05.06.2017.

U povodu 40. objetnice svećeništva o. Milana Vranešića, koja je 5. lipnja obilježena na Grandovici

Na mnogaja (bila i bolja) ljeta!

Žumberački biskupski vikar protojerej stavrofor (imenovan 2009.) Milan Vranešić na službi je u Križevačkoj eparhiji od 1977. godine. Tijekom svoje dosadašnje službe upravljao je župama Mrzlo Polje, Pećno, Kalje (rkt.), Karlovac, Pribić, Drage, Metlika, Kašt, Stojdraga i Grabar.

Danas je župnik grkokatoličke župe sv. Jurja u Stojdragi na Žumberku, bilježeći 40. obljetnicu svoga svećeništva. O svakoj iznovice ponavlja iskreno: "Zahvaljujem Gospodinu što me izabrao da se sa mnom posluži za planove... Bilo je svih tih godina i lijepih i teških trenutaka, čak i suza, jer sve to čini svećenički život".

Poput Abrahama i Pavla i Mile povjerova u svom mladomisništvu krenuti u nepoznato: "...pripravan biti odbacivan, smatran bezumnim, spreman na pogibli od razbojnika, pogibli od sunarodnjaka, pogibli od pogana, pogibli u gradu, pogibli od lažne braće; u trudu i naporu, često u nespavanju, u gladi i žeđi" (2 Kor 11,25-27).

Ali, znao je i zašto. U svem trudu, radu, naporu i tegobama želi jedino na kraju zemaljskog života izreći mirno i predano, poput sv. Pavla: "Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao" (2 Tim 4,7-8).

Unatoč svemu, godine mu bijahu plodonosne. Tijekom službovanja, na što je posebice ponosan, usmjerio je u svećenički poziv nove svećenike i svećeničke kandidate.

Njegovim zalaganjem u Samoboru je 2004. utemeljen i posvećen Grkokatolički pastoralni centar, jedinstven u svijetu, jer je posvećen Abrahamu, Praocu triju najbrojnijih monoteističkih religija.

Danas je jedini još živi pokretač i izdavač Žumberačkog krijesa, godišnjaka za Žumberčane i prijatelje Žumberka. Uza sve, čast nam je, godinama stiže pisati kulumne za Glasnik Samobora i Svete Nedelje.

Neumoran je u uvjeravanju (usporedo i radeći!) svjetovnih i crkvenih struktura da pomognu u oživljavanju ovog lijepog kraja koji danas broji tek 1200 duša, što je u odnosu na nekadašnjih 6000 iz 30-ih godina prošloga stoljeća drastičan pad.

"Na puškomet smo od metropole i niti jedna država sebi ne bi smjela dopustiti ovakvo propadanje prirodnih ljepota i umiranje stanovništva", često je ponavljao Mile onima koji su ga htjeli i onima koji ga baš nisu imali volje slušati.

Usprkos svemu, pun je nade u bolje: "Žumberak čeka izglednija, bolja budućnost, jer ima silne potencijale. Ovaj kraj još vazda živi i diše, bori se protiv zaborava i ne dopušta pasti na koljena".

Neumoran je zagovornik potrebe vraćanja i očuvanja žumberačkog uskočkog identiteta, čemu su preduvjet demografsko i gospodarsko oživljavanje ovog područja. Ne shvaća bešćutnost odgovornih u vlasti na svim razinama, koje "ne dira" istina da je od brojnih žitelja Žumberačkog dekanata ostala samo desetina!

Boli ga činjenica da su sve vlasti prešutno gledale kako su Žumberčani odlazili i još odlaze u Kanadu, Australiju, Slavoniju, Vojvodinu, Zagreb, Karlovac, Ljubljanu...

Poljoprivreda propada i dalje, jer nema tko obrađivati njive. Posjedi su premali da bi osigurali zaposlenost. Nekad pune škole danas zjape prazne. Po selima žive starci, koje prehranjuje pomoć djece iz grada. A Žumberak bi mogao desetke Zagreba hraniti, da je mogućnicima Miline ljubavi i pameti. Kada to odgovorni, a moćniji, shvate, možda bude kasno.

"No, jedno je sigurno: kada sa Žumberka bude odlazio (bognedaj) posljednji Žumberčanin – iza njega sigurno neće kročiti vlč. Mile. Mile će ostati, makar sam. I čekati prvog povratnika." (iz predgovora knjizi Mila Vranešića Žumberačke crtice, zbirke kolumni iz Glasnika).

Svećeniku, divnom čovjeku, čestitamo jubilej, želeći zdravlja i uspjeha u plemenitim nakanama.

Uredništvo Glasnika Samobora i Svete Nedelje

Fotografije: Romeo Ibrišević

 

U povodu 40. objetnice svećeništva o. Milana Vranešića, koja je 5. lipnja obilježena na Grandovici

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002