava Mataušić.

Danas Frelimo zapošljava 8 djelatnika i gotovo svi su članovi obitelji - Franjo, Ivica, mama Đurđa i ostali, ali i nadalje traže radnike. Uvjeti za rad nisu baš lagani, ali je plaća solidna pa se zainteresirani mogu javiti u pogon u Ulici bana Josipa Jelačića.

F.S.G.

 

Tvrtka Frelimo na gastronomskoj karti svijeta

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002