24.02.2017.

IN MEMORIAM

IVAN PAAR, dipl.ing. geodezije (31.01.1950. - 25.12.2016.)

IN MEMORIAM

25. prosinca 2016. prerano nas je u 67. godini napustio naš sugrađanin Ivan Paar, dipl.ing. geodezije.

Cijeli svoj život proveo je u svom rodnom Samoboru, iz kojeg potječu i njegovi preci unatrag nekoliko stoljeća.

Gospodin Paar svojim nas je radom, ljubavi i odanošću prema svom gradu zadužio kao čovjek, prijatelj, stručnjak i nadasve humanist koji je bezuvjetno pomagao svakome tko je zatražio njegovu ljudsku i stručnu pomoć. Njegovo je zvanje značilo svakodnevno susretanje s ljudima koji su dolazili iz svih dijelova njegovog i našeg prelijepog samoborskog kraja, tražeći njegovu pomoć u rješavanju brojnih problema vezanih uz zemljišne, vlasničke i susjedske odnose kojima se bave katastarski uredi i gruntovnice. Odlaske na teren, što podrazumijeva stručan rad na mjestima gdje se izvode i pronalaze rješenja za radove vezane uz njegovu struku, obavljao je s radošću i entuzijazmom svojstvenim njemu, jer je i na taj način upoznavao ljude, a čovjek i njegovo pravo na pravedno i pošteno uvijek mu je bilo prije i iznad svega na ljestvici moralnih vrijednosti.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Samoboru, a diplomirao je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U gimnazijskim i studentskim danima bio je član Folklornog ansambla Joža Vlahović s kojim je predstavljao Samobor u brojnim državama Europe. Bio je član i jedan od osnivača prvog rock sastava u Samoboru Tužna nedjelja. Amatersko bavljenje filmom donijelo mu je 1. nagradu na Državnom natjecanju amaterskog dokumentarnog filma za film Putovanje u Rusiju.

Svoj nadasve plodni radni vijek započeo je u Zavodu za kartografiju Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje je uz sve obaveze koje podrazumijeva rad na fakultetu, surađivao i u izradi planova gradova Varaždina, Šibenika, Zadra i Slavonskog Broda.

Ljubav prema Samoboru i Samoborcima bila je jača od izazova karijere znanstvenika pa se početkom 80-ih godina prošlog stoljeća zapošljava u samoborskom Katastru i na taj se način svojim znanjem stavlja na raspolaganje svojim sugrađanima. Od tada pa sve do odlaska u mirovinu 1. siječnja 2016. godine obavljao je poslove inspektora-stručnog suradnika, stalnog sudskog vještaka za geodetsku struku i poslove voditelja Odjela za katastar nekretnina u katastarskim uredima Jastrebarsko i Samobor. Katastarski ured u Samoboru pod njegovim je vodstvom postao najuređeniji i najažurniji ured u Zagrebačkoj županiji. Svojom ustrajnošću uspio je u nakani da se, usprkos materijalnim problemima, provede informatizacija Katastarskog ureda u Samoboru, a svi djelatnici informatički educiraju. Jednako tako zalagao se da se na području Samobora provedu i nove katastarske izmjere, čime su vlasnici nekretnina dobili uvid u najažurnije katastarsko-zemljišnoknjižne podatke. Kao voditelj Katastarskog ureda u Jastrebarskom dao je velik doprinos u preseljenju ureda u nove, moderne i informatički potpuno opremljene prostore. Bio je član Društva inženjera i tehničara Grada Samobora, Zagrebačke udruge geodeta i Hrvatskog geodetskog društva, kroz čije je članstvo sudjelovao u organizaciji i radu Susreta geodeta Hrvatske.

Međunarodni simpozij o inženjerskoj geodeziji – SIG2016, koji je održan u svibnju prošle godine u Varaždinu u organizaciji Hrvatskog geodetskog društva i Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, bio je posljednji znanstveno-stručni skup na kojem je aktivno sudjelovao i na kojem je s ponosom pratio svog sina Rinalda, koji je nastavio njegov profesionalni put.

S jednakim ponosom pratio je i svog mlađeg sina Mihaela koji je njegovu ljubav prema glazbi ostvario kroz tople, a sada i sjetne zvukove klarineta.

Svoju ljubav prema profesiji, ljubav prema životu i vrijednostima koje život čine prenio je na svoju obitelj, prijatelje i kolege i u svima nama utjelovio one važne i duboke životne trenutke koji nam daju smisao i u kojima nalazimo utjehu zbog njegovog preranog odlaska.

Ivan Paar bio je čovjek širokih nazora, ispunjen vedrinom i životnom radošću. Takvim ćemo ga uvijek pamtiti.

Djelatnici Odjela za Katastar nekretnina Samobor

U četvrtoj godini svog postojanja Samoborski puhački ansambl Camerata Cantilly ostao je bez svog suosnivača i prvog dopredsjednika gospodina Ivana Paara.

Od samog osnutka njegova je uloga u radu Ansambla i Udruge bila ključna. U vremenima kada je bilo teško djelovati, a kamoli započinjati umjetničke projekte, iskazao se kao vizionar i pokretač, kao vrsni organizator te, konačno, kao realizator ideja i smjernica koje su Ansambl dovele do njegove pune afirmacije.

Iako sam nije bio glazbenik, bio je pravi entuzijast posvećen glazbi i zvuku kakav se dotad rijetko mogao čuti na hrvatskim pozornicama. Radio je neprimjetno, bez isticanja i daleko od pozornice. Vrline koje su ga u životu krasile utkao je u svoj rad u Ansamblu i trajno ih prenio na sve nas. Svoj uspjeh Camerata Cantilly uvelike duguje njemu.

Nedostajat će nam na našim putevima i u našim srcima.

Samoborski puhački ansambl Camerata Cantilly

 

IN MEMORIAM

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002