21.01.2017.

Samoborska vinogradarsko vinarska udruga obilježila Vincekovo

Samo nek trsek dobro rodi!

"Nikaj na svetu lepšega ni, nek je gorica kada rodi..." odzvanjalo je u trsju Marijana Sokolovića na dan svetoga Vinka, zaštitnika vinograda, ali isto tako vinogradara i vinara. Znano Vincekovo i ove je godine obilježeno druženjem vinogradara i vinara samoborske udruge, i to na mjestu koje malo po malo dobiva notu tradicionalnosti. Naime, vinograd Marijana Sokolovića, u gotovo samom središtu Samobora, koji s jedinstvenim uzgojem rizvanca (jedini na području Samobora op.a.), ali i znanom sortom rajnskog rizlinga, redovito izaziva pozornost ljubitelja dobre kapljice. Njegovo domaćinstvo obilježilo je ovaj puta i velik broj okupljenih članova. Gotovo 80 vinogradara i vinara našlo se na okupu da se obilježi Vincekovo, što je i početak radova u vinogradima. Kapelan Josip Čulig blagoslovio je vinograd i poželio blagorodnu godinu, a sve je nazočne pozdravio Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge. Kratkotrajno druženje u vinogradu nastavljeno je u znanoj Brenti, prostorima udruge, gdje je uglednim enolozima Zdenku Ivankoviću i Nenadu Masleku bilo na raspolaganju za kušanje i trenutnu ocjenu 110 uzoraka mladih vina. Da je zadovoljstvo zaista na razini kvalitativne ocjene potvrđuje i podatak da je tek 10% kušanih uzoraka s nekim manjim nedostatkom, ali uz činjenicu da su moguće intervencije te da će i ta vina imati itekako značajnu kakvoću. Ostala mogu biti na ponos svojih proizvođača.

- Vidi se da vinogradari i vinari itekako puno ulažu u svoju edukaciju, a samim time i daju značajan doprinos kvaliteti svojih vina. Samoborsko vinogorje zaista se ima čime ponositi i nije samo po meni gotovo vodeće u Zagrebačkoj županiji, već i daleko šire. Usvajanje novih tehnologija i znanja, kao i njegovanje vina, samo su zalog za sve što se od vina traži - rekao je enolog Zdenko Ivanković. Kolega mu po struci Nenad Maslek bio je još konkretniji.

- Svaki dolazak u Samobor i ovu udrugu, s bilo koje osnove, nova je prilika za pohvale predstavljenim vinima. Samoborci se imaju čime podičiti. Vjerujte, nije to tek zaključak bez osnove. Samobor i samoborsko vinogorje mogu na vinskoj karti Hrvatske zauzeti, usuđujem se reći, jedno od čelnih mjesta. Treba tu još rada, ali mladi vinogradari i vinari sigurno su zalog za još ljepšu vinarsku samoborsku sutrašnjicu.

Ovome zaista nije potreban dodatak, nego jednostavno samo reći: "Nek nam trsek i ovoga leta rodi...".

F.S.G.

 

Samoborska vinogradarsko vinarska udruga obilježila Vincekovo

Arhiva 2017

2020

2019

2018

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002