20.09.2017.

Svestrana, atraktivna i ambiciozna samoborska violinistica Sarah Puškaš karijeru gradi na svoj način

Samoborka svira violinu po kineskim partiturama

Samoborska Glazbena škola Ferdo Livadić rasadište je brojnih vrhunskih glazbenika, koji su svoje karijere ostvarili kao cijenjeni solisti, pedagozi ili članovi raznovrsnih orkestara.

Među njima je i Sarah Puškaš, koja je, uz gimnaziju A.G. Matoša, završila i Srednju glazbenu školu - odjel violina te stekla kvalifikaciju/zanimanje glazbenice violinistice. No, osim glazbe, Sarah je iskazivala interes za mnogobrojne, nimalo glazbene sadržaje. Učila je jezike (govori, osim hrvatskog i kineski, što je prirodno, budući da joj je majka Kineskinja, talijanski, francuski i engleski), a šest je godina trenirala i tenis, četiri godine taekwondo, igrala odbojku, posebno voli i prati nogomet...

Tijekom gimnazijskog školovanja izabrana je za predstavnicu Zagrebačke županije, čije je učenike zastupala u Nacionalnom vijeću učenika Republike Hrvatske, a ovo posljednje je, izgleda definiralo i njenu buduću karijeru. Umjesto Muzičke akademije upisala je Pravni fakultet, gdje završava 1. godinu studija. Članica je zbora mladih Ignis župe sv. Anastazije u Samoboru, u kojoj svake nedjelje pjeva, ali i svira.

Dakle, glazbu nikada nije zanemarivala, ali su je, nakon klasike, privukli pop glazba, rhythm and blues i posebice - kineska glazba, što, obzirom na obiteljske korjene, i ne čudi.

2010. godine svoj je boravak u Kini iskoristila za dodatno proučavanje kineske glazbe te za nabavku partitura. Vremenom je svladala specifične aranžmane te, za nas prilično egzotične, glazbe i, uz pravnu, počela je opet teći i glazbena karijera.

Zapazivši njen talent, a zašto ne reći, i atraktivan izgled, Sarah je počela dobivati ponude za nastupe na raznim događanjima, a posebno se ističe onaj na Izboru za miss Zagrebačke županije. On joj je proširio krug osoba koje sudjeluju u organizaciji sličnih priredbi pa će Sarah 26. rujna uveličati i Izbor za miss Hrvatske, koji će se održati u Zadru. A njoj je, kako kaže, samo važno da svira, jer u glazbi uživa, a honorari je nikada nisu previše zanimali.

Njena je, ipak, glavna preokupacija studij prava, a ambicija je vodi prema ostvarenju krajnjeg cilja: željela bi na svim područjima raditi i pomoći na uspostavljanju boljih i čvršćih međunarodnih veza i odnosa, prioritetno između Kine i Hrvatske.

A s violinom u ruci, uz zvukove kineske glazbe na hrvatskim pozornicama, tome je sve bliže.

Robert Škiljan

FOTO:

- Sarah Puškaš svojom glazbom i pojavom privlači sve veću pozornost organizatora raznovrsnih društvenih događanja

- Na proslavi Kineske nove godine, s bivšim predsjednikom RH i kolegom po glazbi Ivom Josipovićem

 

Svestrana, atraktivna i ambiciozna samoborska violinistica Sarah Puškaš karijeru gradi na svoj način

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002