22.09.2017.

Najbolji samoborski uramljivač ne posustaje ni po odlasku u mirovinu

Okvir art ide dalje!

Kada je Zdravko Galic, početkom 1989. godine, točnije za tadašnji "8. mart", još uvijek Međunarodni dan žena, otvarao Okvir art, mjesto gdje ste, osim do tada uobičajenih okvira za "špigle" i obiteljske fotografije, mogli naručiti i "rame" za više-manje uspjele umjetničke slike svih mogućih motiva, tema, oblika i sadržaja, možda je samo on sam vjerovao u uspješan završetak te poslovne priče. I ne samo on, već i njegova supruga Dubravka, koja je sve ove godine s njim dijelila i dobro i zlo.

A dobroga je, ipak, bilo daleko više.

Rastao je taj mali umjetnički obrt na Trgu matice hrvatske, točnije u Levičarevom prečacu, a njegova je djelatnost, osim one čisto zanatske i obrtničke, daleko nadrasla uske poslovne nakane osnivača i vlasnika.

Zdravko Galic i njegov Okvir art godinama su bili pokrovitelji, suorganizatori i podupiratelji brojnih likovnih kolonija, likovnih susreta i društvenih događanja, najčešće bez neposrednog materijalnog interesa, ali s jasno izraženom željom i motivom: nek nam svima skupa bude malo lepše u našem Samoboru, nak se svako z nečim lepim bavi, a mi bumo pomogli...

A moglo se i dobro zaradit...

Zdravko i Dubravka su se lepo "okućili", dobili djecu, unuke, a onda je sve krenulo "malo krivo".

Zlatna su vremena bila do, otprilike, 2000. godine, i do otvaranja prvih trgovačkih lanaca, koji su nudili konfekcijske bofl-okvire "za par kuna", a posao pravih majstora počeo je polako propadati. Cijene režija stalno su rasle, a posla je bilo sve manje.

I tako je, malo po malo, Okvir artu, kakvog su znali Samoborci, dolazio kraj. Zdravko i Dubravka otišli su u zasluženu mirovinu, ali se, ipak, nisi predali.

Brojne mušterije i vjerni klijenti i danas trebaju usluge kvalitetnog uokvirivanja slika, diploma, plaketa, fotografija...

Iskoristivši mogućnost dodatne radne aktivnosti i u mirovini, Zdravko Galic je uredio prostor u obiteljskoj kuću u Pušini 15 u Samoboru i nastavlja tamo gdje je odlaskom u mirovinu stao.

I nije pogriješio. I dalje ga posjećuju mušterije koje su mu ostale vjerne svih ovih godina, i dalje tamo možete naručiti vrhunske okvire za ono što vam je pri srcu, porazgovarati o svemu i svačemu s gazdom i njegovom Dubravkom, a, po novome, kupiti i originalni suvenir i nakit s autorskim potpisom Dubravke ili njene kćeri Ane.

Evo, tak je to - da se preživet i u penziji, ak je čovek vredan i ne da se pustit da ga vražja politika, voda ili vrag odneseju.

Robert Škiljan

FOTO:

- Zdravka Galica i dalje posjećuju mušterije koje su mu ostale vjerne svih ovih godina

- U Galeriji se može kupiti i originalni suvenir i nakit s autorskim potpisom Dubravke Galic ili njene kćeri Ane

- Okvir art bio je jedan od pokrovitelja likovne kolonije iz 1990. godine, na kojoj su sudjelovali umjetnici iz cijele Hrvatske

 

Najbolji samoborski uramljivač ne posustaje ni po odlasku u mirovinu

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002