03.10.2017.

Humanitarni koncert "Neka se čuje do neba glas"

Pjesmom obilježeno 20 godina rada Kuće susreta Tabor

Iz sveg glasa u nedjelju, 1. listopada, je na dvosatnom koncertu "Neka se čuje do neba glas" pjevalo između 1600 i 1700 duša okupljenih u Sportskoj dvorani Samobor, gdje je šestu godinu uzastopno ovaj koncertni program priredila Udruga U Duhu S Kristom. Po drugi put je to učinila u suradnji s Kućom susreta Tabor, ovaj put u povodu 20. obljetnice njihova djelovanja. Svi koji su zauzeli 1377 sjedećih mjesta, koliko ih se uspjelo osigurati u dvorani i bar još tristotinjak ljudi koji su morali stajati, prepustili su se slavljenju Krista u pjesmi pa bi se moglo reći da je publika zapravo bila izvođač programa, a pjevači na pozornici njihovi prateći vokali. Ove godine to su bili Nina Badrić, sestre Husar - Ivana Mlinac i Marija Rimac, Alan Hržica, grupa Emanuel, Davor i Vesna Terzić, fra Ivan Matić, Luka Balvan i Božja Pobjeda. Plesnom točkom naziva Aleluja koncert je otvorio Balans Code iz Svete Nedelje, okončali su ga mixom pjesama "Na Taboru" svi njegovi poslužitelji, a glazbena pratnja svima bio je Duhovni orkestar Samobora, uz Anu Barun kao prateći vokal. U pratnji su bile i tamburaška sekcija i violinistice iz KUD-a Licitar iz Bregane. Voditelji su bili Silvija Blažević i Drago Celizić.

Luka Balvan, pionir duhovne glazbe u Hrvatskoj, atmosferu u dvorani ocijenio je fenomenalnom, ali prije svega i duhovnom.

- Nije bilo lako na počecima kad sam napisao pjesme poput "Ne boj se jer ja sam s Tobom" i "Gospodine ti si pastir moj" i počeo prenositi Radosnu vijest putujući po cijelom svijetu, ali sam imao život ispunjen time prema onome "Dajte i dat će vam se" - rekao je Luka Balvan.

Ivana Husar Mlinac kaže da se na ovakvim koncertima uvijek osjeća ne kao izvođačica, već kao posrednica između Boga i publike.

- To je nasljedstvo s Tabora koje smo dobili od patera Zvjezdana, koji je u nas usadio to da ovakve manifestacije nosimo u srcu - kaže Ivana, a njezina sestra Marija Hustar Rimac ističe da je ovo atmosfera za pamćenje.

- Zahvaljujući Udruzi U Duhu S Kristom na predivan i veličanstven način smo proslavili 20 godina rada Kuće susreta Tabor - naglasila je Marija, dodajući da ovo nije samo pjesma već i molitva u pjesmi, koju ti predvodiš pred publikom, a ona te u toj molitvi slijedi.

- To je dvostruka molitva, a ovo zdušno pjevanje i izmjenjivanje Božje ljubavi između nas kao pjevača i publike nešto je neopisivo - ustvrdio je Davor Terzić, koji uz svoju suprugu Vesnu pjesmom animira duhovne seminare na Taboru.

Predsjednica Udruge U Duhu S Kristom Silvija Blažević nije krila svoje zadovoljstvo, ponajprije odazivom publike, podsjetivši da je ovaj koncert bio slavljenički i po tome poseban, dodavši da nepromijenjena ostaje ona njegova humanitarna nota koja će i ove godine, kad se slegnu svi dojmovi, doći do izražaja. Voditelj Kuće susreta Tabor fra Ivan Matić dodao je da se Tabor spustio u dvoranu i pozvao ovim koncertom sve ljude da se otvore duhovnoj glazbi i zajedništvu u pjesmi.

- Ta glazba nosi u sebi poruke koje mogu dotaknuti i promijeniti svako srce - zaključio je fra Ivan Matić.

Koncert je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, a nazočio mu je njezin izaslanik, savjetnik u Uredu predsjednice Tomislav Mađar. Koncertni program pratili su i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, gradski pročelnici Juro Horvat i Krunoslav Znika, provincijal Franjevačke provincije svetog Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak, samoborski župnik i dekan, prečasni Davor Štuljan i mnogi drugi svećenici.

Ovim impresivnim koncertom oboren je i rekord u posjećenosti glazbenih priredbi u Sportskoj dvorani Samobor.

Udruga U Duhu S Kristom

Tekst: Edi Kirschenheuter

Foto: Šime Modrić

 

Humanitarni koncert "Neka se čuje do neba glas"

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002