08.02.2017.

Bratovština svetog Martina Palačnik obilježila 10 godina rada

Čuvari najstarijih samoborskih vinograda

U siječnju 2017. godine Bratovština svetog Martina Palačnik proslavila je 10 godina rada. Bratovština pripada župi sv. Barbare u Rudama, a osnovana je u studenom 2006. godine u kleti obitelji Gaberc na Palačniku. Kako je sveti Martin zaštitnik vinogradara, kao i svih onih koji brinu oko berbe i vinske kapljice, u njegovu čast i prisjećanje na poseban životni put biskupa svetog Martina, članovi su odlučili svoju bratovštinu nazvati njegovim imenom, a za predsjednika su izabrali našeg poznatog sugrađanina Natka Gaberca.

Bratovština je utemeljena s ciljem zaštite i promocije Palačnika kao najstarijeg samoborskog vinogradarskog kraja, uz Jelenščak i Giznik, te njegovanja tradicije i duhovnih vrijednosti hrvatskog naroda, poglavito običaja i navada samoborskog kraja. Posebna pažnja usmjerena je međusobnom pomaganju i uvažavanju svih članova, kao i promicanju i poštivanju vrijednosti Evanđelja, širenju duha povjerenja i dobre volje među ljudima. Članovi bratovštine brinu i o očuvanju okoliša, posebno životinjskih i biljnih vrsta tipičnih za područje Samoborskog gorja, očuvanju tradicionalnih alata, namještaja i ukrasnih predmeta, s dodatnim naglaskom na očuvanje domaćih pjesama i kulinarskih recepata.

Uz međusobno druženje, članovi svake godine nastoje inicirati razne kulturne manifestacije, vjerske, humanitarne, ekološke i druge aktivnosti i sadržaje te potiču i sudjeluju u izdavanju knjiga, časopisa i nosača zvuka iz područja svoje djelatnosti te jačaju suradnju sa srodnim organizacijama u Samoboru, Hrvatskoj i izvan nje.

Članstvo u bratovštini stječe se uz ove uvjete: posjedovanje vinograda, po mogućnosti s kleti, na Palačniku ili u nekom drugom vinogradarskom kraju, zatim potpuno poznavanje i sposobnost interpretacije stare samoborske pjesme Kraj kapele sv. Ane, kao i Himne bratovštine svetog Martina Palačnik, redovit odaziv na mjesečne sastanke te aktivnost i predanost u radu bratovštine. Bratovština svoje sastanke održava jednom mjesečno na Palačniku, a često gostuje i kod svojih članova na Vrhovčaku, u Zagorju ili Sloveniji.

Središnji godišnji događaj je zajednički odlazak na misu u župnu crkvu u Rudama uoči Martinja te proslava svetog Martina u kleti Škripač kod Martina Škripača, a od 2008. godine bratovština u svibnju sudjeluje i u organizaciji proštenja na Palačniku. Proštenje se odvija kod kipa Majke Božje, gdje se tada okupe vikendaši s Palačnika, kao i velik broj planinara iz Samobora, Zagreba i okolice, za koje članovi bratovštine pripremaju i dijele kotlovinu, vino i suvenire s oznakama bratovštine.

Bratovština ima svoj grb, žig i pečat te bratovnice. Uoči Martinja 2007. godine predstavljena je i službena himna bratovštine, za koju je tekst napisao Milan Žegarac Peharnik, a glazbu je skladao Natko Gaberc. Članovi bratovštine posebno su ponosni na nosač zvuka s himnom bratovštine i tri samoborske popevke u izvedbi samih članova, izdan u vlastitoj produkciji, kao i na buteljirano vino, majice i naljepnice s oznakama bratovštine, koje sve sami proizvode.

Posebna briga posvećuje se čuvanju okoliša pa zajedno s članovima Bratovštine Kraljice Hrvata redovito organiziraju akcije čišćenja divljih odlagališta otpada u šumama i uz potok na Palačniku.

U studenom 2009. godine članovi su se okušali i u pjevačkim vodama te ostvarili svoj prvi nastup kao gosti na koncertu u povodu 10. obljetnice djelovanja FA Petkov Breg u Samoboru. Jednom godišnje članovi se druže i na zajedničkom skijanju pa su tako pokrenuli i inicijativu za izgradnju skijališta na području Palačnika i Črnca.

Iako mlada, ova perspektivna samoborska bratovština trudi se veseljem i aktivnošću prenositi tradiciju i duh samoborskih bratovština u našem gradu, Lijepoj našoj, ali i izvan domovine.

Mirjana Konosić

 

Bratovština svetog Martina Palačnik obilježila 10 godina rada

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002